Příprava žádosti Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
ECVET v projektech KA1 odborné vzdělávání a příprava v programu Erasmus+ žádostí o grant.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky v období Mgr. Jan Veselský, specialista pro absorpční kapacitu DSO ORP Příbram.
PREZENTUJÍCÍ Proces poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny Eva Navrátilová Krajský úřad Kraje Vysočina Odbor životního prostředí a zemědělství.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Mgr. Inka Vaverková Praha, 8. února 2016.
Nejčastější chyby při administraci projektů OPPP a OPPI.
Sharing solutions for better regional policies European Union | European Regional Development Fund 2. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní.
Praktické zkušenosti a doporuční Praktické zkušenosti a doporuční Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným.
1 Seminář pro žadatele Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2. výzva – oblasti podpory 1.1 a 1.2 a a 8. dubna 2009KrÚ JMK.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
IROP předpokládaná podoba implementace.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Interreg V-A Česká republika – PolskoSpolečný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc Kontrola přijatelnosti Nejčastější chyby.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora žadatelů Praha, 31. března 2016 Alice Štollová Kovandová.
Přeshraniční spolupráce ČR – Bavorsko v rámci Cíle 3 v letech Tento projekt je spolufinancován z prostředků EU.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
Řízení rizik podvodů v Evropských fondech: Zkušenosti a nejlepší praxe
Projektový záměr Projektová žádost a přílohy Seminář pro žadatele Hradec Králové, 23. ledna 2017 Interreg V-A Česká republika – Polsko.
Projektová žádost a přílohy
Zákon o sociálním podnikání
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
Integrace cizinců v Brně
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Seminář pro příjemce OPVK
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Úloha bodového systému
3. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce září 2016Praha.
Úvodní informace Finanční seminář pro příjemce z 1. výzvy
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Příspěvek na konferenci
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Nadnárodní/meziregionální spolupráce (TNC/IRC) vs
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Spolupráce ASZ a města Břeclav Mgr. Břetislav Fiala
Základní informace o programu
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území MČ Praha 10, CZ
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Program rozvoje venkova 2014 – 2020 LEADER
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
Fond pro bilaterální vztahy První otevřená výzva
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
Kontrola a hodnocení předložených žádostí o NFP
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Seminář k výroční zprávě o činnosti a kódování studijních programů
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Transkript prezentace:

Příprava žádosti Pavel Lukeš Ministerstvo pro místní rozvoj Pavel.lukes@mmr.cz 10.4. 2018Praha

Přehled Předložení projektové žádosti Proces hodnocení Zkušenosti z hodnocení žádostí Doporučení

Předložení projektové žádosti

Celý proces žádosti je online www.iolf.eu

Systém iOLF Detailní instrukce pro vyplnění Automatické provázání a kontrola

Proces výběru

Přehled hodnocení 2-kolový proces I. Hodnocení způsobilosti (7 formálních kritérií) Splnění technických požadavků II. Hodnocení kvality(6 kritérií kvality) 2 fáze kvalitativního hodnocení Bližší popis je v programovém manuálu (§5.3)

Kritéria způsobilosti Technický proces ano x ne, oprava není možná Pouze způsobilé žádosti jsou dále hodnoceny

Kvalitativní hodnocení 2 fáze Strategické hodnocení 3 kritéria: Relevance, výsledky, partnerství Operativní hodnocení 3 kritéria: koherence, komunikace / řízení, rozpočet Bodový systém 0 – 5 Výzva: úspěšně projít strategickým hodnocením Dobře si přečtěte hodnotící otázky (programový manuál část 5.3.2)

Jak se vyvarovat nejčastějším chybám

Pozor na kritéria způsobilosti Jediné „Ne“ = konec celého projektu  žádné další hodnocení Vysoká míra nezpůsobilosti (28.6%) Hlavní důvody nezpůsobilosti: povinné přílohy Letters of support Partner declaration Ujistěte se, že všechny předkládané dokumenty jsou v pořádku. Nepřipravujete žádost na poslední chvíli!

Letter of Support v případě neúčasti v projektu subjektu, který je zodpovědný za dotčený politický nástroj je třeba, aby žadatel měl od dotčeného orgánu zodpovědného za politický nástroj podepsaný tzv. Letter of Support v případě, že Letter of Support bude chybět u jednoho partnera nebo nebude řádně vyplněn bude celý projekt prohlášen za nezpůsobilý

