Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Sociální prevence -sport- Cílem projektů je vytvářet podmínky pro smysluplné a aktivní prožívání volného času v kriminálně rizikovém a sociálně patologickém.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Systém včasné intervence ve Svitavách
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Rekapitulace výchozí situace v Kadani.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
Minimální preventivní program školy
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Studium pro školní metodiky prevence
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Kriminologie a penologie SPR508, Mgr. Petra Horová
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Kriminologie a penologie SPR508, Mgr. Petra Horová
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
VY_32_INOVACE_SA4A_1 DUM 1. „ OBLASTI AKTIVIT PRO PRÁCI S CÍLOVOU SKUPINOU “
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Myšlení a myšlenkové operace
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Mgr. Rostislav Navláčil 14. Kriminalita páchaná na dětech
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Subjekty a objekty veřejných politik
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
VY_32_INOVACE_SA4A_7 DUM 7. realizace aktivity pro 1
VY_32_INOVACE_SA4A_5 DUM 5. „dívka uživatelka služby-dramatizace “
Psychické procesy - vnímání
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
VY_32_INOVACE_SA4A_10 DUM 10. příprava aktivity pro 3
Obor zdravotních služeb MZ
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Prvky edukačního procesu
Transkript prezentace:

Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0928 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky ICT Název a číslo materiálu: ODS_32_INOVACE_JTD3.A_10 Vytvořeno: 28.4.2014 Autor: Mgr. Petra Převrátilová Vyučovací předmět:  Sociální pedagogika - Občan v demokratické společnosti Ročník: III. SOŠ Výsledky vzdělávání dle RVP Žák klasifikuje druhy prevence kriminality, dokáže diskutovat o jednotlivých úrovních prevence v ČR Typ interakce: Kombinované Druh výukového zdroje: Prezentace s využitím interaktivní tabule Klíčová slova: Situační prevence Sociální prevence Anotace: Didaktický učební materiál je určen pro žáky maturitních oborů SOŠ. Je zaměřen na prezentaci druhů prevence kriminality mládeže. Je možné ho využít jako samostatný studijní materiál nebo jako podklad k diskuzi.

Prevence kriminality mládeže

Prevence kriminality a delikvence - komplex nerepresivních sociálních a situačních opatření Cíl: omezování a snižování trestné činnosti pomoc obětem trestných činů zvyšování povědomí veřejnosti o legálních metodách ochrany před trestnou činností Prevence kriminality úzce souvisí s prevencí dalších sociálně patologických jevů (např. nejrůznějších forem závislostí) Preventivní aktivity se uskutečňují v rámci celostátním, regionálním i místním a v každém tomto případě na úrovni primární, sekundární a terciární.

Objekty prevence kriminality: kriminogenní faktory - sociální prostředí, příčiny a podmínky kriminality potenciální či skuteční pachatelé trestné činnosti potenciální či skutečné oběti trestných činů

PRIMÁRNÍ x SEKUNDÁRNÍ x TERCIÁRNÍ Prevence SITUAČNÍ x SOCIÁLNÍ Sociální a situační přístupy se vzájemně doplňují na  primární, sekundární a terciární úrovni PRIMÁRNÍ x SEKUNDÁRNÍ x TERCIÁRNÍ

Situační prevence zaměřena na modifikaci kriminogenní situace orientována na odstraňování příležitostí k páchání kriminality a na zvyšování schopnosti sebeobrany obyvatel vůči trestné činnosti. snaha o zvýšení rizika odhalení pachatelů opatření situační prevence - převážně charakter technický, organizační a administrativní ( např. zvýšení viditelnosti určitého prostředí, zdokonalení hlídkové a pořádkové služby, různé propagační kampaně apod.) zkušenost - určité druhy kriminality se objevují v určité době, na určitých místech a za určitých okolností nejefektivnější je při omezování majetkové trestné činnosti

Sociální prevence zaměřena na modifikaci chování (potenciálního) pachatele trestné činnosti snaží se humanizovat ty oblasti společenského života, ve kterém probíhají procesy socializace a sociální integrace jedince (rodina, škola, profesní příprava, sféra volného času apod.)

