Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Středověk Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Středověk Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých."— Transkript prezentace:

1 Středověk Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a společenskovědních oborů Datum vytvoření5. 11. 2012 Ročník3. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsahStředověké umění, gotika, románský sloh, hudba Způsob využitíPostupně procházíme listy prezentace až po stranu 9, na straně 10 samostatné opakování AutorMgr. Martina Hniličková KódVY_32_INOVACE_36_EHNI16

2 Středověk 5. – 15 stol. románský a gotický sloh v architektuře, sochařství a malířství Románský sloh je umělecký sloh, který se ve středověku v 11.-13. století rozšířil ve stavitelství a výtvarném umění v západních zemích, jižní a střední Evropy. Na východě Evropy se v té době prosazoval byzantský sloh. rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě, rotunda sv. Martina v Praze, bazilika sv. Jiří na Pražském hradě

3 Gotika je umělecký sloh plynule navazující na sloh románský. Začíná se projevovat od druhé poloviny 12. století a pokračuje ve vrcholném středověku zhruba po další tři staletí. V českých zemích nastupuje i ustupuje gotika o něco později. V Německu a střední Evropě trvala až do počátku 16. století, kdy se v Itálii a Francii již prosadila následující renesance. Chrám sv. Víta v Praze, kostel sv. Barbory v Kutné Hoře, Notre-Dame v Paříži

4 Hudba oficiální duchovní hudba lidová duchovní hudba umělá světská hudba počátky vícehlasu

5 Duchovní oficiální hudba Gregoriánský chorál - v 6. stol papež Řehoř Veliký (Gregorius) uspořádal oficiální křesťanské zpěvy. - latinské texty, jednohlasý bez doprovodu nástrojů, text z bible, navazují na židovské žalmy, vyznačuje se volným tempem bez určení taktů či délek not, od 9. stol. byl zapisován neumy (značky podobné háčkům a čárkám označující polohu dirigentovy ruky, určující výšku tónu a průběh melodie), další notace byla tvořena kombinací neumů s písmeny.

6 Duchovní lidové písně nejstarší české hudební památky Hospodine, pomiluj ny (asi 10. stol) Svatý Václave, vévodo české země (asi 12 stol.) Ktož sú boží bojovníci – husitský chorál (jako hudební téma zpracoval v 19. stol. B. Smetana v symfonických básních Tábor a Blaník v Mé vlasti, A. Dvořák v předehře Husitská, J. Suk v symf. básni Praga)

7 Umělé světské písně milostné, mravoučné, taneční a pijácké písně potulní pěvci – trubadúři, truvéři (Francie) minnesängři (Německo) doprovod - hudební nástroje (bicí, dechové, drnkací)

8 Počátky vícehlasu hudební formy: organum, moteto Počátky vícehlasu: základem je část gregoriánského chorálu = tzv. cantus firmus, k němu postupně přidávány další souběžné hlasy v čistých intervalech, později v protipohybu, melodie se pohybovala nad jednoduchým nástrojovým doprovodem držených tónů či v ostinatu. Notace: zavedení notové linky (od 10. stol. - Quido z Arezza), chorální (zdokonalené neumy) a menzurální (značení výšky, ale i délky not) notace, barevné značení not či linek.

9 Hudební nástroje a skladatelé hudební nástroje: drnkací nátroje - loutna, lyra, harfa, psaltérium smyčcové nástroje - fidula, rubeba, trumšajt dechové - zobc. a příčná flétna, první žesťové nástroje, vzduchové varhany bicí nástroje Skladatelé: Leoninus, Perotinus, Ph. de Vitry, Guillame de Machaut

10 Zopakuj si Které směry byly ve středověku v architektuře a výtvarném umění? Jak dělíme středověkou hudbu? Vyjmenuj hudební nástroje a skladatele. Které byly nejstarší hudební české památky?

11 Použitá literatura Charalambidis A., Císař Z., Pilka J., Matoška D.: Hudební výchova pro 8. ročník základní školy, Praha: SPN, 1998. ISBN 80-7235-041-2 Hrčková, N.:Dějiny hudby I. - Evropský středověk, Praha: Ikar, 2005. ISBN 80-249-0524-87


Stáhnout ppt "Středověk Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých."

Podobné prezentace


Reklamy Google