Veřejný ochránce práv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ LIDSKÁ PRÁVA Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Občanská výchova 9. ročník
NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv
Obecná část rozpočtového práva III
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Veřejná správa – úvod.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Česká republika – demokratický stát
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Kontrola veřejné správy
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_5.
TEST 17. POLITOLOGIE
Parlamentní kontrola veřejné správy I. „Přímá“ parlamentní kontrola II
Právo Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Kontrola veřejné správy I.
Veřejný ochránce práv M. Horáková.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Veřejná správa.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Dělba moci Moc soudní.
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
Subjekty trestního řízení
Státní správa.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
Organizace veřejné správy
Územní samospráva Obce
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Právní základy státu.
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Výchova k občanství Moc výkonná
Listina základních lidských práv a svobod
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Veterinární a potravinářská legislativa
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Veřejný ochránce práv
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obecná část rozpočtového práva III
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obecná část rozpočtového práva III
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Veřejný ochránce práv

Obsah Historie Základní rozdělení Český veřejný ochránce práv Kdo může být ombudsman ? Funkce ombudsmana Pravomoci Foto: Ombudsman, Zástupce ombudsmana Kontakt Zdroje

Historie „umbup“ = moc,autorita „ombud“ = zástupce, zmocněnec jiných osob Švédsko r.1713 Karel VII. od r.1809 Švédská Ústava 20. století - po 2. světové válce cca 100 zemí

Ombudsman Obecně: - osoba, která je státem pověřená k řešení stížností jednotlivců na jednání veřejné správy či z vlastní iniciativy upozorňuje na nesrovnalosti a protiprávnosti.

Český veřejný ochránce práv Zákon č. 349/1999, o veřejném ochránci práv - schválila Poslanecká sněmovna dne 4. 11. 1999 - Senát dne 8. 11. 1999, platnost od 8. 12. 1999 stanovisko Výboru ministrů členských států Rady Evropy - Doporučení R/85/13 o instituci ombudsmana, a v Doporučení R/97/14 o ustavení celostátních institucí pro lidská práva

Kdo může být ombudsman ? Zákon upravuje právní postavení a pravomoci veřejného ochránce práv jako veřejného činitele. Ochráncem může být zvolen každý, kdo je volitelný do Senátu (občanství ČR, právo volit, dosažení věku 40 let). Nesmí být členem žádné politické strany nebo hnutí ani nesmí vykonávat jiné funkce či výdělečnou činnost. Volen Poslaneckou sněmovnou z kandidátů, z nichž po dvou navrhuje prezident republiky a Senát. Funkční období je 6let a může být zvolen pouze na dvě po sobě jdoucí funkční období. Výkonu funkce se ujímá složením slibu do rukou předsedy Poslanecké sněmovny, které také za výkon funkce odpovídá.

Funkce ombudsmana Přispívat k nápravě pochybení úřadů či institucí vůči konkrétnímu občanu. Získané poznatky zobecňovat a navrhovat systémová opatření k nápravě vedoucí ke změně původních příčin pochybení. Přispívat k všeobecnému zkvalitnění výkonu veřejné správy, resp. ke zlepšení jejího působení vůči všem osobám. Podávat souhrnné zprávy Poslanecké sněmovně, Senátu, prezidentu republiky, vládě, ministerstvům a dalším správním úřadům s celostátní působností.

Pravomoci Ochránce je oprávněn se zabývat podněty Ministerstev a jiných správních úřadů s působností pro celé území státu a správních úřadů jim podléhajících, České národní banky, pokud působí jako správní úřad, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, orgánů uzemní samosprávy (tj. obce a kraje) při výkonu státní správy Policie ČR s výjimkou vyšetřování, kdy působí v trestním řízení, Armády ČR a Hradní stráže, Vězeňské služby ČR, zdravotních pojišťoven, orgánů soudu a státního zastupitelství při výkonu státní správy (zejména otázka průtahů v řízení, nečinnosti soudů a nevhodného chování soudců), nikoliv proti samotnému rozhodnutí

JUDr. Otakar Motejl 1.český ombudsman ve funkci od 18. 12. 2000

JUDr. Pavel Varvařovský od září 2010 do prosince 2013

JUDr. Anna Šabatová současný ombudsman ve funkci od 18. 2. 2014

Kontakt Sídlo : Brno, Údolní 39, PSČ 602 00 E-mail: podatelna@ochrance.cz Fax: (+420) 542 542 112 Telefon: (+420) 542 542 888

Zdroje Internet: www.ochrance.cz [cit. 7.11.2006] Literatura: www.psp.cz [cit. 7. 11. 2006] Literatura: Blahož Josef: Ústavní koncepce a interpretace lidských a občanských práv