ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Advertisements

Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ POLE.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Vznik molekul Jakou strukturu má atom? Co je to molekula? Jak vzniká molekula?
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Struktura látek a stavba hmoty
Magnety přírodní a umělé
Rozložení náboje na vodiči
Elektrický náboj Podmínky používání prezentace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Elektrické vodiče a izolanty
Vedení elektrického proudu v látkách
Ovládání prezentace: Enter, space, mouse
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Atomy a molekuly (suplovaná hodina)
Částicová stavba látek
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
„Svět se skládá z atomů“
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Fyzikální síly.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
ATOM.
Autor: Stejskalová Hana
Zákon akce a reakce VY_32_INOVACE_FYZ_1_30
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Stavba atomu 8. ročník.
MAGNETICKÁ SÍLA AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
jako děj a fyzikální veličina
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
ELEKTRICKÝ PROUD.
PaedDr. Jozef Beňuška
COULOMBŮV ZÁKON.
Kmity.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vzájemné silové působení těles
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Elektroskop, jeho elektrování a uzemnění
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Mechanické kmitání a vlnění
Vzájemné silové působení částic
ELEKTROSKOP = zařízení, které zjišťuje, zda má těleso el. náboj.
SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
O zvláštních vlastnostech těles
Fyzika 2.E 4. hodina.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Siločáry elektrického pole
Interference ze soustavu štěrbin Ohyb na štěrbině Optická mřížka
Struktura látek a stavba hmoty
Transkript prezentace:

ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI

přitahuje vodní paprsek Hřeben po pročesání přitahuje vodní paprsek Balón po tření přilne k stěně „Elektrování“ vlasů třením

Při vzájemném styku některých těles (např. při tření) vzniká na jejich povrchu elektrický náboj. O tělesu, které má elektrický náboj, říkáme, že je zelektrované nebo elektrický nabité. Pojem elektrický náboj: vyjadřuje stav elektricky nabitých těles, vyjadřuje fyzikální veličinu, která je mírou tohoto stavu. Značka veličiny elektrický náboj je Q. [Q] = C (coulomb) Elektrický náboj je vázán na částice látky. Elektrický náboj je základní vlastnost částic.

Vlastnosti elektrického náboje 1. Elektricky nabité těleso působí silou na jiná tělesa. Pravítko po tření přitahuje drobné papírky.

Vlastnosti elektrického náboje 1. Elektricky nabité těleso působí silou na jiná tělesa. Na zjištění elektrického náboje se používá elektroměr. Elektroměr po dotyku nabitým tělesem ukáže výchylku.

Vlastnosti elektrického náboje 2. Elektrický náboj lze přenášet z povrchu jednoho tělesa na povrch jiného tělesa. - Elektrický náboj se dotykem přenese na elektroskop, ručka a tyč se nabijí stejným nábojem a odpuzují se.

Vlastnosti elektrického náboje 3. Elektrický náboj se může přemísťovat v tělese. - - Vodiče jsou látky, v nichž se náboj snadno přemísťuje. Izolanty jsou látky, v nichž se náboje nepřemísťují.

- + Vlastnosti elektrického náboje 4. Existují dva druhy elektrického náboje. + kladný elektrický náboj - záporný elektrický náboj Kladný náboj má skleněná tyč, kterou třeme kůží.

- Vlastnosti elektrického náboje 5. Elektrické silové působení může být přitažlivé nebo odpudivé. + - + Dvě tělesa s nesouhlasnými elektrickými náboji se navzájem přitahují. Dvě tělesa se souhlasnými elektrickými náboji se navzájem odpuzují.

Vlastnosti elektrického náboje 6. Elektrický náboj je dělitelný. e = 1,602.10-19 C - Nejmenší elektrický náboj, který se podle současných představ nedá dělit, je elementární elektrický náboj.

Vlastnosti elektrického náboje 7. Každý atom je soustava kladných a záporných nábojů. Qprotonu = +e = +1,602.10-19 C Qelektronu = -e = - 1,602.10-19 C V jádru atomu jsou protony - nositelé kladného náboje. V elektronovém obalu jsou elektrony - nositelé záporného elektrického náboje.

