Zuzka poznává Mariánské Lázně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Advertisements

Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
AnotacePracovní listy jako příprava pro práci v terénu. Seznamují žáky se základními pojmy a regionální tematikou. Vycházka do přírody, fotodokumentace,
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Máme rádi Pardubice Po stopách koňských kopyt ZŠ Staňkova 128, Pardubice Veronika Fránová, 8.A.
Obojživelníci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Mariánské Lázně 2016 Léčebné pobyty pro členy OS pracovníků pěněžnictví a pojišťovnictví.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.5 Naše obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
MÁTE VE SVÝCH DATECH NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ. Stávající datový sklad Pasivní homologace adresy Identifikátory subjektu IČ, jméno, příjmení, domácnost (první.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
za prameny do okolí Mariánských Lázní
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Název školy: MŠ a ZŠ , Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
DUM - Digitální Učební Materiál
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jaro je tady, pojďte na vycházku,nebo na fotbal
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
RUDOLF II..
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Lázeňské služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Výkladová hodina Rychločtení.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_NASE_HORY.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_34_Prázdninové plány
Autor: Andrea Kolářová
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Autor: Stejskalová Hana
Matematika pro stavební obory 19. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE - OPAKOVÁNÍ
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Exkurze žáků sedmých ročníků ZŠ Školní 1480, Chomutov Projekt LABORA
Do Finska, Číny a zase zpátky do Ostravy Stipendista města Ostravy
Jilemnický Krakonoš
Moje město MARIÁNSKÉ LÁZNĚ 1. díl Vítejte v Mariánských Lázních!
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Věta se skládá ze slov Název školy
Každý den jsme trochu starší…
ZVUKY A TÓNY.
Transkript prezentace:

Zuzka poznává Mariánské Lázně Naše krásné město znak města vlajka města

To je můj park, tady bydlím. A teď vyrážíme, Zuzka už se těší! Ahoj, já jsem veverka Bára a tohle je moje kamarádka Zuzka, která ke mně přijela na návštěvu a já jí ukážu naše město. To je můj park, tady bydlím. A teď vyrážíme, Zuzka už se těší!

Bydlím v Mariánských Lázních Bydlím v Mariánských Lázních. Zuzku zajímá, protože je hodně zvědavá, proč se to město tak jmenuje a jak vzniklo. Tak na to půjdeme od začátku. Takto to tu vypadalo dříve před mnoha, mnoha, mnoha lety. Co to je? Kde je to město? Bylo to místo plné bažin a hustých lesů. Zvláštností ale byly vyvěrající prameny. Lidé je začali využívat a proslýchalo se, že jsou léčivé. Proto mniši, kterým toto území patřilo, nechali prameny vyčistit a zbudovat k nim přístupové cesty. O vznik lázní se významně zasloužil klášterní lékař Jan Josef Nehr, který vyzkoušel první lázeňskou kůru. Pitím pramene se mnichům upravilo zažívání, lépe spali. Postavili tu potom první budovy.

Zuzka chce vědět, co jsou to lázně a proč se jmenují Mariánské. Tak já jí to ukážu a vysvětlím. Zařízení sloužící k léčbě nebo rehabilitaci lidí. Přeneseně se lázněmi rozumí také město, v němž jsou provozovány lázně.  Co to jsou lázně? Léčí se tu nemoci ledvin a močových cest, dýchacích cest, trávicího ústrojí, poruchy krevního oběhu, civilizační nemoci, nemoci nervové, bolesti zad a kloubů, cukrovka a jiné. Co se u nás léčí? V lázních se využívají různé procedury: koupele, masáže, zábaly, inhalace, pitné kúry a cvičení. Jak? Mariin pramen není pramen minerální vody, ale přírodní léčivý plyn, který se používá k suchým plynovým koupelím a plynovým injekcím. Dostal název od obrázku panny Marie, který tam zanechal jeden vyléčený voják. A co to jméno?

Máme tu hodně léčivých pramenů: Křížový, Rudolfův, Karolinin, Ambrožův, Ferdinandův, Alexandřin, Antonínův, Balbínův, Medvědí a další. Zuzka může některý ochutnat. To si dám! Balbínův pramen Karolinin pramen Ambrožův pramen Křížový pramen Medvědí pramen Ferdinandův pramen

Byla to moc pěkná procházka. Už se stmívá, tak šupky dupky přes krásné parky domů. Zítra si půjdeme prohlédnout zase něco jiného. Honem do pelíšku. Byla to moc pěkná procházka.

Vypracovala Mgr. Andrea Polanská