Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, 739 01 Baška Výživa člověka Anotace: Prezentace s výkladem nového učiva Autor: Mgr. Barbora Štecová, 2012 Ověření ve výuce: 19. 3. 2012, 4. třída Vyučovací předmět: Př Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08_Př II.

Práce zpracovaná v rámci projektu: ZŠ a MŠ Baška, př. o. 739 01 Baška 137

Výživa člověka Pro správný vývoj a uchování zdraví člověka je zapotřebí dodržovat pravidla správné výživy a životosprávy. Potrava člověka musí být vyvážená, tj. musí obsahovat všechny životně důležité látky.

Bílkoviny Mohou být rostlinného nebo živočišného původu. Jsou nutné pro růst organismu, vývoj tkání a jejich obnovu, tvorbu enzymů a hormonů.

ryby Bílkoviny živočišné Bílkoviny rostlinné maso hrách sója cizrna vejce sýr mléko hrách sója cizrna čočka fazole ořechy

Cukry chleba a pečivo rýže těstoviny brambory Jsou nejdůležitějším a nejpohotovějším zdrojem energie. Nadbytečné sacharidy se v těle ukládají ve formě tuku. Strava bohatá na sacharidy obsahuje přírodní cukry a škrob. chleba a pečivo těstoviny rýže brambory

Tuky Uložené tuky jsou v případě potřeby rozloženy a využity jako zdroj energie. Tuky poskytují až 2,5 krát více energie než stejné množství sacharidů. máslo mléko sýr ořechy

Minerální látky a vitamíny Jsou součástí enzymů, ovlivňující chemické děje v organismu a zvyšující jeho obranyschopnost. ovoce zelenina

Vláknina a voda Vláknina je nestravitelná část ovoce, zeleniny a obilnin. Je nezbytnou součástí stravy, přestože ji náš organismus nedokáže zcela rozložit. Podporuje pohyb střev a brání zácpě. Voda je životně důležitá. Tvoří 70% lidského těla.

Použité zdroje: Velká všeobecná dětská encyklopedie. České vyd. 1. Praha: Svojtka, 2000, s. 246. ISBN 8072372580. PARKER, Steve. Lidské tělo. Vyd. 1. Praha: Slovart, 1998, s. 28. Zvídavý pozorovatel. ISBN 80-7209-084-4. Obrázky byly použity z galerie Microsoft PowerPoint 2010 verze: 14.0.6023.1000