Vlastnosti elektrického náboje 7. Atom je navenek elektricky neutrální. Qprotonu = +e = +1,602.10-19 C Qelektronu = -e = -1,602.10-19 C QC+ = QC- Celkový kladný náboj všech protonů v atomu je kompen- zován celkovým záporným nábojem všech elektronů.

Vlastnosti elektrického náboje 7. Z neutrálního atomu se může stát iont. kladný iont záporný iont Kladný iont vznikne odtržením elektronů z obalu. Záporný iont vznikne připojením elektronů k obalu.

Vlastnosti elektrického náboje 8. V kovech se elektrony od jader snadno odtrhnou. V kovech jsou elektrony nejvzdálenější od jádra vázány malými silami, odtrhnou se a tvoří volné elektrony.

- + - + - + - Vlastnosti elektrického náboje 8. Při přiblížení nabitého tělesa k nenabitému izolova- nému vodiči dojde ve vodiči k pohybu volných elektronů. + - - + - + - + - - - + - + + - - + - - - + + - + + - - Na straně bližší k nabitému tělesu převažuje náboj opačný k náboji tělesa. Na vzdálenější straně vodiče převažuje náboj souhlasný s nábojem nabitého tělesa. Tento jev se nazývá Elektrostatická indukce.

Vlastnosti elektrického náboje 9. Při styku dvou těles se přemísťují elektrony. Třeme-li ebonit textilem, ebonit přijme elektrony a textil je ztratí. Třeme-li sklo textilem, sklo ztratí elektrony a textil je získá. Těleso s nadbytkem elektronů se nabíjí záporně, těleso s nedostatkem elektronů se nabíjí kladně.

Vlastnosti elektrického náboje 10. Pro soustavu těles, která si nemohou vyměňovat elektrické náboje se svým okolím platí zákon zachování elektrického náboje. V elektricky izolované soustavě těles je úhrnný elek- trický náboj konstantní. Elektrický náboj nelze vytvořit ani zničit.

Řešte úlohu: Vyjádřete elektrický náboj 1 C počtem elementárních nábojů. N = 6,24.1018

Test 1 Elektrický náboj je: a) silové působení mezi částicemi, b) elektron a proton, c) základní vlastnost částic, d) náboj tělesa, který vznikne například třením těles. 1

Test 2 Elektrované nebo elektricky nabité těleso je těleso: a) připojené k elektrické síti, b) které má elektrický náboj, c) které se dotýká povrchu Země, d) které se nedotýká povrchu Země. 2

Test 3 Mezi vlastnosti elektrického náboje nepatří: a) existují dva druhy elektrického náboje, b) elektricky nabité těleso působí silou na jiná tělesa, c) elektrický náboj není dělitelný, d) elektrický náboj se může přemísťovat v tělese. 3

Test 4 Dvě tělesa se souhlasnými elektrickými náboji: a) se navzájem přitahují, b) se navzájem odpuzují, c) silově na sebe navzájem nepůsobí, d) se navzájem přitahují nebo odpuzují v závislosti na jejich vzdálenosti. 4

Test 5 Dvě tělesa s nesouhlasnými elektrickými náboji: a) se navzájem přitahují, b) se navzájem odpuzují, c) silově na sebe navzájem nepůsobí, d) se navzájem přitahují nebo odpuzují v závislosti na jejich vzdálenosti. 5

Test 6 Atom je navenek elektricky neutrální, protože: a) jeho celkový elektrický náboj je rovný nule, b) má stejný počet protonů jako neutronů, c) má stejný počet elektronů a protonů, d) má stejný počet elektronů a neutronů. 6

Test 7 V kovech elektrony tvoří elektronový plyn, protože: a) jsou vázány v elektronovém obalu, b) se lehce odpoutají od jader atomů, c) pohybují se v elektronovém obalu jako molekuly plynu, d) plyny a kovy mají společné vlastnosti. 7

Test 8 Ionty z atomů vzniknou: a) spojením dvou atomů, b) přidáním elektronu do obalu atomu, odebráním elektronu z obalu atomu, d) odtržením elektronového obalu od jádra atomu. 8