Všeobecná cirkulace atmosféry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Advertisements

Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : leden.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti METEOROLOGIE, BEZPEČNOST A ITS DOPRAVY PŘÍZEMNÍ MAPA I. Praha 2012.
Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_24_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Fyzika a počasí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Poledníky rovnoběžky.
Změna klimatu a možnosti adaptace ve městech Klára Sutlovičová Glopolis, o.p.s.
Sféry Země ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar. Sféra = vrstva, „obal“ Země Atmosféra – plynný obal Biosféra – živá hmota na Zemi Hydrosféra – vodní vrstva.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
VY_32_INOVACE_07-44 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – přírodní poměry.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
JAKÉ ZNÁŠ PODNEBNÉ PÁSY? 1.TEPLÝ, MÍRNÝ, STUDENÝ 2.TEPLÝ, TROPICKÝ, MÍRNÝ 3.TEPLÝ, SUBTROPICKÝ, STUDENÝ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_09.
Boží hněv Novotná, Sahanová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Lutín příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dostálová Název: EU_32_DOS_PR45_011 Téma: Přírodověda 4. a.
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
ZEMĚPIS - 6. ročník Silný vítr
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Savci biomů světa 8. ročník.
Téma č. 7. SVĚT KOLEM NÁS.
Atmosféra 4. února 2014 VY_52_INOVACE_230217
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Větry a globální cirkulace atmosféry
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
ATMOSFÉRA podnebí VY_32_INOVACE_07-10 Ročník: VI. r.
atmosféra počasí VY_32_INOVACE_07-08 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
VESMÍR.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PODNEBÍ JIŽNÍ AMERIKY.
Kde jsou jen dvě roční období?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Neživá příroda vzduch a voda.
METEOROLOGIE Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
PŘÍRODNÍ KATASTROFY POVODNĚ– vznikají, pokud korytem řeky protéká více vody, než kolik je koryto schopno pojmout. POVODNĚ.
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry.
Podnebí a podnebné oblasti Země
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Atmosféra Země.
Porovnání výsledků manuálních a automatických měření meteorologických parametrů na OBK Karel Dejmal Observatoř Košetice.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Staň se meteorologem !.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
11. PODNEBNÉ PÁSY.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
HYDROSFÉRA Mgr. Jana Nováková.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_11
Neživá příroda - vzduch
Základy chemických technologií
Designed in Czech Republic by David Šulc Made in Czech Republic
VY_32_INOVACE_
Marek Doležal, Ondřej Švéda, Filip Vondra
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
4. b I Hraniční dny 21. března: jarní rovnodennost
VY_32_INOVACE_11_Z4 7. POČASÍ ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

Všeobecná cirkulace atmosféry

Atmosféra je v neustálém pohybu… vlajkový strom, několikametrové vlny a tornádo s blesky symbolizují dynamiku atmosféry – fakt, že v atmosféře se „pořád něco děje“

Co je hlavní příčinou?

Nerovnoměrný ohřev zemského povrchu Do rovníkové oblasti dopadají paprsky kolmo (resp. téměř kolmo) množství energie přijaté je zde velmi vysoké. Naopak do oblastí polárních dopadají paprsky zešikma, množství přijaté energie je velmi malé. rozdíly v ohřevu s ohledem na rozložení oceánů a pevniny rozdíly v ohřevu s ohledem na zeměpisnou šířku

Vznik větrných systémů nerovnoměrný ohřev Země teplotní rozdíly tlakové rozdíly tlakové níže a výše snaha o vyrovnání tlaku vzduchu vznik větrných systémů

Hypotetická situace na nerotující Zemi nejtepleji je na rovníku ohřátý vzduch stoupá vznik tlakových níží nejchladněji na pólech chladný vzduch klesá tlakové výše teoretický směr proudění pól → rovník

Coriolisova síla existuje pouze v rotujících soustavách na severní polokouli způsobuje odklon vpravo ve směru pohybu na jižní vlevo ve směru pohybu

