Legislativní předpisy v návaznosti na technické normy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Pavel Kraják ČEZ Distribuce, a.s
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
ENERGETIKA ZÁKON č. 458/2000 Sb.o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Připojovací podmínky seminář ČENES
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Podmínky připojení zařízení žadatele k elektrizační soustavě
Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky a plynárenství ústředního.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o podmínkách připojení Stanislav Trávníček.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
z pohledu norem ČSN a PNE v připojovacích podmínkách
1 Stav nouze v elektroenergetice poučení z problémů soustavy Pohled odběratele Ing.Petr Buchta
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Ochrana distribučních sítí před přepětím
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
z pohledu ČSN norem a PNE norem
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Státní energetická inspekce
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky a plynárenství Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru.
1 ČESKÝ SVAZ ZAMĚSTNAVATELŮ V ENERGETICE NEOPRÁVNĚNÝ ODBĚR ELEKTŘINY V ČR Vít KLEIN, Ph.D.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
1 Elektroenergetika – legislativa, cenová rozhodnutí ERÚ, požadavky na změny pro rok 2013 Petr Matuszek Seminář SVSE Brno 30. října 2012.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Posuzování shody stavebních výrobků
ENERGETICKÁ MATURITA 2016 PROVOZOVÁNÍ SÍTÍ VN PRÁCE POD NAPĚTÍM – PPN
Obsah prezentace Požadavky u kterých dochází ke změně v procesu
(vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních)
ENERGETICKÁ MATURITA 2017 PROVOZOVÁNÍ SÍTÍ VN PRÁCE POD NAPĚTÍM – PPN
PNE : vydání Důvody proč vznikla PNE a trochu historie
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Legislativní předpisy v návaznosti na technické normy 23. 2. 2018 Pavel Kraják (ČENES)

Energetická legislativa zákony vyhlášky ústředních orgánů (MPO, ERÚ) (PPPS + PPDS) technické normy

Právní předpisy - přehled Zákon č. 458/2000 Sb. energetický zákon v platném znění Vyhláška č. 16/2016 Sb. o připojení k elektrizační soustavě Vyhláška č. 82/2011 Sb. o měření a předávání údajů z měření ve znění vyhlášek č. 476/2012 Sb. a 152/2016 Sb. Vyhláška č. 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby Vyhláška č. 73/2010 Sb. o stanovení vyhrazených elektrických technických zařízení, jejich zařazení do tříd a skupin a o bližších podmínkách jejich bezpečnosti (vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních) Zákon č. 22/1997 Sb. ve znění zákona č. 91/2016 Sb.

Energetický zákon § 2 odstavec 2 písmeno a) položka 2 – definice elektrické přípojky – zařízení, které začíná odbočením od spínacích prvků nebo přípojnic v elektrické stanici a mimo ni odbočením od vedení přenosové nebo distribuční soustavy, a je určeno k připojení odběrného elektrického zařízení § 2 odstavec 2 písmeno a) položka 6 – definice odběrného místa – místo, kde je instalováno odběrné elektrické zařízení jednoho zákazníka, včetně měřicích transformátorů, do něhož se uskutečňuje dodávka elektřiny, je připojené k PS nebo DS § 25 odstavec 10 písmeno a) – připojovací povinnost § 45 Elektrické přípojky – definice, začátek, konec, financování, provozování, smyčka není přípojkou

Energetický zákon a technické normy Dodržování právních předpisů a technických norem - § 11 odstavec 1 písmeno c) pro držitele licence - § 28 odstavec 2 písmeno d) pro zákazníky - § 28 odstavec 5 písmeno b) pro vlastníky nemovitostí

Vyhláška č. 268/2009 sb. o technických požadavcích na stavby Vydaná na základě § 194 písmeno a) zákona č. 183/2006 Sb. (stavební zákon) § 3 písmeno d): Normovou hodnotou se rozumí konkrétní technický požadavek, zejména limitní hodnota, návrhová metoda, národně stanovené parametry, technické vlastnosti stavebních konstrukcí a technických zařízení, obsažený v příslušné české technické normě, jehož dodržení se považuje za splnění požadavků konkrétního ustanovení této vyhlášky, § 55 odstavec 2): Odchylky od norem jsou přípustné, pokud se prokáže, že navržené řešení odpovídá nejméně základním požadavkům na stavby.

Zákon č. 458/2000 Sb. §25 odstavec 7 v platném znění (7) V případech uvedených v odstavci 3 písm. c) a d) není právo na náhradu škody a ušlého zisku. To neplatí, nesplní-li provozovatel distribuční soustavy oznamovací povinnost uloženou podle odstavce 5 nebo není-li podle odstavce 3 písm. c) bodu 6 nebo písm. d) bodu 7 dodržena kvalita dodávek elektřiny nebo při dispečerském řízení výroben elektřiny z obnovitelných zdrojů energie podle § 26 odst. 5 prováděném mimo stavy nouze nebo předcházení stavu nouze. (7) V případech uvedených v odstavci 3 písm. c) a d) je právo na náhradu škody vyloučeno. To neplatí, nesplní-li provozovatel distribuční soustavy oznamovací povinnost uloženou podle odstavce 5 nebo v případech, kdy poruchu prokazatelně zavinil provozovatel distribuční soustavy.

