Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ŠIKANOVÁNÍ vyhrožování rvačky vymáhání peněz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ŠIKANOVÁNÍ vyhrožování rvačky vymáhání peněz."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ŠIKANOVÁNÍ vyhrožování rvačky vymáhání peněz

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Příběh: Jirka byl hodný hoch, ale ve třídě neměl moc kamarádů. Měl své koníčky a rád se jim věnoval. Pepa s ostatními chlapci mu občas vysypali tašku, pokřikovali na něj urážky, smáli se mu, sebrali mu svačinu, schovali nebo zničili pomůcky. Ostatní děti se tvářily, že nic nevidí a neslyší. Rodiče si všimli, že se Jirkovi nechce ráno do školy a často se vymlouvá, že mu není dobře. Když přišel se škrábanci, tvrdil, že upadl. Jirka byl bezradný, nevěděl, co má dělat. Bál se jít za učiteli, bál se svěřit rodičům. Potřeboval kamaráda, který by mu pomohl a poradil, co má dělat. Zkus dokončit příběh.

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Otázky a diskuse: Proč Pepa Jirku šikanoval? Co ho k tomu vedlo? Proč Jirkovi nepomohly děti ve třídě? Na čí byly straně? Proč se Jirka nikomu nesvěřil? Co bys Jirkovi poradil? Co bys dělal ty na jeho místě? Jak bys Jirkovi pomohl, aby se z této situace dostal? Jak by ses cítil na Jirkově místě? Myslíš, že se jednalo o trestný čin?

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Anketa na téma: Zažil jsem šikanu? Výsledky zapište do tabulky: a.Pouze jsem o ní slyšel. b.Radši si toho nevšímám, mám strach. c.Viděl jsem šikanu a požádal jsem o pomoc. d.Jednou jsem byl sám šikanován. e.Bývám opakovaně šikanován. abcde počet Z výsledků vytvořte libovolný graf.

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost PAMATUJ: Šikana je vědomé opakované ubližování slabším s cílem získat převahu. Šikana se projevuje ponižováním, zesměšňováním, bitím, vyhrožováním, ničením věcí, vymáháním peněz. Oběť nevyřeší situaci sama, pomoc najde u rodičů, učitelů, kamarádů.

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Námět na třídnickou hodinu: Na list papíru napiš, co si myslíš o své třídě. Co bys chtěl, aby se ve vztazích mezi tvými spolužáky zlepšilo? Myslíš si, že je i ve vaší třídě šikana? Obkresli si svoji ruku a napiš na ni vzkaz těm spolužákům, jejichž chování se ti nelíbí. Sděl jim, co by měli na svém chování změnit. Ruce vystavte ve třídě.

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost pochvala = praise vyhrožovat = threaten pomoc = help rvačka = fight telefon = (tele)phone vzkaz = message příběh = story rada = advice ruka = hand

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost InstituceTelefon nebo adresa Linka důvěry v místě bydliště Linka bezpečí Bílý kruh bezpečí Krizové centrum Najdi telefonní čísla nebo adresu institucí, které ti mohou pomoci: Linka je důvěrná, nemusíš sdělit jméno, dozvíš se radu, jak řešit situaci.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Použité zdroje: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/??Origin=EC790014051029&CTT=6&ver=12&app=winword.exe


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ŠIKANOVÁNÍ vyhrožování rvačky vymáhání peněz."

Podobné prezentace


Reklamy Google