Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"— Transkript prezentace:

1 Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner Název VY_32_INOVACE_24_Počátky lidové duchovní písně, nejstarší české památky Téma Počátky duchovní písně, české památky Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 Počátky lidové duchovní písně
Nejstarší české hudební památky

3 Anotace Prezentace je určena žákům 7. ročníku.
Žáci se seznamují s počátky lidové duchovní hudby a s nejstaršími českými památkami, které byly uznávány jako hymny a jsou zpívané i v dnešní době.

4 Základní fakta lidové duchovní hudby
Duchovní píseň vznikala jako projev prostého lidu, kterému byl latinsky zpívaný gregoriánský chorál hodně vzdálen. Byl pro ně nesrozumitelný, nejasný a vzdálený. Církev dovolila, aby se písně zpívaly při neliturgických (nenáboženských) slavnostech, jako byly např. procesy, před kázáním. Písně vznikaly pod vlivem gregoriánského chorálu, který si prostý lid upravil do svého srozumitelného jazyka.

5 Invokace různých národů
Invokace (zvolání), má každý národ jiný, ale pocházejí ze stejného zvolání - KYRIE ELEISON (Pane smiluj se). Čechy – Kyrie eleison – staročeština používala slovo KRLEŠ (Hospodine pomiluj ny, Svatý Václave). Polsko – Bugorodzica (Bogorodice) – uctívání Pany Marie (taktéž i stejnojmenná píseň – Bogorodice děvo).

6 Nejstarší české hudební památky - zpěv na českém území.
Počátky české hudby jsou shodné s rozvojem jednotlivých státních útvarů (Velkomoravská říše – 9. – 10. století). Dále pak příchod Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, v roce 863 přinesli křesťanství. Lidé více rozuměli textu ve zpěvu.

7 Duchovní písně na českém území
Jsou známi dvě nejstarší dochované české písně, které jsou zpívány až do dneška. Jsou to nejen duchovní písně, které prostý lid zpíval, ale i epické písně. Dále jsou to památky, které jsou dochovány v jednotlivých klášterních zpěvnících – kancionálech, nebo písně, které byly určeny například ke korunovaci králů.

8 Jednotlivé písně HOSPODINE POMILUJ NY
- nejstarší a nejvíce dochovaná lidová duchovní píseň, vznikla asi v 11. století. Nejstarší zápis pochází z konce 14. století, kdy se objevila v Kosmově kronice. Píseň má hymnický charakter, byla použita i při korunovaci Karla IV. SVATÝ VÁCLAVE - tato píseň je chorál, je mladší než píseň Hospodine pomiluj ny, pochází asi ze 13. století, melodie se blíží ke gregoriánskému chorálu. Nejstarší zápis této písně je z konce 15. století (uplatnění při procesech a slavnostech).

9 Seznam použité literatury a internetové odkazy
CMÍRAL, Adolf, Heslo: První české státní hymny. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění str. 254.


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"

Podobné prezentace


Reklamy Google