Vyhláška č. 16/2016 Sb. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě (náhrada 51/2006 Sb. + 81/2010 Sb.) - 1 Předmět vyhlášky: podmínky připojení pro všechny uživatele způsob stanovení podílu nákladů pravidla pro posuzování souběžných požadavků na připojení Definice rezervovaného příkonu a rezervovaného výkonu (FVE), místa připojení, mikrozdroje Podmínky/postup připojení: žádost studie připojitelnosti smlouva o připojení Kdy se tento postup neuplatní (snížení rezervovaného příkonu/výkonu, připojování mikrozdrojů) Žádost o připojení (kdy, harmonogram nad 0,5 MW) Souběžné provozy (DS + výrobna, odběrné zařízení + výrobna, výrobna v OM/výrobně)

Vyhláška č. 16/2016 Sb. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě (náhrada 51/2006 Sb. + 81/2010 Sb.) - 2 Možnosti a postup PPS a PDS: vyžádat studii připojitelnosti posouzení žádosti o připojení „objektivní“ řešení připojení Podíl na oprávněných nákladech stanovený tabulkou (příloha č. 8) speciální případy nadstandardní připojení krátkodobé připojení

Vyhláška č. 16/2016 Sb. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě (náhrada 51/2006 Sb. + 81/2010 Sb.) - 3 Zjednodušené připojení mikrozdrojů Měrný podíl Zjednodušené připojení Účinnost - 1. 2. 2016

řada drobných formálních úprav Vyhláška o měření elektřiny a o způsobu stanovení náhrady škody při neoprávněném odběru, neoprávněné dodávce údajů (82/2011 Sb. + 476/2012 Sb. + 152/2016 Sb.) - 1 řada drobných formálních úprav hierarchie typů měření, místo „S“ → „M“ (pro měření mikrozdrojů) měří se nejen činný, ale i jalový odběr některé hodnoty zaznamenává přímo měřicí zařízení i měření typu C může mít dálkový přenos údajů upřesnění požadavků na typy měření (nad 10 kW alespoň typ B)

vyhodnocování nesymetrických toků Vyhláška o měření elektřiny a o způsobu stanovení náhrady škody při neoprávněném odběru, neoprávněné dodávce údajů (82/2011 Sb. + 476/2012 Sb. + 152/2016 Sb.) - 2 náhradní způsob stanovení spotřeby – nejsou-li údaje z měřicího zařízení interval pro vyhodnocování účiníku v základním měřícím intervalu u vn, vvn a zvn vyhodnocování nesymetrických toků (impulsní) výstupy z měření – ČEPS do konce roku 2018 úpravy v § 9 – náhrady škod (množství a cena) účinnost - 1. 6. 2016

Vyhláška se nevztahuje na výrobky! Vyhláška č. 73/2010 Sb. o stanovení vyhrazených elektrických technických zařízení, jejich zařazení do tříd a skupin a o bližších podmínkách jejich bezpečnosti (vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních) Příloha č. 2 – Bližší podmínky bezpečnosti zařízení 3. U zařízení musí být před jeho uvedením do provozu osvědčena jeho bezpečnost v rozsahu a za podmínek stanovených právními a ostatními předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a v souladu s technickou dokumentací; osvědčení provádí revizní technik s platným osvědčením příslušného druhu a rozsahu podle jiného právního předpisu. 4. Zahájení montáže zařízení třídy I. oznamuje osoba uvedená v bodu 1 bez zbytečného odkladu organizací státního odborného dozoru. 5. Zařízení třídy I. lze uvést do provozu jen na základě odborného a závazného stanoviska organizace státního odborného dozoru. Vyhláška se nevztahuje na výrobky!

Výrobky Řeší zákon č. 22/1997 Sb. ve znění zákona č. 91/2016 Sb. Nařízení vlády č. 118/2016 Sb. o posuzování shody elektrických zařízení určených pro používání v určitých mezích napětí při jejich dodávání na trh Soubor ČSN EN 61439

Pravidla provozování distribuční soustavy Platná verze z roku 2011 + Z1 2012 + změny 2016 (MB, Př.2, Př.5), + změna 2017 (Př.4)

Pravidla provozování distribučních soustav Základní část: Bod 3.7 – Technické požadavky na připojení 3.7.2 Zařízení na hranici vlastnictví 3.7.3 Požadavky na chránění 3.7.4 Uzemnění 3.7.5 Zkratová odolnost 3.7.6 Účinek kapacitancí a induktancí 3.7.7 Fakturační měření 3.7.9 Hromadné dálkové ovládání Bod 4.8 – Hromadné dálkové ovládání Bod 4.9 – Údržba a odečty měřicího zařízení Bod 4.10 – Uvádění zařízení do provozu, opravy a údržba

Pravidla provozování distribučních soustav Příloha č. 5 – Fakturační měření Kapitola 1 – Všeobecné požadavky 1.2 Měřicí místo, měřicí bod, měřicí zařízení Kapitola 2 – Technické požadavky 2.3 Vybavení měřicích míst

Pravidla provozování distribučních soustav Příloha č. 6 - Standardy připojení zařízení k distribuční soustavě: Kapitola 2 – standardní provedení koncového bodu Kapitola 3 – Elektrické přípojky 3.1 Základní členění elektrických přípojek 3.2 Začátek elektrických přípojek 3.3 Ukončení elektrických přípojek 3.4 Opatření k zajištění bezpečnosti přípojek 3.5 Přípojky nízkého napětí – přívodní vedení nn Kapitola 4 – Meze pro potřebu posuzování zpětných vlivů elektrických zařízení na síť nn Mezní parametry zařízení zákazníků bez potřeby posuzování zpětných vlivů na síť provozovatelem DS (osvětlení, topení, elektrické pohony, elektrosvářečky) – změny napětí, harmonické, flikr

Připojovací podmínky Zveřejněné na internetový stránkách jednotlivých společností Nutné je respektovat Rozdíly v zapojení elektroměrových rozvaděčů Nedodržování podmínek cenových rozhodnutí

Děkuji za pozornost