Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Přirozené a umělé ekosystémy.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Škola: Praktická škola dvouletá
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Potraviny rostlinného původu
Obiloviny – druhy, význam
Použití obilovin v kuchyni
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_09
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Užitkové rostliny.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Luštěniny Ing. Alena Říhová
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lipnicovité jsou to většinou byliny mají svazčité kořeny
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_543 Spotřeba potravin a výroba mouky - Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Název projektu: Moderní škola
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Období: září – prosinec 2011
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.17 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Rýže. Potravina přírodní / natural – obilky světle hnědé barvy bílá – s obilkami, jež mohou být dlouhozrnné nebo krátkozrnné arborio – kulato-zrnná rýže,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Mlýnské obilné výrobky
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 3. Potraviny rostlinného původu Obiloviny Zdroj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm Šebelová, M., Potraviny a výživa 3.1.2019

Obsah Charakteristika a význam Složení Druhy Příklady a využití Skladování Konzervace

http://files. ryze-seta. webnode http://files.ryze-seta.webnode.cz/200000003-56a06579dc/r%C3%BD%C5%BEe3.jpg http://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/fotocache/bigorig/kukurice-v.jpg http://www.cojeco.cz/attach/image/max/01/e439/01e439092a3c2d05cf64a7a6b2135d68.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/73/Corntassel_7095.jpg/220px-Corntassel_7095.jpg

Charakteristika a význam jsou to semena jednoletých kulturních travin Dodávají nám sacharidy Jsou důležitou součástí produkce potravin na celém světě Vyrábíme z nich mlýnské výrobky

Složení voda 15 – 18 % škrob 60 – 66 % bílkoviny – lepek 10 – 11 % tuk 1 – 2 % celulóza 2 – 3 % minerální látky 2 – 3 % vitamíny – skupiny B

Druhy

Pšenice Příklady a využití nejdůležitější plodina pěstovaná u nás Obsahuje neplnohodnotné bílkoviny ve formě lepku zrno se zpracovává na: hrubou, jemnou, dehydrovanou krupici hrubou, polohrubou, hladkou mouku

Žito Příklady a využití Tvar zrna je protáhlejší, na jednom konci zúžený Vyrábí se z něho Celozrnná mouka, směs s pšenicí ( chlebová ) Výroba lihovin Výroba náhražky kávy

Ječmen Příklady a využití Dva druhy – sladovnický a průmyslový Vyrábí se z něho slad Krupky, mouka, pálenka kávovina

Oves Příklady a využití Obsahuje až 7% tuků Vyrábí se z něho dětská výživa Ovesná rýže Ovesné vločky

Proso Příklady a využití Oloupáním získáme jáhly Obsahuje vyšší množství tuku Vyrábí se z něho Zavářka do polévky, jako kaše, moučníky Krmivo pro exotické ptactvo

Pohanka Příklady a využití Dobrá výživová hodnota Vyrábí se: V Rusku mouka Jako příloha Z mouky moučníky

Čirok Příklady a využití Pěstuje se v Africe, Indii a Číně Podobný prosu, ale drobnější semena Vyrábí se z něho mouka

Kukuřice Příklady a využití Různé tvary, velikosti a barvy Vhodná pro bezlepkovou dietu Vyrábí se Mouka, krupice ( polenta ) Lupínky, popcorn Sterilovaná, vařená

Rýže Příklady a využití Pěstuje se v Asii, Africe, USA, Jižní Americe, Španělsku, Jižní Itálii Obsahuje hodně škrobu V chudých zemích jako jediný zdroj obživy Vyrábí se z ní mouka, saké, burizony Druhy Bílá – dlouhozrnná, basmati, kulatá, jasmínová, parboiled Divoká – černá (ořechová příchuť Natural – neleštěná se zbytky slupek, vyšší obsah minerálů

Skladování V suchu V temnu Dobře větratelná místnost Chránit před škůdci

Konzervace Většinu nekonzervujeme Pouze klíčky můžeme sterilovat Kukuřice je vhodná také ke sterilování a mražení

Otázky Charakterizuj obiloviny? Jaké je složení obilovin? Jaké je jsou druhy obilovin? Jak obiloviny skladujeme? Jak jednotlivé obiloviny využíváme?