Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Martin Klepl Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_12_ Přírodní oblasti Evropy Téma: Zeměpis pro 2. stupeň ZŠ

2 Přírodní oblasti Evropy
Evropu rozdělujeme na 8 přírodních oblastí Každá z oblastí je charakteristická podobným povrchem, podnebím, vodstvem, typickými společenstvy

3 Skandinávie Jádro oblasti tvoří nejstarší geologická část Evropy – Baltský štít. Východ oblasti je tvořen rovinami, na západě nalezneme Skandinávské pohoří. Pobřeží je charakteristické fjordy. Podnebí je drsné, velmi deštivé. Zimy jsou chladné a dlouhé. Krátké a prudké řeky jsou hojně využívány k výrobě elektrické energie. Lesní bohatství je využíváno pro dřevozpracující průmysl. Část Islandu je pokryta ledovcem Zajímavostí je využití termálních pramenů.

4 Britské ostrovy Převažují pahorkatiny a vrchoviny.
Na jihovýchodě se rozkládají nížiny. Jezera jsou většinou ledovcového původu. Bývají velmi hluboká. Díky četným mlhám působí tajemně. Lesy lidé většinou vykáceli. Na pastvinách se chovají převážně ovce a skot.

5 Atlantská Francie V západní polovině oblasti převažují nížiny, ve východní vysočiny. Převládá mírné oceánské klima. Původní lesy byly většinou vykáceny a v nižších polohách přeměněny v zemědělskou krajinu. Francie je zaslíbenou zemí pěstování vína, které náleží k důležitým vývozním artiklům.

6 Hercynská střední Evropa
Geologicky je tato oblast považována za pokračování východní atlantské Francie. Název této oblasti je odvozen od období vrásnění na konci prvohor = Hercynské. Jižní polovinu vyplňuje vysočina, která později na severu přechází v nížinu. Lesy této oblasti nyní zabírají asi třetinu (tohoto území). Původně zde byly smíšené a listnaté porosty, ale byly nahrazeny smrkovými či borovicovými monokulturami.     Do této oblasti patří i větší část České Republiky S hercynskou střední Evropou sousedí: Alpsko-karpatská oblast, Ural, Východoevropská rovina

7 Alpsko-karpatská oblast
Alpské hřebeny vytvářejí často klimatické předěly. Čím výše jsme, tím víc klesá průměrná roční teplota a zvyšuje se množství srážek Mění se i skladba rostlin.

8 Středomoří Nejvyšší sopka je Etna, patří mezi činné sopky této oblasti. Klima je s mírnou deštivou zimou a horkým suchým létem. Často zde dochází k povodním. Původní lesy se nezachovaly a převládají zde macchie (Makje)

9 Východoevropská rovina
Rozsáhlé území zaujímá východní polovinu Evropy. Je převážně tvořena nížinami. Řeky napájené vodou z tajícího sněhu náleží k východoevropskému typu. Převažuje mírné kontinentální podnebí přecházející na severu v subpolární.

10 Ural Protíná celou řadu vegetačních pásem od severu k jihu.
Centrální část oblasti protíná stejnojmenné pohoří. Zima je drsná, studená, léto chladné a krátké. Nachází se zde jeden z nejrozsáhlejších národních parků na zemi Jugyn Va (1,9mil. ha). V této oblasti se nachází velké množství minerálů jako: malachit, topaz, slída,….

11 Zdroje Vlastní text autora


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice"

Podobné prezentace


Reklamy Google