Model pro rotující Zemi

ohřev vzduchu v okolí nejintenzivnějšího dopadu slunečních paprsků – rovníkové oblasti vznik výstupných proudů nasávání vzduchu z vyšších zeměpisných šířek, sestupné proudy v okolí obratníků, vytvoření uzavřeného cyklu cirkulace: Hadleyova buňka teoretický směr proudění obratníky -> rovník skutečný směr proudění – pasáty, ovlivněny působením Coriolisovy síly vytváření dalších uzavřených buněk ve vyšších zeměpisných šířkách. teoretický směr proudění: obratníky -> polární kruhy odklon směru větru díky působení Coriolisovy síly. Vznik západního proudění. vznik uzavřené cirkulační buňky polární kruh – pól teoretický směr proudění pól -> polární kruh vliv Coriolisovy síly stáčí směr větru Linie polární kruhy, obratníky není zcela přesná, ale pro srozumitelné objasnění látky je dostačující.

subpolární tlaková níže polární tlaková výše subpolární tlaková níže subtropická tlaková výše rovníková tlaková níže subtropická tlaková výše výstupné proudění v okolí rovníku – vznik tlakové níže sestupné proudění v okolí obratníků – vznik tlakové výše výstupné proudění v okolí polárních kruhů – vznik tlakové níže sestupné proudění v okolí pólů – vznik tlakové níže subpolární tlaková níže polární tlaková výše

polární východní proudění západní proudění pasáty pasáty západní proudění polární východní proudění

Úkol č. 2 - vhodně přiřaďte tlakové níže tlakové výše rovník dostatek srážek nízký úhrn srážek obratníky S a J polární kruh zemské póly

Úkol č. 2 - vhodně přiřaďte tlakové níže tlakové výše rovník dostatek srážek nízký úhrn srážek obratníky S a J polární kruh zemské póly

Důsledky cirkulace atmosféry v tropických šířkách Okolí rovníku Okolí obratníků

Důsledky ve vyšších zeměpisných šířkách Okolí polárních kruhů Okolí pólů tlakové níže zataženo tlakové výše jasno vlhké podnebí v oblastech tlakových níží v okolí polárních kruhů (na obrázku Island, Duhové hory) tlakové výše v polárních oblastech, okolí pólů převládající západní proudění v mírných šířkách

Evropa, Afrika  Amerika Pasáty stabilní větry obratníky  rovník dříve využívány k dopravě (trade winds) Evropa, Afrika  Amerika „Dříve využívány k dopravě“ – jedná se především o období, kdy námořní dopravě dominovali plachetnice. Tedy období do poloviny (resp. konce) 19. století.

Jaká roční období rozlišují lidé v tropických šířkách Jaká roční období rozlišují lidé v tropických šířkách? Jsou to také 4 roční období jako v Evropě?

V tropickém pásu rozlišujeme: období sucha a období dešťů.

Intertropická zóna konvergence místo na styku pasátů v místě výskytu: intenzivní srážky bouřky léto: nejblíže obratníku Raka zima: nejblíže obratníku Kozoroha na prohnutí vliv rozložení pevniny a oceánu

V letních měsících (červen-srpen) bude na sever od rovníku období sucha nebo dešťů? období dešťů

Srážková činnost na Zemi v průběhu roku

Tryskové proudění - Jet Stream objeveno během 2. světové války rychlost: více než 30 m/s šířka: 1,5 - 5 km směr: západ  východ pomáhá letadlům v letu Objev: Během druhé světové války měli letadla obou bojujících stran problém se silným větrem ve vysokých patrech atmosféry. Zajímavost: Japonci dokonce experimentovali s využitím tryskového proudění. Pokoušeli se bombardovat USA náložemi vyslanými v balónech do atmosféry z ostrova Honšú.

Monzunové proudění součást všeobecné cirkulace atmosféry s převládajícím větrem, který se mezi létem a zimou mění na opačný

Kde se nachází nejvýznamnější monzunové oblasti? Existují i další oblasti s výskytem monzunů: severní Austrálie, část Jižní Ameriky, východní Asie (Korea, Japonsko)

Příčina vzniku teplotní nerovnováha mezi vzduchem nad pevninou a oceánem oceán se ohřívá i chladne pomalu (akumulátor tepla) pevnina se ohřeje i ochladí rychleji

