O PROJEKTU MINIMALIZACE ŠIKANY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Advertisements

Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
Název: Bezpečné chování na internetu DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_19
Bezpečnost na internetu
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Web Rangers Filip Komarov. Co je pro vás slovo e-bezpečí ??????????????
Název: Co mi hrozí Vypracovali:Kateřina Kratochvílová a Jiří Virgl
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Bezpečný internet (Kyberšikana) pozor !!!.
Bezpečnost Internetu.
Školní násilí Agresivita Šikana.
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
Pravidla soutěže Vytvořte hudební videoklip (současné hudební styly, např.: Rap, Hip hop, elektronická hudba apod.) zaměřený na téma kyberšikany (kyberšikana,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_130_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Jako kybergrooming se označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s.
Šikana Zdroj: .
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
DĚTI VE SVĚTĚ MÉDIÍ Úvod Média jako potrava pro duši naše cíle: 1) umět děti ochránit před tím, co jim škodí.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
STALKING Denisa Dubská 7.B ZŠ Šumperk,Vrchlického 22,Šumperk
Bezpečný internet Výpočetní technika.
Kyberšikana Radka Blažková.
Kyberšikana Cyberbulling.
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
Kyberšikana.
Popis Předmět: Informatika Ročník: 4. ZŠ praktické
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Jak na bezpečný internet?
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
STOP KYBERŠIKANĚ !. PROJEKTOVÝ DEN 28. ZŠ, RODINNÁ 39, PLZEŇ
KYBERŠIKANA Kateřina Ďurišíková. Co to je? Jedná se o šikanování jiné osoby pomocí informačních technologií - internetu, mobilních telefonů, apod. (např.
KYBERŠIKANA. Co je kyberšikana? Kyberšikana je šikanování jiné osoby (ubližování, ztrapňování, obtěžování, ohrožování, zastrašování) s využitím internetu,
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Bezpečný.
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Digital Confidence Prague, 7 th June, 2011 Jakub Chytil, Member of the Board of Directors.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ŠIKANOVÁNÍ vyhrožování rvačky vymáhání peněz.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Saferinternet akademie. Metodiky a vzdělávací bloky. Pavel Vichtera Národní centrum bezpečnějšího internetu.
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
 Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou.
Anotace: Prezentace je určena žákům 5. ročníku, slouží k seznámení žáků s internetem, jeho nejčastější používání, varování před některými nástrahami a.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sociální sítě a jejich rizika Adéla Kotrlová
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Žák se dozví, jaký je rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
KYBERŠIKANA.
Psychologie ve školní praxi (seminář)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Konflikt, koření života
Kyberšikana – manuál pro rodiče
ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Transkript prezentace:

O PROJEKTU MINIMALIZACE ŠIKANY první ucelený program, který nabízí systémové a celostátně použitelné řešení problematiky šikanování na školách program iniciovala a financuje Nadace O2 od roku 2005 realizuje ho občanské sdružení Aisis 17 škol absolvovalo pilotní vzdělávání v prvních 3 letech projektu, dokázaly snížit výskyt šikany díky podpoře z grantu MŠMT a zřizovatelů škol projde vzdělávacím programem MIŠ v letech 2009 - 2012 dalších 100 škol Jedním z témat roku 2010 je kyberšikana Abychom mohli proti kyberšikaně účinně zasáhnout, bylo třeba se nejprve důkladně seznámit se současným stavem – proto jsme jako první krok zvolili tento rozsáhlý výzkum.

HLAVNÍ CÍLE VÝZKUMU Cíl výzkumu Popsat současnou situaci v oblasti kyberšikany u českých dětí Výzkum zjišťoval: míru znalosti pojmu kyberšikana kolik dětí přišlo do styku s kyberšikanou, jejich osobní zkušenost kolik dětí přišlo do styku s kyberšikanou pedagogů postoje dětí ke kyberšikaně kdo bývá agresor Cílová skupina: 1004 dětí ve věku 8 - 15 let (3. – 9. třída ZŠ) z celé ČR Tento vzorek reprezentuje 777 428 českých dětí. Výzkum probíhal na podzim 2009 a byl realizován prostřednictvím tazatelské sítě MEDIARESEARCH. 2

CO JE KYBERŠIKANA Cílem kyberšikany je někomu ublížit nebo ho zesměšnit za použití elektronických prostředků. Je to úmyslné, nepřátelské chování, které se obvykle opakuje. Jednotlivec nebo skupina útočníků ubližuje takovým způsobem, že se oběť nemůže účinně bránit. Kyberšikana je například: hanlivé a urážlivé zprávy prostřednictvím SMS, MMS nebo internetu zesměšňující nebo ponižující obrázky či videa posílané e-mailem nebo vyvěšené na webové stránce webové stránky, blogy s cílem zesměšnit někoho obtěžování prostřednictvím ICQ, SKYPE, … zesměšňování prostřednictvím komunitních sítí zneužití identity oběti – např. rozesíláním různých zpráv jejím jménem Kyberšikana například není: Oprávněná kritika na internetu bez zlého úmyslu, bez nadávek a ponižování.

CO VÝZKUM UKÁZAL Znalost pojmu kyberšikana je mezi dětmi velmi nízká V posledním půlroce bylo obětí kyberšikany 10% dětí Kyberšikana souvisí s klimatem třídy Děti považují kyberšikanu za nebezpečnou, ale osobně se jí příliš nebojí Nejméně 78% agresorů je ze stejné školy jako oběť

ZNALOST POJMU KYBERŠIKANA JE MEZI DĚTMI VELMI NÍZKÁ 38% dětí zná tento pojem a ví, co znamená 15% si není jisto, zda ví správně, co vlastně znamená 44% dětí tento pojem nezná pouze 19 % uvedlo, že jim tento pojem vysvětlili ve škole 11% dětí zná pojem z médií 9 % odjinud Znalost tohoto pojmu a jeho porozumění roste hlavně s věkem dětí.

