Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dějiny hudby a její osobnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dějiny hudby a její osobnosti"— Transkript prezentace:

1 Dějiny hudby a její osobnosti
1. OBLAST Dějiny hudby a její osobnosti

2 RENESANCE Název školy: Základní škola Francova Lhota
Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_12_INOVACE_04_Renesance Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žák bude seznámen s renesančním hudebním uměním a s jeho osobnostmi a hudebními nástroji. Očekávaný výstup: Žák bude schopen postihnout základní znaky renesančního umění. Žák bude znát pojem „kánon“ a dokáže zazpívat kánon renesanční Viva la musica. Druh učebního materiálu: Pracovní prezentace.

3 RENESANCE Úkol: Vytvořte co nejvíce českých slov, která budou obsahovat písmena slova RENESANCE. V každém slově můžete použít libovolný počet písmen (písmena nemusí být využita všechna). Co do slovních druhů, smíte vytvořit nejen podstatná a přídavná jména v jednotném i množném čísle, zájmena, číslovky (vše jen v 1. pádě), ale i slovesa (různě časovaná), předložky, spojky, částice a citoslovce. Žák s nejvyšším počtem správně vytvořených slov obdrží jedničku! Pozor: SLOVA MUSÍ BÝT SPISOVNÁ! Doba činnosti: max. 5 minut.

4 Za doby renesance se rozvíjel obchod, řemesla, lékařství a mořeplavba.
Slovo renesance znamená v překladu obrození, znovuzrození. Umělci chtěli znovu oživit ideály antického Řecka a Říma. Středem zájmu se stává člověk, který si tvoří svůj vlastní svět. Tento člověk se chce dotýkat věcí i svými smysly a rozumem. Jsou zobrazovány krásy života a jeho harmonie. Renesanční člověk začal zkoumat přírodu, spoléhal na svůj rozum, na to, co si mohl ověřit, co šlo dokázat. Za doby renesance se rozvíjel obchod, řemesla, lékařství a mořeplavba.

5 Hudební renesanci klademe do doby 14.–16. století.
RENESANCE Hudební renesanci klademe do doby 14.–16. století. Hudební vývoj navazoval na předchozí etapu. Rozvíjely se především vícehlasé kompozice. To znamená, že se vytvářela se díla pro šest, dvanáct nebo i třicet šest hlasů. To však neznamená, že bylo potřeba 36 zpěváků, ale skladba měla 36 různých melodií zpívaných současně. V tomto umění vynikali tvůrci jako Orlando di Lasso či Giovanni Pierluigi da Palestrina. Zvolená ukázka je z dílny G. da Palestriny a nazývá se Missa papae Marcelli.

6 RENESANCE Orlando di Lasso Giovanni da Palestrina

7 RENESANCE Hudba renesance je výrazně drsnější, temnější a komplikovanější. Hlavní zájem se upírá k hudbě vokální. Úkol: Vysvětli pojem „vokální hudba“. Existuje však také hudba instrumentální. Jaká to je a co při ní oproti vokální hudbě používáme? Dalším rysem renesanční muziky bylo jakési osamostatnění nástrojových skladeb. V předešlé době totiž každé nástroje doprovázely zpěv. Nyní se ale začaly psát skladby určené jen pro nástroj. Co se týká samotných nástrojů, psaly se kompozice převážně pro varhany a virginal, což je obdoba cembala.

8 RENESANCE Cembalo Virginal

9 Oblíbenou formou renesanční hudby byl kánon.
RENESANCE Co do chrámové hudby, tak ta se rozpadla do dvou velkých skupin dle křesťanského vyznání, a to na katolickou a protestantskou. Katolíci si libovali ve velkých chrámových dílech, protestanti v kostele odmítali nástrojovou hudbu a kladli důraz na zpěv lidu. Oblíbenou formou renesanční hudby byl kánon. Úkol: Nácvik a zpěv známého renesančního kánonu zvaného Viva la musica (Ať žije hudba). Nejdříve si jej ale poslechneme.

10 RENESANCE Představitelé české renesance:
Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic Jan Campanus Vodňanský KANCIONÁLY = bohatě zdobené zpěvníky

11 RENESANCE Donatello: David

12 RENESANCE Leonardo da Vinci: Dáma s hranostajem

13 RENESANCE Sandro Botticelli: Zrození Venuše

14 RENESANCE Filippo Brunelleschi: Dóm Santa Maria del Fiore, Florencie

15 1. Jak se nazývá oblíbená renesanční hudební forma?
2. Jmenujte umělce, jenž napsal skladbu Missa papae Marcelli. 3. Jak se jmenuje 2. renesanční hudební umělec, o němž jsme mluvili? 4. Jak se nazývá nástroj, který je obdobou cembala? 5. Jaké kompozice se v renesanční době rozvíjely? 6. Do kterého století spadá hudební renesance? 7. Co znamená v překladu slovo „renesance“? 8. Jak se jmenuje kánon, který jsme se učili? Jmenujte český i latinský název. 9. Co se rozvíjelo za doby renesance? 10. Jak se jmenoval umělec, který namaloval obraz Dáma s hranostajem? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

16 RENESANCE Řešení: 1. kánon 2. Giovanni da Palestrina
3. Orlando di Lasso 4. virginal 5. vícehlasé 6. 14.–16. století 7. znovuzrození, obnovení 8. Viva la musica, Ať žije hudba 9. obchod, řemesla, lékařství, mořeplavba 10. Leonarda da Vinci

17 RENESANCE Dostupné pod licencí Google na www:
Obrázky: Dostupné pod licencí Google na www: < < < < < Videa: Dostupná na Youtube na www: < <


Stáhnout ppt "Dějiny hudby a její osobnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google