PERIODIZACE Michal Lehnert.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PERIODIZACE Michal Lehnert.
Advertisements

PERIODIZACE Michal Lehnert.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Teorie sportovní přípravy Školení trenérů baseballu II.tř. Nymburk 2010.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Kondiční příprava ve sportovním tréninku dětí a mláděže Sportovní trénink (struktura výkonu, složky sportovního tréninku, RTC a jeho specifika u mládeže)
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Základy automatického řízení 1
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Testy vytrvalostních schopností
Plánování ve školní tělesné výchově
Strategické plánování
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Výrobní faktory v organizaci
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dobrý den Horská klinika 2011.
Téma 11: Finanční plánování
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Didaktika sportovních činností
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Význam utkání v sportovních hrách
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Makroekonomie E 7 - otázky.
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Rychlostní schopnosti (speed, Schnelligkeit)
Poměr v základním tvaru.
PRÁCE Z TERÉNU – sportovní gymnastika Veronika Krupková
RIZIKO.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Regenerace ve sportu Judo
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
PERIODIZACE Stanovení po sobě následujících tréninkových cyklů, jejichž obsah, velikost zatížení a opakování se podílejí v určitém časovém úseku na zvyšování.
Uživatelská příručka DuoTrainin
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
RIZIKO.
OSOBNOST.
PERIODIZACE Michal Lehnert.
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
Organizace práce na prodejně
Poměr v základním tvaru.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Diferencované stravování
Život bez střeva , Praha.
Kondiční PŘÍPRAVA LAKROS.
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Diagnostika dítěte předškolního věku
Transkript prezentace:

PERIODIZACE Michal Lehnert

PERIODIZACE Stanovení po sobě následujících tréninkových cyklů, jejichž obsah, velikost zatížení a opakování se podílejí v určitém časovém úseku na zvyšování trénovanosti a vytváření sportovní formy. Obsah a struktura dle vývoje jedince a dle soutěží

TYPY TRÉNINKOVÝCH CYKLŮ MIKROCYKLUS MEZOCYKLUS MAKROCYKLUS

Tréninkový cyklus Časově uzavřený tréninkový celek, v němž se řeší jeden nebo více tréninkových úkolů, které spolu vzájemně souvisejí.

Mikrocyklus Relativně krátký několikadenní tréninkový celek. Jeho hlavním cílem je přispívat k vytváření předpokladů pro plánované změny trénovanosti, resp. optimalizovat stav připravenosti k soutěži v souladu s utvářením sportovní formy.

Východiska tvorby a realizace mikrocyklu zařazení v rámci delších cyklů aktuální stav trénovanosti sportovce a individuální specifika (včetně rychlosti zotavování) počet, obsah a posloupnost tréninkových jednotek velikost zatíženi a poměr zatížení a odpočinku u základních typů tréninků...

Mezocyklus Tréninkový celek, který se skládá z několika mikrocyklů. Jeho hlavním cílem je vytvářet a udržovat specifické adaptace nezbytné pro plánovité ovlivňování trénovanosti a sportovní výkonnost v souladu s utvářením sportovní formy.

Makrocyklus Tréninkový celek, který se skládá z několika mezocyklů. Jeho hlavním cílem je členit a realizovat tréninkovou činnost vzhledem k plánovaným výkonům v soutěžích (neplatí plně pro sportovní přípravu dětí). Nejčastěji má podobu ročního tréninkového cyklu.

Východiska tvorby a realizace makrocyklu celkový počet tréninkových jednotek podíl všeobecného, speciálního a soutěžního zatížení a jejich uplatnění poměr a strukturace zatížení a odpočinku způsob zvyšování a snižování zatížení způsob hodnocení tréninkových efektů v jednotlivých dílčích cyklech...

