Podmět a přísudek (základní skladební dvojice)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Shoda přísudku s podmětem
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Opakování.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Přívlastek (Pk).
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek ve vzdělávání na základní škole OP VK Podmět.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
VY_32_INOVACE_36_ČESKÝ JAZYK_5.ROČNÍK_PŘÍSUDEK – vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k zopakování vyvození učiva o podmětu.
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÝ EKVIVALENT
Větné členy PŘÍSUDEK.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Rozvíjející větné členy - opakování -
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
Podstatná jména Přídavná jména Zájmena Číslovky Slovesa
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Základní větné členy Shoda přísudku s podmětem 6. ročník.
Rozvíjející větné členy - opakování -
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Čj mluvnice ‒ VII. třída PODMĚT a PŘÍSUDEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Co je to několikanásobný podmět?
PODMĚT JIRKA ŠTĚKAL SE ROZPLAKALA ZAPADALO MODRÁ PES ONA HOLČIČKA
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV, NÁDRAŽNÍ 683
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Větný ekvivalent VY_32_INOVACE_54_Vetny ekvivalent
5 Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr. Nataša Bartoníčková Název: VY_12_INOVACE_ČESKÝ JAZYK A LITERATURA_2_15.TVAROSLOVÍ Téma:
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní větné členy - podmět
Metodický list: Slovní druhy 1. část
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_08
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Podmět a přísudek (základní skladební dvojice)

Určení podmětu otázkou kdo, co ? (1.pád) podmět značíme …………. nejčastěji je podmětem podstatné jméno např. Žák vypracoval pečlivě svěřený úkol a zvítězil v očích poroty. Po havárii letadla technik zjistil závadu a příčinu katastrofy. Květiny ve váze dlouho nevydrží. Stůl z renesanční doby nás překvapil svojí krásou.

Podmětem mohou být i jiné slovní druhy přídavné jméno - Hladový sytému nevěří. Mladí tento týden nepřijedou, mají službu. zájmeno – Chybí ještě někdo? Oni už asi nepřijdou. číslovka – Čtvrtý už dál nepostupuje. Dvacet postoupilo, čtyři jsou diskvalifikováni. příslovce – Každé proč má nárok na své vysvětlení. citoslovce – Z křoví za kamenem se ozvalo tiché sss. Ve tmě a tichu se rozléhá bzzz a pak jen plesk, bác.

Určení přísudku vždy se jedná o sloveso značíme ………….. Zraněný pacient si stěžuje na bolesti. Kočka dováděla s kotětem, poté ho už jen pozorovala. Moře bouřilo po celou noc. Stroj narazil do betonové bariéry a při odrazu zbořil poblíž stojící zeď.

Určete podmět a přísudek Téměř každý pes štěká na pošťáka. Slepičí kokodák znamená snesení vajíčka. Vrabci v křoví nezvykle k roční době hlasitě štěbetají. Kočka snědla zbytky ryby na talíři. Dva zase nedonesli požadovanou částku na lyžařský zájezd. Někdo nám zazvonil na zvonek na brance. Maminka nemůže sledovat zajímavý pořad. Blíží se jarní prázdniny, ale jaro je ještě daleko. Na pololetním vysvědčení se ve třídě objevily také pětky. V některých rodinách se za hezké vysvědčení rozdávají dárky.

Řešení Téměř každý pes štěká na pošťáka. Slepičí kokodák znamená snesení vajíčka. Vrabci v křoví nezvykle k roční době hlasitě štěbetají. Kočka snědla zbytky ryby na talíři. Dva zase nedonesli požadovanou částku na lyžařský zájezd. Někdo nám zazvonil na zvonek na brance. Maminka nemůže sledovat zajímavý pořad. Blíží se jarní prázdniny, ale jaro je ještě daleko. Na pololetním vysvědčení se ve třídě objevily také pětky. V některých rodinách se za hezké vysvědčení rozdávají dárky.

Podmět nevyjádřený podmět nemusí být přímo ve větě, ale otázkou jej snadno zjistíme: např. Neřekli nám to včas. – Kdo, co neřekli – oni Hrabal, skákal, vrčel a štěkal. – Kdo, co – on, pes Poškodili si vozidla na zničené vozovce. – Kdo, co – oni, řidiči Vypravovala Barunce o svém mládí a zvycích v dávných dobách. - Kdo, co – ona, babička značíme ( )

Několikanásobný podmět v některých větách máme více podmětů velký význam to má v pravopisu přísudku např. Lvi, tygři a pardáli se vyhřívali na slunci. Berušky, mouchy a broučci poletovali kolem kvetoucího keře. Vrtačky, brusky a pneumatická kladiva se v zimě příliš často neprodávají.