Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 3. Potraviny rostlinného původu Obiloviny Zdroj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm Šebelová, M., Potraviny a výživa 3.1.2019
Obsah Charakteristika a význam Složení Druhy Příklady a využití Skladování Konzervace
http://files. ryze-seta. webnode http://files.ryze-seta.webnode.cz/200000003-56a06579dc/r%C3%BD%C5%BEe3.jpg http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/fotocache/bigorig/kukurice-v.jpg http://www.cojeco.cz/attach/image/max/01/e439/01e439092a3c2d05cf64a7a6b2135d68.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/73/Corntassel_7095.jpg/220px-Corntassel_7095.jpg
Charakteristika a význam jsou to semena jednoletých kulturních travin Dodávají nám sacharidy Jsou důležitou součástí produkce potravin na celém světě Vyrábíme z nich mlýnské výrobky
Složení voda 15 – 18 % škrob 60 – 66 % bílkoviny – lepek 10 – 11 % tuk 1 – 2 % celulóza 2 – 3 % minerální látky 2 – 3 % vitamíny – skupiny B
Druhy
Pšenice Příklady a využití nejdůležitější plodina pěstovaná u nás Obsahuje neplnohodnotné bílkoviny ve formě lepku zrno se zpracovává na: hrubou, jemnou, dehydrovanou krupici hrubou, polohrubou, hladkou mouku
Žito Příklady a využití Tvar zrna je protáhlejší, na jednom konci zúžený Vyrábí se z něho Celozrnná mouka, směs s pšenicí ( chlebová ) Výroba lihovin Výroba náhražky kávy
Ječmen Příklady a využití Dva druhy – sladovnický a průmyslový Vyrábí se z něho slad Krupky, mouka, pálenka kávovina
Oves Příklady a využití Obsahuje až 7% tuků Vyrábí se z něho dětská výživa Ovesná rýže Ovesné vločky
Proso Příklady a využití Oloupáním získáme jáhly Obsahuje vyšší množství tuku Vyrábí se z něho Zavářka do polévky, jako kaše, moučníky Krmivo pro exotické ptactvo
Pohanka Příklady a využití Dobrá výživová hodnota Vyrábí se: V Rusku mouka Jako příloha Z mouky moučníky
Čirok Příklady a využití Pěstuje se v Africe, Indii a Číně Podobný prosu, ale drobnější semena Vyrábí se z něho mouka
Kukuřice Příklady a využití Různé tvary, velikosti a barvy Vhodná pro bezlepkovou dietu Vyrábí se Mouka, krupice ( polenta ) Lupínky, popcorn Sterilovaná, vařená
Rýže Příklady a využití Pěstuje se v Asii, Africe, USA, Jižní Americe, Španělsku, Jižní Itálii Obsahuje hodně škrobu V chudých zemích jako jediný zdroj obživy Vyrábí se z ní mouka, saké, burizony Druhy Bílá – dlouhozrnná, basmati, kulatá, jasmínová, parboiled Divoká – černá (ořechová příchuť Natural – neleštěná se zbytky slupek, vyšší obsah minerálů
Skladování V suchu V temnu Dobře větratelná místnost Chránit před škůdci
Konzervace Většinu nekonzervujeme Pouze klíčky můžeme sterilovat Kukuřice je vhodná také ke sterilování a mražení
Otázky Charakterizuj obiloviny? Jaké je složení obilovin? Jaké je jsou druhy obilovin? Jak obiloviny skladujeme? Jak jednotlivé obiloviny využíváme?