Periodizace ročního tréninkového cyklu (RTC) organizované rozčlenění tréninkového roku s cílem optimálního zlepšení sportovní výkonnosti a optimální připravenosti na nejdůležitější soutěže

x Členění RTC Nové pojetí TR. BLOKY TR. OBDOBÍ přípravné Tradiční pojetí TR. OBDOBÍ přípravné předzávodní závodní přechodné (zdvojení až ztrojení) jednostranné zatížení v daném období Nové pojetí TR. BLOKY vymezeny obsahem tvořeny mikrocykly flexibilita zatěžování cílem je příprava na významnou soutěž Individualizace, kreativita RTC tvořen sériemi bloků x

Členění RTC Tradiční pojetí: tréninková období přípravné předzávodní přechodné

Přípravné období zaměřené na rozvoj kondičních a technicko - taktických předpokladů s cílem zvýšit zatížitelnost a sportovní výkonnost

Hlavní (závodní) období zaměřené na přípravu a start v soutěžích s cílem dosáhnout relativně maximálních výkonů vzhledem k vytvořené sportovní formě

psychické a fyzické síly před zahájením další tréninkové činnosti Přechodné období zaměřené na odpočinek s cílem obnovit psychické a fyzické síly před zahájením další tréninkové činnosti

Příklad detailnějšího členění RTC s dlouhodobou soutěží Přípravné období “nespecifické”1 Přípravné období specifické 1 Předzávodní období 1 Závodní období 1 Profylaktická přestávka Přípravné období specifické 2 Předzávodní období 2 Závodní období 2 Přechodné období

Členění RTC Nové pojetí: tréninkové bloky

Typy tréninkových bloků ROZVÍJEJÍCÍ STABILIZAČNÍ VYLAĎOVACÍ SOUTĚŽNÍ REGENERAČNÍ REKONDIČNÍ KONTROLNÍ

Tréninková období AKUMULAČNÍ INTENZIFIKAČNÍ TRANSFORMAČNÍ SOUTĚŽNÍ

ROZVÍJEJÍCÍ BLOK KONDIČNÍ Charakteristika: zvyšování funkčních možností orgánů a systémů při respektování specifičnosti, zdravotní prevence. Současně nižší objem technicko-taktické přípravy a počtu přípravných startů v soutěží (doplňkově)… Uplatnění: nejčastěji 1. etapa přípravného období

ROZVÍJEJÍCÍ BLOK SPECIALIZOVANÝ Charakteristika: s nárůstem specifických kondičních předpokladů se zdokonaluje (optimalizuje) a uplatňuje již dříve naučená technika. Příklad typů u sportovních her: 1.Herně orientovaný vysoko objemový 2. Herně orientovaný intenzifikační

ROZVÍJEJÍCÍ BLOK SPECIALIZOVANÝ 1. Herně orientovaný vysoko objemový Charakteristika: zdokonalování techniky (HČJ a HK – dominují cvičení v menších skupinách umožňující vyšší intenzitu zatížení (frekvencí zapojení do akcí) při vysokém objemu, ale odpovídající intenzitě kondičního zatížení. Uplatnění: druhá polovina 1. etapy, první polovina 2. etapy přípravného období.

ROZVÍJEJÍCÍ BLOK SPECIALIZOVANÝ 2. Herně orientovaný intenzifikační Charakteristika: optimalizace HČJ, HK, ev. herního systému při zvýšené intenzitě a složitosti zatížení, rozvoj součinnosti a odolnosti proti únavě. Celkově snížení objemu zatížení, avšak při vysokém objemu herního zatížení. Často redukce počtu tréninkových fází. Uplatnění: nejčastěji druhá polovina 2. etapy přípravného období.

STABILIZAČNÍ BLOK Charakteristika: upevnění dosažené úrovně trénovanosti, “spojení” a uplatnění nově dosažené úrovně hlavních faktorů sportovního výkonu. Vznik a stabilizace dílčí sportovní formy. Důraz na kvalitu při střední velikosti zatížení a odolnost proti stresovým podmínkám. Uplatnění: před a na začátku soutěžního období, resp. před soutěžním (vylaďovacím) blokem.

