HNĚV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
ASERTIVITA Alena Krákorová. Asertivita základy asertivního chování základní asertivní způsoby jednání asertivita DESATERO asertivita a obtížný klient.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): Výroba přetiskovacího laku Název sady: 15. Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Něco.
Doprovázení jako základní postoj služby ve věznici
Poměr.
Název vzdělávacího materiálu
Židům 3:12-14 Hleďte, bratři, aby snad v někom z vás nebylo zlé a nevěrné srdce, takže by odpadl od živého Boha, a proto se navzájem napomínejte každý.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název projektu: Moderní škola
Název vzdělávacího materiálu
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
EMPATIE - JAK SE MAMINKA CÍTÍ… CO BY SE STALO KDYBY…
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_14_Krevní oběh
Základní informace o poskytovateli
Teorie a metodika výchovy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Zlaté pravidlo.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Trestní zodpovědnost.
Poměr v základním tvaru.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_19
MATEMATIKA Poměr, úměra.
VY_32_INOVACE_
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Diagnostika chování Vrstevnické sítě vztahy, interakce kontrolní list
MATEMATIKA – GEOMETRIE 7
Život – pohledy na přírodu
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
psychologie a společenské výchovy
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-07
Psychologie test.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KARTOGRAFIE: MAPY A PLÁNY
Pascalův zákon.
9. Rozlišování v modlitbě
Název: VY_32_INOVACE_ICT_7B_12B Škola:
Dalo by se to označit jako moudra slavných…
Poměr v základním tvaru.
Naučil jsem se....
0. UKOTVENOST / IDENTITA Jakožto součást církve Kristovy nemá ČCE svůj původ ani svůj cíl sama v sobě, ale v Hospodinu, Bohu Izraele, který se v dějinách.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Když vás potká vyhoření
Autor: PaedDr. Jana Čechová
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
ZVUKY A TÓNY.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
PERLY MOUDROSTI.
Transkript prezentace:

HNĚV

HNĚV Je jako oheň – dobrý sluha, ale zlý pán Jako nůž – můžeš s ním zabít bratra nebo nakrájet chléb

HNĚV Hněv je velká energie, díky které mnozí svatí, spravedliví, vědci, reformátoři, atd. udělali velké věci pro lidstvo.

JEŽÍŠŮV HNĚV V evangeliích jsou pozue tři místa, kde je řečeno, že Ježíš se rozhěnval: Mt 21,12-13 Mk 11,15-17 Jn 2, Mk 3,5 Mk 10,14

JEŽÍŠŮV HNĚV

„Neděsí mě násilí zlých, ale lhostejnost dobrých.“ MARTIN LUTHER KING 1929 - 1968 „Neděsí mě násilí zlých, ale lhostejnost dobrých.“

MARTIN LUTHER KING 1929 - 1968 „ Nemáme být teploměry, které měří teplotu většiny, ale termostaty které proměňují a regulují teplotu společnosti.

HNĚV se projeví, když je tu nebezpečí, které ohrožuje teritorium, u lidí – když se nerespektují hranice. je reakce na překážku v dosažení uspokojení nějaké potřeby.

HNĚV Moje přesvědčení JÁ objekt mé touhy překážka Když se mezi mnou a mým cílem vyskytne překážka (něco nebo někdo), přesvědčení jaké mám o této situace rozhodne, zda vzplane můj hněv nebo ne.

HNĚV Reakce těla: adrenalím - kortizon urychlení srdeční činnosti, zvýšení síly stahu srdečního svalu rozšíření zornic, do očí vstupuje více světla (mydriáza) Aktivace potních žláz

HNĚV

HNĚV

HNĚV

HNĚV

HNĚV v Ef 4,26 Hněváte-li se, nehřešte. Nenechte nad svým hněvem zapadnout slunce ,… Hněvat se – není hřích! Ale hněv k hříchu může vést! Vše závisí od mého rozhodnutí!

Nenechte nad svým hněvem zapadnout slunce,… HNĚV v Ef 4,26 Nenechte nad svým hněvem zapadnout slunce,… VYSTAV SE SVĚTLU

ABC hněvu A A – to co se stalo, fakt, situace B – moje INTERPRETACE, PŘESVĚDČENÍ o tom, co je dobré, správné, moje ZRANĚNÍ z minulosti… C – emoční reakce C nezávisí od A ale od B !!!

ABC hněvu A – manželka nevynesla koš s odpadky C – manžel se vrátí domů a rozzlobí se na ní B – jeho hluboké přesvědčení: žena má vynášet odpadky každý den!

Do místnosti vstoupí pes ABC hněvu Já se rozčílím Do místnosti vstoupí pes B A – vstoupí pes B – C –já se rozčílím Jaké je moje přesvědčení, zranění nebo interpretace, která způsobí, že se rozčílím?

« Pohřbít hněv je jako pohřbít minu.» VYJÁDŘENÍ HNĚVU « Pohřbít hněv je jako pohřbít minu.» Thomas d’Ansembourg Nemáme na výběr, zda budeme cítit nebo necítit hněv. Můžeme se ale rozhodnout jak ho vyjádříme

VYJÁDŘENÍ HNĚVU Hněv můžeme vyjádřit způsobem : Destruktivním/Konstruktivním Destruktivní způsob charakterizuje to, že jsem přesvědčen že: mám právo udržovat v sobě hněv a mám právo se mstít! Konstruktivní způsob charakterizuje to, že jsem přesvědčen že: můj hněv může vést k smysluplné akci a s Boží pomocí se mohu zřeknout msty!

VYJÁDŘENÍ HNĚVU DESTRUKTIVNÍ: KONSTRUKTIVNÍ: Mít zlost, ohrožovat druhého fyzicky a psychicky Přímo nebo nepřímo druhého obviňovat a přenášet na něho odpovědnost za to, jak se cítím Používat ironii a slova, která ponižují a zraňují Manipulovat druhým, aby se změnil Chovat se pasivně-agresivně KONSTRUKTIVNÍ: Mým cílem je s druhým komunikovat (když je to možné) a informovat ho o tom, co mě zraňuje v jeho jednání Převezmu odpovědnost za své pocity, i když toužím, aby se druhý změnil, nenutím ho, respektuji jeho svobodu Jsem autentický, otevřený a schopný ukázat svou zranitelnost (moje sebehodnocení nezávisí na pohledu druhého) Pokud druhý zůstává v chování, které je zraňující, udělám si odstup a jasně dám najevo, že chráním svůj prostor

HNĚV - ZÁVĚR Je třeba vnímat, jaké situace vyvolávají ve mně hněv, může mě to upozornit na: Potřeby, které nemám naplněné Rány, které nemám uzdravené Názory, přesvědčení, které možná musím zrevidovat… Konstruktivní čin, ve kterém se mohu angažovat