Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace:Formou prezentace se žáci seznámí s druhy inflace. Prezentace je.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace:Formou prezentace se žáci seznámí s druhy inflace. Prezentace je."— Transkript prezentace:

1 Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace:Formou prezentace se žáci seznámí s druhy inflace. Prezentace je určena pro přímou výuku či opakování. Je využitelná v předmětu ekonomika. Klíčová slova: Měření inflace, ČSÚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Suchánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Sada:21 Číslo materiálu:VY_62_INOVACE_K3_16 Digitální učební pomůcka

3 Inflace V tržním hospodářství se ceny za zboží a služby mohou kdykoli měnit. Některé ceny rostou, jiné klesají. Tržní ceny zaznamenávají v průběhu sledovaného období změny, ale jejich pohyb nemusí být a také není, u různého zboží stejný. O inflaci mluvíme tehdy, když zdražuje zboží a služby obecně, nikoli pouze v jednotlivých případech. Všeobecně je inflace spojována s růstem tržních cen a snižováním koupěschopnosti peněz.

4 Inflace Z toho vyplývá, že když si dnes koupím lístek do kina za 100 Kč, za rok bude stát 103 Kč a za deset let 135 Kč (předpokládá se 3% roční vzrůst ceny). Pokud necháme svých 100 Kč v prasátku, zůstane nám po deseti letech právě těch 100 Kč, za které si již lístek do kina nekoupíme. Investujeme-li dnes 100 Kč, budeme mít za předpokladu 5% ročního výnosu za deset let 162 Kč.

5 Inflace Měření inflace Změnu cenové hladiny za určité období udává míra inflace. Informace o dosažené míře inflace jsou využívány např. pro účely valorizace mezd, důchodů a sociálních příjmů. K měření cenové hladiny se používají cenové indexy, což jsou vážené průměry cen vybraných zboží a služeb.

6 Inflace Měření inflace Nejznámější z nich jsou: index spotřebitelských cen - CPI (Consumer price index) cenový deflátor - deflátor HDP index cen výrobců (PPI – Producer price index)

7 Inflace Pro měření inflace se ale používá všechno zboží a veškeré služby, které domácnosti spotřebovávají: zboží každodenní spotřeby (jako jsou potraviny, noviny a benzín) zboží dlouhodobé spotřeby (jako je oblečení, počítače a pračky) služby (jako je návštěva kadeřníka, pojištění a nájemní bydlení)

8 Inflace CPI - index spotřebitelských cen je omezen jen na tu část tržní produkce, která je zařazena do reprezentativního koše, proto neodráží úplnou cenovou hladinu ekonomiky. Vzorec výpočtu:

9 Inflace Důvody vzniku inflace V ekonomické teorii jsou zastávány dva názory, které jsou relativně protichůdné. První názor říká, že inflace spočívá v ekonomické nerovnováze, která je důsledkem nejrůznějších problémů na straně nabídky či poptávky. Druhý názor říká, že inflace je způsobena především neúměrným zásahem státu do ekonomiky. Například nárůst množství peněz v ekonomice závislý od úrokových sazeb, které vyhlašuje Česká národní banka, výrazně ovlivňuje inflační tlaky.

10 Inflace Vývoj inflace sleduje (měří) v České republice: Český statistický úřad Je institucí, do jejíž působnosti sledování, resp. měření inflace v České republice patří, a to s využitím statistických metod na spotřebních koších složených z velkého souboru výrobků a služeb.

11 Inflace Vláda - Ministerstvo financí ČR Ministerstvo financí ČR je ústředním orgánem státní správy zodpovědným za státní rozpočet a závěrečný účet republiky, státní pokladnu, finanční trh, finanční hospodaření a další oblasti. Ministerstvo financí, potažmo vláda, může inflační vývoj ovlivnit svou fiskální politikou, tedy zejména daňovými a subvenčními nástroji.

12 Inflace Česká národní banka Česká národní banka (ČNB) má ve věci inflace hlavní slovo. Jejím prvořadým úkolem totiž je prostřednictvím monetární politiky zajistit cenovou stabilitu jako základní předpoklad udržitelného neinflačního růstu ekonomiky. Každá centrální banka může inflační tlaky ovlivnit především kontrolou množství peněz v ekonomice a regulací úrokových měr.

13 Inflace Inflace způsobuje, že cenový systém přestává plnit svou roli. Jsou to právě ceny, které informují každý subjekt na trhu o relativní vzácnosti různých statků. Inflace tyto signály narušuje.

14 Švarcová,J. Ekonomie stručný přehled, 2006/2007. Zlín, CEED 2006. 295 s. ISBN 80-903433-3-3 Porvichová,J. Ekonomika pro sou a soš, 1.vydání. 2012.Praha, Eduko. 88s. ISBN 978-80-87204-50-4 Klínský, P., Műnch, O., Chromá,D. Ekonimická a finanční gramotnost pro střední školy. 1. Vydání. Eduko, 2010. 180 s. ISBN 978-80-87204-21-4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Suchánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje


Stáhnout ppt "Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace:Formou prezentace se žáci seznámí s druhy inflace. Prezentace je."

Podobné prezentace


Reklamy Google