Suroviny pro výrobu piva Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 75
Suroviny pro výrobu piva
Suroviny pro výrobu piva Základními surovinami jsou: slad, chmel, voda, kvasnice. Zdroj obrázku: http://www.fabriky.cz/2010_pivovar_chodova_plana_chodovar/img00018.htm
Voda nejvhodnější jsou vody spodní – pramenité. Měkké vody dodávají pivu jemnou chuť. Piva z příliš měkkých vod jsou prázdná, málo výrazná. Tvrdé vody poskytují podle svého chemického složení pivu plnější chuť, někdy však může být pivo až drsné, nelahodné. Zdroj obrázku: http://www.kozel.cz/vyroba-piva
Slad se vyrábí ze specielně šlechtěných odrůd ječmene. Velmi kvalitní jsou ječmeny pěstované na Hané, v okolí Znojma a Břeclavi. Slad ovlivňuje barvu, chuť a vůni piva. Ječmen obsahuje enzym diastázu, který je schopen měnit škrob ve sladový cukr. Zdroj obrázku: http://www.fabriky.cz/coajak/coajak_slad.htm
Chmel jsou sušené hlávky chmele evropského, mnoholeté rostliny. Šištice dorůstá velikosti 1 - 3 cm a má žlutozelené zbarvení. Na listech jsou žlutá zrníčka, zvaná lupulín, která jsou nejcennější součástí chmele. Mezi významné chmelařské oblasti patří Žatecko, Roudnicko, Úštěcko, Dubsko, Tvršicko. Dnes se k výrobě piva používají chmelové extrakty získané z chmele (mají vyšší trvanlivost). Chmel dodává pivu nahořklou chuť. Zdroj obrázku: http://www.pivnilaznebernard.cz/cz/historie-vyroby-piva-a-sladu
Kvasnice jsou čistými kulturami, dodávají pivu vůni a chuť. Mění při kvašení sladový cukr na etanol a oxid uhličitý. Na l hl mladiny se používá asi 1 litru hustých kvasnic. Sušené pivovarské kvasnice se prodávají pod názvem Tebi (zdrojem bílkovin, vitamínů) a používají se při přípravě pokrmů ke zvýraznění chuti. Zdroj obrázku: http://mrazagro.cz/cs/krmivarstvi/pivovarske-a-sladarske-produkty/pivovarske-kvasnice.html
Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN 978-80-7454-118-6.