Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná."— Transkript prezentace:

1 Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná se o rafinovanější verzi šikany, která je pro rodiče i učitele mimo jejich rozpoznávací schopnosti. Přitom v době svobodného internetu jsou možnosti kyberšikany téměř bezmezné. Mezi nejčastější projevy kyberšikany patří posílání urážlivých a zastrašujících zpráv nebo pomluv (prostřednictvím e-mailu, SMS, na chatu, ICQ, Skypu), pořizování intimních zvukových záznamů, videí či fotografií, jejich upravování a následné zveřejňování s cílem poškodit vybranou osobu (předem připravený fyzický útok, natáčení učitele apod.). Může jít také o vytváření urážlivých internetových stránek s cílem poškodit konkrétní osobu, zneužívání cizího účtu –tzv. krádež identity, nebo obtěžování a pronásledování voláním, psaním zpráv, či prozváněním.

2 Výsledky dotazníků jsou shrnuty za I. a II. stupeň společně, tj. 151 dotazníků. Dotazník vyplněný odevzdalo 92 žáků, neodevzdalo 59 žáků. 1.Odevzdalo 2.Neodevzdalo 12

3 Setkali jste se již někdy s pojmem kyberšikana? 1.ANO 2.NE

4 Kde jste se s tímto pojmem „kyberšikana“ setkali? 1. Ve škole 2. V televizi 3. Na internetu 4. Jinde

5 Co si myslíte, že nejvíce kyberšikanu vystihuje? 1.Ponižující vzkazy na internetu, ICQ, facebooku 2.Ztrapňující videa zveřejněná na internetu (spolužáků, učitelů) 3.Natáčení někoho v nepříjemných situacích na mobil (učitele, spolužáky)

6 Co si myslíte o kyberšikaně? 1.Je to hrozné, vadí mi to velmi 2.Vadí mi, když někdo někoho šikanuje

7 Dělal někdo i vám něco podobného?

8 Víte, kdo to byl?

9 Pokud se vám něco podobného stalo, jak jste na to reagovali?

10 Dokázali byste vy sami někoho šikanovat po internetu?.

11 Je podle vás kyberšikana horší než šikana?

12 Myslíte si, že kyberšikana může být nebezpečná?

13 Byli jste někdy svědkem toho, že vaši spolužáci nebo kamarádi zveřejňovali na internetu ponižující fotky nebo videa spolužáků či učitelů?

14 Důvod proč to někdo dělá, je podle vás? ?

15 Závěrem Centrum bezpečnosti pro rodiče a dětiCentrum bezpečnosti pro rodiče a děti je dostupné komukoliv, kdo si ho na internetu vyhledá - http://www.google.cz/familysafety/. Cílem centra je poskytování účinných nástrojů rodičům a učitelům, které jim umožní regulovat aktivitu dětí na internetu a vybírat pro děti vhodný obsah. Dále nabízet rodičům tipy, které se týkají bezpečnosti prohlížení internetového obsahu. Posledním bodem je spolupráce s dalšími organizacemi, které se specializují na ochranu mladistvých. Jedním z partnerů projektu je Národní centrum bezpečnějšího internetu.http://www.google.cz/familysafety/ Z průzkumu žáků vyplývá, že žáci pojem kyberšikana dobře znají a její riziko vnímají stejně nebezpečně jako jakoukoliv jinou šikanu. I v tomto malém vzorku respodentů se ukázalo, že někteří žáci mají s touto formou šikany vlastní zkušenost. Velmi pozitivním faktorem je, že se žáci s důvěrou obrátí pro pomoc na rodiče. Dalším významným ukazatelem je, že více jak 90% žáků by samo kyberšikanu neprovádělo. Důvody, proč někdo kyberšinu provádí, jsou žákům naprosto jasné, jak dokladuje graf, pohnutky jsou zcela vyrovnané.


Stáhnout ppt "Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná."

Podobné prezentace


Reklamy Google