Primární prevence necíleně orientována na celou společnost, spočívá převážně v optimalizaci životních podmínek, v péči o náležité fungování všech aktivit, které vedou k vhodné socializaci jedinců a pozitivnímu rozvoji společnosti zahrnuje především výchovné, vzdělávací, volnočasové, osvětové a poradenské aktivity zaměřené na nejširší veřejnost zvláštní pozornost - pozitivní ovlivňování zejména dětí a mládeže (využívání volného času, možnosti sportovního vyžití) Těžiště této prevence je v rodinách, ve školách a v lokálních společenstvích

Sekundární prevence zabývá se rizikovými jedinci a skupinami osob, u nichž je zvýšená pravděpodobnost, že se stanou pachateli, nebo oběťmi trestné činnosti (specializovaná sociální péče) orientuje se na sociálně patologické jevy (např. drogové a alkoholové závislosti, záškoláctví, gamblerství, povalečství, vandalismus, interetnické konflikty, dlouhodobou nezaměstnanost) a příčiny kriminogenních situací zaměřuje se též na ochranu materiálních hodnot, které jsou častěji objektem zájmu delikventů.

Terciální prevence zaměřuje se na osoby, u kterých rizikové chování probíhá v plné míře resocializace kriminálně narušených osob (pracovní uplatnění vč. rekvalifikace, sociální a rodinné poradenství, pomoc při získávání bydlení ...)  Cíl - zabránit dalšímu prohlubování a komplikování patologie, udržet dosažené výsledky předchozích intervencí a rekonstrukce nefunkčního sociálního prostředí

Prevence viktimnosti a pomoc obětem trestných činů založena na konceptech bezpečného chování, diferencovaného s ohledem na různé kriminální situace a psychickou připravenost ohrožených osob jedná se o skupinové i individuální zdravotní, psychologické a právní poradenství, trénink v obranných strategiích a propagaci technických možností ochrany před trestnou činností. Užívá metody sociální i situační prevence, a to podle míry ohrožení na primární, sekundární i terciární úrovni

Systém prevence kriminality v ČR – 3 úrovně Meziresortní úroveň spočívá ve vytváření preventivní politiky vlády ve vztahu k tradiční (obecné) kriminalitě a v koordinaci, případně vytváření nových, preventivních činností jednotlivých resortů zastoupených v Republikovém výboru pro prevenci kriminality

Resortní úroveň programy prevence kriminality vycházejí z věcné působnosti jednotlivých ministerstev, obohacují jejich běžné činnosti o nové prvky a přístupy a ovlivňují tvorbu příslušné legislativy

Místní úroveň jsou do ní zapojeny orgány veřejné správy, policie, nevládní organizace a další instituce působící v obcích podstatou je optimální rozložení působnosti v oblastech sociální a situační prevence s ohledem na místní situaci, potřeby i možnosti v rámci systému prevence kriminality mají významnou roli i instituce na krajské úrovni z hlediska účinnosti jsou nejefektivnější

Specifické programy prevence kriminality Úsvit, Program podpory a ochrany obětí obchodování s lidmi, Prevence domácího násilí, NKMPPD, SVI, SVM, Bezpečná lokalita, Domovník 

Úkol : Vyhledejte ve Vašem městě a okolí organizaci, která se podílí na některém specifickém programu prevence a zpracujte formou referátu nebo powerpointové prezentace!

Zdroje : AUTOR NEUVEDEN. kapezet.cz [online]. [cit. 18.4.2014]. Dostupný na WWW: http://www.kapezet.cz/index.php?object=General&articleId=155&leveMenu=0 AUTOR NEUVEDEN. Prevence kriminality [online]. [cit. 23.4.2014]. Dostupný na WWW: http://www.mvcr.cz/clanek/web-o-nas-prevence-prevence- kriminality.aspx?q=Y2hudW09NA%3d%3d