Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Románská kultura.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
SVATÝ VALENTÝN.
Sv. Václav 907 †28. září 935.
Sv.Václav Podle legend byl vychováván svou babičkou svatou Ludmilou a vzdělával se v písmu na Budči. Jako kníže, po porážce saským králem Jindřichem Ptáčníkem,
Katedrála Sainte-Cécile
Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Bartoloměj  byl jedním z dvanácti Ježíšových apoštolů  narození: 1. století, Galilea  úmrtí: 1. století, Arménie  svátek: 24. srpen - západ;
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_344_ Advent – doba čekání AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK,
AMERIKANIZACE.
ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník
Křesťanství.
Gotická kultura.
ROMÁNSKÁ KULTURA.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.17 Anotace: Prezentace se zaměřuje na počátky a rozvoj česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí umělecké styly.
Bazilika svatého Václava
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
PČ_017_Mikuláš, čert a anděl
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Spytihněv II..
KŘESŤANSTVÍ.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Anna Betuštiaková VI. Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCyril a Metoděj Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Svatý Vojtěch.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Jan Nepomucký domácí úkol.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
V České republice: Ježíšek Ve spojených Státech Amerických: Santa Klaus V Rusku: Děda Mráz Ve Velké Británii: Otec Vánoc O Ježíši Kristu v některých Zemí.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Ikona je okno do jiného světa, dimenze, která nás přesahuje, jednoduše řečeno okno do nebe. Nechává nás nahlédnout do svého tajemství a zároveň skrze ni.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_4_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Václav a Boleslav Obrázek dostupný na:
Svatý Mikuláš – vzor konání dobrých skutků
Nefertiti.
Hmotná kultura a každodenní život III
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
De Civitate Dei Rozbor ilustrací
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2011
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Středověk – počátky českého státu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Magda Špačková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.17a_Svaty_Mikulas Datum: 10. 11. 2013 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Název: Tvoření slov – odvozování, skládání Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Svatý Mikuláš Anotace: Powerpointová prezentace s pracovním listem zabývající se legendistikou, životopisy svatých, svatým Mikulášem. Doporučuje se zařadit kolem svátku sv. Mikuláše.   Klíčová slova: svatý, Mikuláš, Santa Claus, životopis, legenda, Jakub de Voragine, Legenda aurea, baroko, kostel, zázrak, křesťanství, patron, atribut

Svatý Mikuláš

Svatý Mikuláš Poznáš tento kostel? Poznáš tento kostel? Postavený v barokním slohu v letech 1732-1737 stavitelem Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem.  Poznáš tento kostel? Postavený v letech 1704-1755 Kryštofem Dientzenhoferem a jeho synem K. I. Dientzenhoferem na zakázku od kupců a námořníků.

Svatý Mikuláš, Santa Claus, svatý Nikola, Nikolas, Nikolaj, Mikolaj, Father Christmas nebo Papa Noel Atributy, mitra, berla, kniha, koule (jablka), východní ikony s výjevy ze života svatých. Pomůcka atributy k nejznámějším světcům.

biskup Žil koncem 3. a na počátku 4. století. Narodil se pravděpodobně mezi roky 270 a 286 v Malé Asii, jako jediný syn bohatých křesťanských rodičů. Jediná informace, která je k jeho osobě historicky doložena, je ta, že se kolem roku 300, v mladém věku, (poté, co vykonal pouť do Svaté země), stal biskupem ve městě Myře (dnešní Demre v Turecku).

světec Podle legend se Mikuláš v mládí dozvěděl o jednom svém zchudlém sousedovi, jehož dcerám hrozilo, že skončí jako prostitutky, protože jim nemohl dát věno. Proto tajně v noci třikrát za sebou hodil do chuďasova domu měšce s penězi – část svého zděděného jmění.   Legendisté přičítají Mikulášovi i to, že přivedl k životu tři chlapce, které nechal jakýsi zlý hostinský rozsekat a naložit do kádě se solí. Kromě toho měl obyvatelům Myry pomoct v době hladomoru tím, že zázračně rozmnožil bochníky chleba.  Čtení z Jakuba de Voragine: Legenda Aurea. Vyšehrad, Praha 1984, str. 70–76

legenda Legenda (pochází z latinského legenda, což znamená "věci určené ke čtení") je epický literární druh, pojednávající o životě, smrti, umučení a zázracích určitého světce či mučedníka. Hlavním dějem je vyprávění o narození, životě (vita), mučednické smrti (passio), přenesení ostatků (translatio) a zázracích (miracula) osoby, o které se soudilo, že se za své skutky dostala jistě do nebe. Účelem legend bylo oslavit památku příkladných křesťanů a dát příklad k následování.

Jacobus de Voragine držící Zlatou legendu, foto by Georges Jansoone

Jacobus de Voragine - Legenda aurea Jacobus de Voragine, narozen kolem roku 1230 ve Voragine (nyní Varazze) - 13. červenec 1298, Janov, byl arcibiskup a kronikář a jeden z největších středověkých spisovatelů. Je autorem souboru legend o církevních světcích s názvem Legenda aurea. Toto dílo bylo zachováno ve stovkách rukopisů. Jacobus se stal v roce 1244 dominikánským mnichem a studoval zřejmě v Paříži, Kolíně a Bologni. Arcibiskupem byl od roku 1292 až do své smrti r. 1298. Jacobus byl prohlášen za blahoslaveného v roce 1816.

