Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Význam, formy a členění.
Advertisements

Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_336.
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_338.
Volný pohyb zboží.
Daně Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A22 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníŘíjen 2012.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD. Příčiny rozvoje odlišné klimatické a přírodní podmínky odlišný spotřebitelský vkus zvyšování efektivity – dělba práce.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Výpočet celní hodnoty, cla a daní
Celnictví Význam a druhy cel.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_339.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Právní normy upravující celnictví
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Daňová teorie a politika
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Obecná ekonomie 16. Zahraniční obchod.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_80 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Ing. Veronika Dostálková MBA PODNIKÁNÍ - ÚVOD Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Celnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Ekonomika Zdroje finančních prostředků pro neziskové organizace 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_09.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Ekonomika Nezaměstnanost 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_15.
Ekonomika Druhy rozpočtů 3. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.3_1_08.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ing. Veronika Dostálková MBA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Společná obchodní politika
Ekonomika Leasing – finanční leasing 3. Ing. Miroslava Farmačková
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Celní právo a celní správa
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Ing. Veronika Dostálková MBA
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Ing. Veronika Dostálková MBA
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_04

Clo a celní politika

Celní politika celní politika podporuje zahraniční obchod, cestovní ruch, zajišťuje evidenci, kontrolu a ochranu ekonomických zájmů státu clo bylo v dřívějších dobách vybíráno jako poplatek za užívání mostů, cest nebo přístavů dnes je to dávka, kterou vybírá stát při přechodu zboží přes hranice.

Význam Cla - funkce fiskální - je to důležitý příjem do státního rozpočtu obchodně politický - jeden z hlavních nástrojů obchodní politiky každého státu cenotvorný - tvoří důležitou položku ceny zboží při jeho prodeji ochranný – chrání domácí trh, zákazníky, výrobce, obchodníky

Klasifikace cla – 1. z hlediska směru pohybu dovozní - vztahuje se na zboží při jeho dovozu, slouží jako ochrana domácí produkce, zvyšuje cenu dováženého zboží vývozní - vztahuje se na vyvážené zboží, v současnosti nejsou v ČR stanovena tranzitní - na zboží převážené přes území státu, většinou se nestanovují

Klasifikace cla – 2. z hlediska obchodně politického clo autonomní - stanoveno nezávislým rozhodnutím státu clo smluvní - určené smlouvou s jiným státem podle způsobu výpočtu celní sazby specifické - stanovení sazby za množstevní jednotku (kus, litr, tunu) valorické (hodnotové) - je stanoveno procentní sazbou (v celním sazebníku) z celní hodnoty kombinace dvou předchozích, např. 5% z celní hodnoty zboží, min. však 20,- Kč za kus

Právní normy v celnictví Celní zákon stanovuje práva a povinnosti orgánů celní správy, FO i PO při celní kontrole vymezuje základní pojmy celního práva určuje sankce při porušení předpisů Celní sazebník je jednotný pro všechny státy EU je to seznam obsahující všechny druhy dováženého zboží, identifikační kód tohoto zboží a celní sazby Zákon o celní správě vymezuje organizaci a působnost celních orgánů v ČR

Orgány celní správy ČR Ministerstvo financí Generální ředitelství cel v Praze je to nejvyšší orgán celní správy, který je přímo podřízen ministerstvu financí Celní ředitelství do 31.12.2012 v bývalých krajských městech (8) od 1.1.2013 budou zrušeny Celní úřady základní výkonné složky celní správy od 1.1.2013 v jednotlivých krajských městech (15)

Celní úřady patří mezi orgány státní správy tzn., že plní úkoly zadané státem a to: správu cla správu spotřební daně správu daní pro životní prostředí – daně ze zemního plynu, daně z pevných paliv a daně z elektřiny správu DPH – u zboží dováženého ze zemí mimo EU

Celní politika - opakování Určete, zda jsou výroky pravdivé: P – pravda / N - nepravda Clo má fiskální, obchodně-politickou, ochrannou a cenotvornou funkci. Specifické clo se počítá procentuální sazbou z celní hodnoty. Generální ředitelství cel je přímo podřízeno ministerstvu financí. Celní zákon upravuje organizaci celnictví. Clení sazebník není jednotný pro členské státy EU. P N

Zdroje ŠVARCOVÁ, Jena a kol. Ekonomie, Stručný přehled. Zlín: CEED, 2010, ISBN 978-80-87301-00-5. KLÍNSKÝ, Petr a kol. Ekonomika, Ekonomická a finanční gramotnost. Praha: EDUKO, 2012, ISBN 978-80-87204-65-8. ZLÁMAL, Jaroslav; MENDL, Zdeněk. Ekonomie nejen k maturitě-1. díl, Obecná ekonomie. Kralice na Hané: Computer Media, s.r.o., 2008, ISBN 978-80-86686-98-1. Archiv autora