Elektrická energie Tomáš Obranský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Thomas Alva Edison.
Advertisements

ELEKTROTECHNIKA Ing. Pavel Svoboda a Ing. Tomáš Mlčák Ph. D., Katedra elektrotechniky.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Stupeň základního vzdělávání: 1. Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tématický okruh: Lidé a čas Téma: Husité Datum.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_06_32_ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_15_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Užití transformace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.9 Manufaktury a první stroje Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_34_ČS TEMA: Manufaktury a první.
Běžecké lyžování. Běh na lyžích je sportovní závodní lyžařská disciplína, ve které je cílem zdolat danou trať na lyžích v co nejkratším čase. První závody.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_03 TÉMA: VYNÁLEZY.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_15 TÉMA: VYNÁLEZY.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
-27. listopad srpen 1934 zemřel na mozkovou mrtvici -Rakousko -využití vodní energie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Stín TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické a.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
JAN ÁMOS KOMENSKÝ 28.BŘEZNA LISTOADU 1670.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení realismu v USA Ročník / obor.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Věda a vědecké poznání.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Fyzika - referát Vlaky.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Zapojujeme zásuvky na 230/400 V
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
VYNÁLEZY ELEKTŘINA Autor : Simon Frolík 8..
Elektrické spotřebiče
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Pro svou třídu vytvořily Andrea Houdová a Tereza Faflíková
VY_32_INOVACE_D8.11 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
VY_32_INOVACE_
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_11
Konstantin a Metoděj v České republice.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. OPAKOVACÍ KONTROLNÍ PĚTIMINUTOVKA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VYBER SPRÁVNÉ PŘÍSLOVÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Česká hymna a její tvůrci
Hymna ČR Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 32.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Manufaktury a první stroje
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
Československá republika-demokratický stát
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Člověk a jeho svět Vlastivěda Prezentace EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Jazyk a jazyková komunikace
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
KAREL IV..
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
FRANTIŠEK KŘIŽÍK Zasloužil se o vynalezení obloukové lampy a elektrické tramvaje./ He was the creator of an arc lamp and an electric tram.
REGIONY ČESKÉ REPUBLIKY
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
5.D HUSITSTVÍ.
CURIE- SKLODOWSKÁ VY_32_INOVACE_F01
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Transkript prezentace:

Elektrická energie Tomáš Obranský

Thomas Alva Edison (1847-1931) Byl americký vynálezce a podnikatel.. Narodil v roce 1847 v Ohiu a už od malička byl hodně nemocný, proto do školy chodil jen krátce. Jeho život silně ovlivnil fakt, že při svých pokusech částečně ohluchl. V 15 letech začal vydávat vlastní noviny. Vystřídal mnoho zaměstnání, jeho první vynálezy souviseli se skutečností, že pracoval jako telegrafista. Ve svých 84 letech umřel a na jeho počest byly zhasnuty v USA všechny žárovky. Věnoval se také fyzice a mechanice, za svůj život získal více než 1000 patentů, byl známý svou pracovitostí, často pracoval i 20 hodin denně. Téměř hluchý Edison vymyslel přístroj, který přinesl zvuk milionům uší na celém světě, Fonograf, který zaznamenává a přehrává zvukovou stopu. Ačkoliv Edison nebyl první, koho napadlo vynalézt žárovku, přesto se mu podařilo ji technologicky zdokonalit a posléze patentovat.  Úplně první Edisonův vynález byl sčítač hlasů, pro hlas stačilo otočit knoflíkem a vše bylo zaznamenáno. Následovalo další množství vynálezů: elektrická lokomotiva, filmová kamera, promítací přístroj, cyklostyl, akumulátor, umělý kaučuk atd.

František Křižík (1847-1941) Byl český technik, průmyslník a vynálezce Narodil se za Rakouského císařství, zemřel za protektorátu Čechy a Morava, je pochován na Vyšehradě. Pro nedostatek peněz nemohl složit maturitu, jelikož si nemohl dovolit zaplatit poplatek za její složení. Přesto byl přijat pro jeho nadání a technické nadšení na pražskou techniku. Během studia zdokonalil železniční signalizaci. Pracoval u železnice. Jeho dosud nejvýznamnějším vynálezem je oblouková lampa Oblouková lampa je intenzivní elektrický světelný zdroj, v němž je světlo vyzařováno elektrickým obloukem hořícím mezi dvěma elektrodami.  Vybudoval pouliční elektrickou dráhu v Praze, zpočátku měla 800 m a po prodloužení a rozvětvení měřila 8 km. V roce 1903 vybudoval první elektrifikovanou železniční trať v Rakousku-Uhersku, z Tábora do Bechyně. V roce 1891 osvětlil Jubilejní výstavu v Praze. Ještě větší slávu přinesla Křižíkovi jeho světelná fontána na Výstavišti. Tento triumf mu vynesl nové zakázky i bankovní úvěry.

Nikola Tesla (1856-1943) Byl srbský vynálezce, fyzik a konstruktér elektrických strojů, zařízení a přístrojů, dlouhodobě žijící v Americe. I když byl dříve Tesla sluhou Edisona tak se po té stali nepřáteli a soupeřili. Elektrická žárovka, pro světovou výstavu mu Edison odmítl poskytnout práva na svoji žárovku, tak byl nucen obejít všechny jeho patenty, což se mu povedlo a dokonce se jeho žárovka používá do dnes. Edisonův koncept je již spousty let mrtvý. Tesla vymyslel střídavý proud a tím získal bezdrátovou telekomunikací a tím se proslul jako nejvýznamnější americký elektrotechnický inženýr. Tesla byl až tak moc chytrý že ho lidé považovali za nejchytřejšího na světě. Dokonce byla i vytvořena bankovka s Teslou. Po smrti jeho tělo i všechny poznámky o vynálezech zmizely a už o něm nikdo nevěděl.

Zdroje: Děkuji za pozornost https://cs.wikipedia.org/wiki/Thomas_Alva_Edison http://www.converter.cz/fyzici/edison.htm https://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_K%C5%99i%C5%BE%C3%ADk https://cs.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla Děkuji za pozornost