Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČÁTKY HUDEBNÍCH DĚJIN U NÁS
Advertisements

Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Číslo a název šablony klíčové aktivity
PŘEHLED HUDEBNÍCH SLOHŮ
Renesanční hudba (15. – 16. st.)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE 341_Hudba v období gotiky AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK,
Autor: Mgr. Hana Kalousková
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
HUDBA V RENESANCI.
Raný středověk Mgr. Jakub Tomala.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.18 Anotace: Prezentace se zaměřuje na středověkou českou literatury a dobu husitskou. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_10.
Autor: Mgr. Helena Kremsová, ZŠ Masarykova Ostrov Středověká hudba románská a gotická Jako středověká hudba je označována evropská hudba, která se vyvíjela.
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Raná renesance Mgr. Jakub Tomala.
Jak je možné zachytit hudbu
Píseň a její přeměna Od počátku k dnešku
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Číslo a název šablony klíčové aktivity
ICT 2 – 3 – 24 HV Johan Sebastian Bach
Vznik vícehlasu Mgr. Jakub Tomala.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
Evropská středověká literatura
ICT 2 – 3 – HV Hudba vokální a instrumentální
Co je to kánon a fuga? Hudební výchova
-co je to fuga? : polyfonní instrum. skladba/varhanní/
Mgr. Jakub Tomala.  Ukázka č. 1  Ukázka č. 2  Ukázka č. 3  Ukázka č. 4  Ukázka č. 5  Komentář k ukázce č. 1  Komentář k ukázce č. 2  Komentář.
Vietnamská hudba.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Renesance 14. – 16. století.
Původ hudby, pravěk, starověk
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA 30. a 40. léta 20. století TEST.
1. OBLAST Dějiny hudby a její osobnosti. Starověké umění  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_12_INOVACE_03_Starověké.
Středověk Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_06_HV8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
5. částRenesance ICT 2 – Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Počátky hudebních dějin v Čechách
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Středověká literatura - úvod
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Lidové písně Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_05_LIDOVÉ PÍSNĚ Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Hudební výrazové prostředky
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Dějiny hudby a její osobnosti
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Výtvarné umění Test Poslech POJMY
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/04
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB
Hudba na jevišti Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_12_HUDBA NA JEVIŠTI Téma: HUDEBNÍ.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Hudební renesance v Čechách
Hudba ve středověku ( 4. – 15. stol.).
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název: Středověká hudba VY_32_inovace_HV6789_13 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s hudbou období středověku,
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Transkript prezentace:

Středověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice Autor: Mgr. Stanislava Gallová Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Tematický okruh: Dějiny hudby Téma: středověká hudba (6. – 14. stol. n. l. )

Obecně Ukázka gregoriánského chorálu Středověká hudba souvisí s rozmachem křesťanství, které postupně ovládlo celou Evropu. (6 – 14. století.) Postupně se vytvořily zvláštní stupnicové systémy, tzv. staré církevní stupnice (dórská, frygická, lydická apod.) Na jejich základě vzniká církevní středověká hudba – gregoriánský chorál. Byl to zpěv jednohlasý, bez doprovodu hudebních nástrojů, latinský. Byl a dodnes je součástí církevních obřadů katolické církve.

Světská hudba Ukázka světského středověkého zpěvu Vedle církevní hudby se ve středověku rozvíjela také světská hudba a zpěv. Zpočátku ji vytvářeli žáci a studenti, v době vrcholného středověku také rytíři – trubadúři, truvéři a minesengři. Tito „pěvci lásky“ bývali autory svých často milostných písní a současně i zpěváky a doprovazeči na strunný nástroj. Latinu v textech písní nahradily národní jazyky.

Počátky vícehlasé hudby Na konci středověku vznikají první vícehlasé skladby. V oblasti církevní hudby organum, motet(o), kontrapunkt. Prvním světským vícehlasem byl kánon. Zápis středověkého kánonu

Otázky a úkoly Ve kterých staletích vznikala středověká hudba? S čím souvisí její vznik? Co je gregoriánský chorál? Kdo byl tvůrcem a nositelem středověké světské hudby? Jak se nazývají první vícehlasé skladby?

Odpovědi 1. 6. až 14. století 2. souvisí s rozvojem křesťanství 3. jednohlasý církevní zpěv bez doprovodu nástrojů, latinský 4. žáci a studenti, potulní rytíři (trubadúři, truvéři, minesengři) 5. organum, motet(o), kontrapunkt, kánon

Zdroje Texty z vlastních zdrojů Obrázky: http://www.google.cz/imgres?q=z%C3%A1pis+st%C5%99edov%C4%9Bk%C3%A9ho+k%C3%A1nonu&hl=cs&sa=X&rls=com.microsoft:cs:IE-Address&rlz=1I7GGHP_csCZ431&biw=1311&bih=575&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=ibFqsi-9fLmxBM:&imgrefurl=http://old.radio.cz/cz/html/hudba_baroko.html&docid=0JRJw7tDoLKDpM&imgurl=http://img.radio.cz/pictures/hudba/4/canon.jpg&w=440&h=268&ei=hUyVUJv9PKiP4gSSvoDQBg&zoom=1&iact=rc&dur=115&sig=102948830113179875608&page=1&tbnh=137&tbnw=225&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:0,s:0,i:70&tx=168&ty=105