Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková MZDA I. Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními pojmy mzdy. Ukazuje základní mzdové předpisy , jejich rozdělení a vysvětluje pojem zaručená mzda. Součástí je i pracovní list s doplněním správného řešení. Je využitelná v předmětu ekonomika. Klíčová slova: Mzda, zaručená mzda, předpisy, zaměstnavatel, zaměstnanec. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Suchánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Sada: 21 Číslo materiálu: VY_62_INOVACE_K3_01

3 MZDA – je cena pracovní síly
– je odměna, kterou zaplatí zaměstnavatel svým zaměstnancům za vykonanou práci ZARUČENÁ MZDA Představuje minimální výši mzdy, která zaměstnanci přísluší za určitou práci podle její složitosti, odpovědnosti nebo namáhavosti. Tyto práce se člení do skupin a zaměstnavatel je povinen vyplácet zaměstnanci nejméně tuto mzdu.

4 MZDA MZDOVÉ PŘEDPISY Mzda v podniku závisí na mzdových předpisech konkrétního podniku a kolektivní smlouvě. Státní,krajské a obecní organizace používají předpisy dané vládou. Soukromé organizace používají převážně smluvní mzdy. Jsou ale také omezeny předpisy vydávávanými vládou. - zákoník práce - nařízení vlády o minimální mzdě - nařízení vlády o nejnižších úrovních zaručené mzdy (r min. mzda Kč tj. 48,10 za hodinu)

5 MZDA

6 Opakování - mzda Mzda je cena ………………….. .
Mzda je odměna, kterou zaplatí zaměstnavatel svým zaměstnancům za …………………. . Zaručená mzda představuje………….. výši mzdy, která zaměstnanci přísluší za určitou práci podle její………………………………………. .

7 Správné řešení - mzda Mzda je cena pracovní síly.
Mzda je odměna, kterou zaplatí zaměstnavatel svým zaměstnancům za vykonanou práci. Zaručená mzda představuje minimální výši mzdy, která zaměstnanci přísluší za určitou práci podle její složitosti,odpovědnosti nebo namáhavosti .

8 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Klínský, P., Műnch, O., Chromá ,D. Ekonimická a finanční gramotnost pro střední školy. 1. Vydání. Eduko, s. ISBN Švarcová, J. Ekonomie stručný přehled, 2006/2007. Zlín, CEED 2006. 295 s. ISBN Porvichová, J. Ekonomika pro sou a soš, 1.vydání Praha, Eduko. 88s. ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Suchánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google