Rusko Kult sv. Mikuláše se začal šířit zhruba dvě století po jeho smrti – oblíbený byl hlavně v řecké církvi, později i ve slovanských zemích. Byl uctíván jako obhájce pravověrnosti proti nevěřícím. V Rusku se sv. Mikuláš postupně stal nejoblíbenějším svatým pravoslavné církve a byl vždy považován za ochránce před Tatary a dalšími tradičními nepřáteli Rusi. Stal se patronem země (i poslední ruský car se jmenoval Mikuláš). 

Mikulášova podoba a atributy Mikuláš je v různých zemích znázorňován různě – téměř vždy je to ale starší biskup (s mitrou a biskupskou berlou) s kratším nebo dlouhým vousem, na východě bývá často zobrazován jako holohlavý. Mívá u sebe tři zlaté koule, (symbol tří darů pro dcery chudého souseda, které potají obdaroval), na knize. Místo tří koulí mívá Mikuláš také tři váčky na peníze, tři zlaté pruty, tři pytlíky, tři chleby, tři kameny nebo tři zlatá jablka. Také bývá znázorňován s nakládacím sudem, v němž sedí tři mládenci, (které měl podle legendy oživit). Protože prý také pomohl námořníkům, bývá zobrazen s kotvou.  Se třemi chleby na knize ho můžete vidět třeba na soše ve štrasburském chrámu. V lübeckém kostele P. Marie (15. století) je zobrazen s kotvou

Santa Claus Zkomolením jména sv. Mikuláše, kterému holandští přistěhovalci v Americe říkali Sinter Klaas, vzniklo jeho „americké“ jméno Santa Claus. Nejdřív tu nosil dárky 5. prosince jako u nás, časem se jeho nadílka přesunula na Štědrý den. Měnila se i jeho podoba – ještě na počátku 19. století si ho lidé představovali jako drobného mužíka v kožešinovém obleku, který jezdil na saních tažených sobem. Ve 20. letech 20. století byl běžně zobrazován v oblečení modré, zelené nebo fialové barvy a připomínal spíš elfa nebo skřeta. 

Santa Claus a Coca-Cola V roce 1931 se Santa Claus stal hlavním motivem reklamní kampaně firmy Coca-Cola – tehdy dostal svou dnešní podobu jako bělovousý stařík v červeném kabátě a s červenou čepičkou s bílou bambulí. Ta se rozšířila nejen po celé Americe, ale i v Evropě.

Zdroje https://www.google.cz/search?q=svat%C3%BD+mikul%C3%A1%C5%A1&rlz=1C1RNNN_enCZ371&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=4814UrGCMsSE4ATkpIGYDw&ved=0CEMQsAQ&biw=1280&bih=685#facrc=_&imgdii=_&imgrc=-xxO49k4AyZu4M%3A%3BwN_2ZmCmhzfQKM%3Bhttp%253A%252F%252Fimg.radio.cz%252Fpictures%252Fcirkev%252Fsvati%252Fsvmikulas1.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fold.radio.cz%252Fcz%252Fhtml%252Fvanoce2004_mikulas.html%3B264%3B400 https://www.google.cz/search?q=svat%C3%BD+mikul%C3%A1%C5%A1&rlz=1C1RNNN_enCZ371&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=4814UrGCMsSE4ATkpIGYDw&ved=0CEMQsAQ&biw=1280&bih=685#facrc=_&imgdii=_&imgrc=em4TwVEfRTJ8gM%3A%3Bwpyd0dOV3X1QpM%3Bhttp%253A%252F%252Fstastny-usmev.cz%252Fwp-content%252Fuploads%252Fsocha.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fstastny-usmev.cz%252Fsvaty-mikulas%252F%3B1541%3B2651 https://www.google.cz/search?q=svat%C3%BD+mikul%C3%A1%C5%A1&rlz=1C1RNNN_enCZ371&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=4814UrGCMsSE4ATkpIGYDw&ved=0CEMQsAQ&biw=1280&bih=685#facrc=_&imgdii=_&imgrc=bFjeHis2sM0ovM%3A%3B-IrL6iQyNI0i3M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.kna.cz%252Fadmin%252Ffiles%252FImage%252Fkalendar-svetci%252Fsvaty-Mikulas%252Fobr.3-pribehy-z-zivota-m.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.kna.cz%252Fkalendarium%252F6-prosince-sv-mikulas.html%3B350%3B305 http://www.e-stredovek.cz/view.php?cisloclanku=2007110002 http://cs.wikipedia.org/wiki/Legenda https://www.google.cz/search?q=svat%C3%A1+zem%C4%9B&rlz=1C1RNNN_enCZ371&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=2lB5Uo-aFYaK4ASG44HgBQ&ved=0CEcQsAQ&biw=1280&bih=685#facrc=_&imgdii=_&imgrc=ksGFUysKMr4PJM%3A%3BKPpOCK0KT9KFKM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.chamroka.cz%252Fimages%252Fmapy_svet_staty%252Fpalestina_mapa.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.chamroka.cz%252F1%252Fsvet_palestina.htm%3B330%3B603 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PalazzoTrinci010.jpg https://www.google.cz/search?q=coca+cola&rlz=1C1RNNN_enCZ371&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=tld5Ur3AEq364QSpuoDwAQ&ved=0CFAQsAQ&biw=1280&bih=685#facrc=_&imgdii=_&imgrc=KBGpDD0aqYAUhM%3A%3Bdf8-4njDFFAmjM%3Bhttp%253A%252F%252Fkoikoikoi.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2009%252F12%252Fcokelore_santa_toys_cutout.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fkoikoikoi.com%252Fit%252F2009%252F12%252F20-vintage-santa-claus-illustrations-by-coca-cola%252F%3B1573%3B1400 Jakub de Voragine: Legenda Aurea. Vyšehrad, Praha 1984, 33-660-84