VYLAĎOVACÍ BLOK Charakteristika: krátkodobá příprava na důležité soutěže pro optimalizaci sportovní formy. Zaměření na kvalitu (detaily), u kolektivních výkonů na souhru. Zařazení modelového tréninku, přípravných utkání. Výrazné snížení objemu zatížení, prostor pro zotavení, navození stavu “pohody”. Uplatnění: před zahájením soutěžního období a v jeho průběhu, resp. před krátkodobými důležitými soutěžemi.

SOUTĚŽNÍ BLOK Charakteristika: start v soutěžích a bezprostřední příprava na ně. Zaměření na udržení sportovní formy. Dominuje specifické zatížení (ve sportovních hrách herní trénink). Kondiční trénink je redukován (udržování úrovně, profylaxe, aktivní zotavování). Variabilita zatížení vzhledem k aktuálnímu stavu a soutěži. Uplatnění: soutěžní období, série důležitých soutěží.

REGENERAČNÍ BLOK Charakteristika: regenerace, aktivní zotavování, snížení intenzity tréninkového zatížení, zvýšení podílu zatížení v aerobní zóně, změna činnosti, prostředí… Uplatnění: po náročných cyklech (blocích) rozvíjejících nebo soutěžních. Uplatnění:

Ukázka řazení mikrocyklů v přípravném období Úvodní Rozvíjející Rozvíjející Rozvíjející Stabilizační Rozvíjející Rozvíjející Regenerační Rozvíjející Rozvíjející Stabilizační Kontrolní

Sportovní forma(SF) stav optimální připravenosti k soutěži, kterého bylo dosaženo na základě správně řízené sportovní přípravy Fázový charakter: vytváření předpokladů pro vznik sportovní formy vznik a stabilizace sportovní formy readaptační pokles sportovní formy.

Znaky současné periodizace zvýšil se význam uplatňování systémového řízení: cíleně se manipuluje se zatížením na základě znalostí adaptačních procesů, což vede k zvyšování pravděpodobnosti dosažení očekávaného tréninkového efektu “pružnost” v řízení využitím diagnostické činnosti s okamžitým vyhodnocením - snaha zvýšit účinnost tréninkových jednotek a cyklů uplatňuje se individualizace zatížení sportovců, podle vývoje jednotlivých fází sportovní formy, adaptačního typu, zatížení v soutěži

Znaky současné periodizace převládá vysoká intenzita zatížení v relativně krátkých tréninkových jednotkách a forma vícefázového tréninku zatížení se maximálně podobá specifickému zatížení při podávání sportovního výkonu (vazba na techniku) kondiční, technická, taktická a psychologická příprava nejsou rigorózně oddělovány často se mění obsahová náplň tréninkového procesu (vícenásobná periodizace)

Znaky současné periodizace jsou malé rozdíly (okolo 20 %) mezi objemem zatížení v jednotlivých obdobích makrocyklu silový a rychlostní potenciál sportovce se rozvíjí tak, aby mohl být bezprostředně uplatněn a využit v závodní disciplíně (vazba na techniku)...

Kontrolní otázky Co je to periodizace a jaký má význam pro tréninkový proces? Vysvětlete pojem tréninkový cyklus jaké základní typy lze rozlišit? Objasněte pojem tréninkový mikrocyklus (vč. jeho významu v současné periodizaci) a specifikujte rozdíly mezi jeho základními typy. Charakterizujte makrocyklus a uveďte východiska jeho tvorby. Uveďte rozdíly mezi tradičním a novým (bloky) členěním RTC. Jaké jsou znaky současné periodizace?

ÚKOLY Uveďte, které z poznatků (a jak) byste mohl(a) využít v přípravě a realizaci tréninku Vašich svěřenců.