Letní a zimní monzun Léto Zima pevnina se ohřeje rychleji než oceán vznik tlakových níží nad pevninou vlhký vítr vane z oceánu na pevninu oceán drží stabilní teplotu vznik tlakových níží nad oceánem suchý vzduch vane z pevniny nad oceán

Letní a zimní monzun Letní monzun Zimní monzun květen-říjen přináší výrazné srážky vítr vane z moře nad pevninu listopad – duben je velmi suchý vítr vane z pevniny na moře

Letní a zimní monzun v Bombaji

Úkol č. 3 - vyberte V letním období se rychleji zahřívá pevnina – oceán. Kde vznikají tlakové výše – níže. Vzduch proudí ze směru výše  níže. Nad pevninou dochází ke vzniku oblaků – rozpouštění oblačnosti. Letní monzun sem přináší výrazné sucho – deště.

Úkol č. 3 - vyberte V letním období se rychleji zahřívá pevnina – oceán. Kde vznikají tlakové výše – níže. Vzduch proudí ze směru výše  níže. Nad pevninou dochází ke vzniku oblaků – rozpouštění oblačnosti. Letní monzun sem přináší výrazné sucho – deště.

Rekapitulace Připište písmena R (rovníkové oblasti) a O (okolí obratníků) k níže uvedeným řádkům: Intenzivní dešťové srážky, bouřky Jasné počasí Kondenzace vodních par Minimální srážky Ohřev vzduchu v místech nejintenzivnějšího dopadu slunečních paprsků Rozpouštění oblačnosti Sestupné vzduchové proudy Výstupné proudy vzduchu Vznik tlakových níží

Oblasti v okolí obratníků Správné řešení Rovníkové oblasti Oblasti v okolí obratníků Ohřev vzduchu v místech nejintenzivnějšího dopadu slunečních paprsků Vznik tlakových níží Výstupné proudy vzduchu Kondenzace vodních par Intenzivní dešťové srážky, bouřky Sestupné vzduchové proudy Rozpouštění oblačnosti Jasné počasí Minimální srážky

Rekapitulace Jak se nazývají větry vanoucí od obratníků k rovníku? Co je hlavní příčinou vzniku monzunů? Proč nevanou pasáty přesně ve směru obratníky → rovník? Jaké proudění převládá v mírných šířkách? Jaké tlakové útvary se vyskytují nad zemskými póly?

Rekapitulace Jak se nazývají větry vanoucí od obratníků k rovníku? pasáty Co je hlavní příčinou vzniku monzunů? odlišné zahřívání oceánu a pevniny

na směr pasátů působí Coriolisova síla Rekapitulace Proč nevanou pasáty přesně ve směru obratníky → rovník? na směr pasátů působí Coriolisova síla Jaké proudění převládá v mírných šířkách? západní Jaké tlakové útvary se vyskytují nad zemskými póly? tlakové výše

Zdroje http://is.muni.cz/do/rect/el/estud/prif/ps13/biogeogr_2/web/pages/index_book_5-4-4.html http://ostrava-educanet.cz/svoboda/vyuka/sexta/asie_regionalizace.htm http://geologie.vsb.cz/jelinek/tc-atmosfera.htm http://www.ux1.eiu.edu/~cfjps/1400/circulation.html http://www.mrandropov.com/chasing-the-monsoon/ http://www.beautifulworld.com/africa/egypt/sahara-desert http://www.tornada.wbs.cz/

Zdroje http://www.asicr.cz/bulletin/kveten-2010/ http://www.humanart.cz/fotografie-61257-island---duhove-hory.html http://www.zlutykvet.cz/den_zeme_11.html https://pixabay.com/cs/lij%C3%A1k-de%C5%A1%C5%A5%C5%AF-samoa-exotick%C3%BD-42/ https://pixabay.com/cs/tukan-pt%C3%A1k-tropick%C3%A9-pt%C3%A1k-bill-2247143/ https://pixabay.com/cs/duny-p%C3%ADsek-pou%C5%A1%C5%A5-death-valley-usa-3713/ https://pixabay.com/cs/vlna-atlantik-tichomo%C5%99%C3%AD-oce%C3%A1n-1913559/ https://pixabay.com/cs/c%C3%ADsa%C5%99-tu%C4%8D%C5%88%C3%A1ci-antarktida-%C5%BEivot-429127/