Letter of Support Organisation (national language) Name of Operational Programme TOs selected Link Ministerstvo průmyslu a obchodu OP Enterprises and Innovations for Competitiveness 1, 2, 3, 4, 7, http://www.mpo.cz/cz/podpora-podnikani/oppik/http://www.mpo.cz/ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy OP Research, Development and Education 1, 9, 10, http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/op-vvv Ministerstvo práce a sociálních věcí OP Employment, priority axis 1, part employment 8 http://www.esfcr.cz OP Employment, priority axis 3 and 4 11 OP Employment, priority axis 2 9 OP Employment, priority axis 1, part adaptibility and equal opportunities Ministerstvo dopravy OP Transport 7 http://www.opd.cz/cz/odbor430MD Ministerstvo životního prostředí OP Environment 4, 5, 6, http://www.opzp.cz/o-programu/ Ministerstvo pro místní rozvoj Integrated Regional Operational Programme 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 www.dotaceEU.cz/irop Magistrát hlavního města Prahy OP Prague - the Growth Pole of the Czech Republic 1, 4, 9, 10 http://www.prahafondy.eu/cz/budoucnost-2014/op-praha---pol-rustu-cr.html CBC CZ-PL 5, 8, 10, 11 http://www.cz-pl.eu/ Mohou Vám podepsat Letter of Support za svůj operační program Všechny kontakty ke stažení zde: http://www.dotaceeu.cz/cs/Fondy-EU/2014-2020/Operacni-programy/OP-INTERREG-EUROPE

Letter of Support S podpisem LoS nečekejte na poslední chvílí Oslovte subjekty odpovědné za daný politický nástroj (řídící orgány) min. 2-3 týdny před koncem výzvy Subjektu zodpovědnému za daný politický nástroj zašlete: Zaměření a cíle projektu Vaší roli v projektu a výsledky, kterých plánujete dosáhnou Co, s výsledky uděláte po skončení projektu (např. projekt v daném OP…) Kontakt na Vás Údaje uvedené v LoS se musí shodovat s údaji uvedenými v projektové žádosti!!!!!

Zkušenosti se strategickým hodnocením Obvyklé problémy spojené s řešeným tématem Relevance vybraného specifického cíle Přesné zacílení na vybrané téma a jeho popis Relevance vybraného politického nástroje a popis současného stavu / koherence zvoleného přístupu řešení

Zkušenosti se strategickým hodnocením Obvyklé problémy spojené s vybraným politickým nástrojem Jasná definice a popis vybraného politického nástroje (být co nejkonkrétnější) V případě strukturálních fondů: pouze Operační programy/ programy Interreg jsou možné Relevance vybraného politického nástroje

Zkušenosti se strategickým hodnocením Obvyklé problémy spojené s relevancí partnerů Politická relevance = vazba partnera na instituci, která má zodpovědnost za řešenou oblast / politický nástroj a schopnost směřování v dané oblasti / politickém nástroji ovlivnit Základní bod kvality partnerství (otázka v části B.2 projektové žádosti) Je třeba být, co nejkonkrétnější Letter of support není sám o sobě dostatečný pro prokázání relevance partnera

Zkušenosti se strategickým hodnocením Obvyklé problémy spojené s geografickým pokrytím prokázat, že partnerství přesahuje nadnárodní programy (pravidlo 80%)

doporučení

Nejlepší rady pro partnery 105 odpovědí  únor 2017

Rada 1: buďte konkrétní

Rada 1: buďte konkrétní Dobrá žádost = jedinečná + odrážející požadavky partnerů Uvést konkrétní detaily a příklady Pokud je to možné i fakta a čísla Prokázat hlubokou znalost vybraného politického nástroje Vyvarovat se obecným a vágním informacím

Rada 2: poznejte své partnery

Rada 2: poznejte své partnery Řádná příprava je klíč k úspěchu Teprve čas ukáže: motivaci & odhodlání společný zájem přínos projektu

Rada 3: buďte selektivní Odpovědnost vedoucího partnera

Rada 3: buďte selektivní (v rámci partnerství) Účast „policymakers“ v projektu jako partnerů Prokázat politickou relevanci partnera, který není policymakers Zajistit široké geografické pokrytí Partnerství: základní část projektu, která má odpovídat politickému nástroji a kontextu řešeného problému

Rada 4: ptejte se

Rada 4: ptejte se Jsme tu, abychom Vám pomohli! Využijte podporu JS – společného sekretariátu (ptejte se, projděte si projektové záměry, využijte nástroj pro vyhledávání partnerů) Kontaktuje národní kontaktní místo v ČR

Rada 5: neobjevujte již objevené

Rada 5: neobjevujte již objevené Porovnejte svůj projektový záměr se 184 projekty v realizaci Vysvětlete v čem se Váš záměr liší (řešená oblast? partneři?) Pozor na příliš obecné nebo již „pokrytá“ témata

Začněte identifikací výzev

Proces učení je třeba brát vážně

Přečtěte si programový manuál

Projektová žádost Založena na principech rovného a férového zacházení Projektová žádost = jediné, co se při hodnocení počítá Stejné informace se požadují od všech žadatelů Stejné technické požadavky pro všechny (rozsah textu) Projektová žádost musí být jasná a srozumitelná Dodatečné informace / vysvětlení po předložení není možné

Otázky? Děkuji za pozornost Pavel Lukeš Odbor evropské územní spolupráce Ministerstvo pro místní rozvoj E-mail: pavel.lukes@mmr.cz Web: www.dotaceEU.cz www.interregeurope.eu Tel: 224 862 331