OBĚTÍ KYBERŠIKANY JE 10% DĚTÍ 6% dětí osobní zkušenosti s kyberšikanou na základě přečtené definice (v posledním půlroce) 10% dětí potvrzuje zkušenost při dotazování na jednotlivé způsoby obtěžování (e-mail, telefon, video, blogy apod.) – toto číslo je více vypovídající

OBĚTÍ KYBERŠIKANY JE 10% DĚTÍ Jak ji děti řeší 37% obětí – ignorování agresora a odříznutí se od něj (výměna SIM karty, změna e-mailu…) 34% – kontakt s agresorem, snaha domluvit se 26% – zapojení rodičů 24% – útok na agresora (snaha kyberšikanu vrátit) 10% – případ řeší škola Komu se děti svěřují 40% kamarádům 37% nikomu – nechávají si to pro sebe, řeší si to sami 31% rodičům pouze 9% učiteli ochota dětí svěřovat se s problémem kyberšikany klesá s rostoucím věkem dětí dívky se svěřují více než chlapci

KYBERŠIKANA SOUVISÍ S KLIMATEM TŘÍDY Pro vznik šikany i kyberšikany je klíčové postavení dítěte ve třídě (jak je ve třídě spokojeno a kolik má dobrých kamarádů) 8% dětí (to představuje 62 000 dětí v ČR) je ve třídě spíše nebo velmi nespokojeno 3% dětí (zhruba 23 000 dětí) nemá ve třídě žádného kamaráda.

KYBERŠIKANA SOUVISÍ S KLIMATEM TŘÍDY Kyberšikana učitelů Více než polovina dotázaných dětí již slyšela o případu kyberšikany učitele 6% dětí uvedlo, že se případ kyberšikany učitele odehrál u nich na škole 7% dětí zná případ z jiné školy 32% dětí zná nějaký případ z médií Vnímavost k případům kyberšikany učitelů roste s věkem dětí Zhlédnutí videa zesměšňující učitele 30% dětí někdy zhlédlo zesměšňující video - chlapci výrazně více než děvčata (34% x 27%) Četnost sledování videí zesměšňujících učitele roste s věkem - více než polovina žáků v 8. – 9. třídě ZŠ alespoň jednou zhlédla takové video

DĚTI POVAŽUJÍ KYBERŠIKANU ZA NEBEZPEČNOU, ALE OSOBNĚ SE JÍ PŘÍLIŠ NEBOJÍ 69% dětí považuje kyberšikanu za nebezpečnou 69% dětí, které nebyly kyberšikanovány, se domnívá, že se jim něco takového nemůže stát 14% dětí si myslí: necítil bych se strašně, pokud bych někoho zesměšňoval na internetu 22% dětí si myslí: natáčet učitele na video je velká zábava 17% dětí si myslí: oběti si za to mohou samy 15% dětí si myslí: kyberšikana je jen legrace 8% dětí si myslí: kyberšikana je vzrušující

NEJMÉNĚ 78% AGRESORŮ JE ZE STEJNÉ ŠKOLY JAKO OBĚŤ 6% dětí přiznalo, že v posledním půlroce využilo některý z prostředků kyberšikany (někoho zesměšnily, ztrapnily, …) 51% agresorů – přímo ze třídy 27% – ze školy 22% – agresor zůstal anonymní nebo byl pro oběť neznámý

KYBERŠIKANA x ŠIKANA šikana patří stále k rozšířenějším formám úmyslného ubližování než kyberšikana existuje mezi nimi silná závislost – oběti kyberšikany byly často v minulosti také oběťmi šikany a naopak na rozdíl od šikany je kyberšikana silně závislá na věku

DOPORUČENÍ – co může dělat rodič přijměte fakt, že život ve virtuálním světě k vašim dětem patří pokud se v něm naučíte pohybovat, pomůže vám to pochopit vaše dítě vysvětlete dětem, že ve virtuálním světě je čekají i rizika naučte své dítě chránit svou identitu pokud zjistíte, že agresor je ze škoĺy dítěte, kontaktujte zástupce školy uložte nebo vytiskněte maily, SMS… - může posloužit jako důkazní materiál

DOPORUČENÍ – co může dělat škola vzdělávejte učitele, jak v této oblasti postupovat – naučte ho vyhledat pro šikanované dítě pomoc zapojte ICT pracovníka do preventivního programu Nepodceňujte klima ve třídě, je pro rozvoj šikany i kyberšikany určující sledujte spokojenost dětí ve třídě mluvte o vztazích seznamte děti s pojmem kyberšikana Jděte dětem naproti pokud si na některé ze sociálních sítí založíte svůj profil, může to být prostředek pomocí něhož budete komunikovat s dětmi naučte děti využívat všechny softwarové blokace a ochrany technického rázu mluvte s dětmi o tom, jak chránit svou identitu

CO PRO ŘEŠENÍ KYBERŠIKANY UDĚLÁ NADACE O2 V RÁMCI PROJEKTU MINIMALIZACE ŠIKANY Připravujeme metodické materiály pro učitele – budou rozeslány na základní školy v České republice v roce 2010. seznámíme je s výsledky výzkumu poskytneme jim návod, jak otevřít diskuzi o kyberšikaně s dětmi poskytneme doporučení, jak nastavit pravidla ve třídě