Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sídla Mgr. Jana Nováková. osídlení a jeho vývoj kolonizace = je proces, který má za následek vytvoření nového trvalého společenství na novém území a případně.
Advertisements

Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
DEMOGRAFIE Obsah, metody, význam. DEMOGRAFIE Biosociální věda, zkoumající reprodukci lidských populací ( demografická reprodukce = obnova lidské populace.
Obyvatelstvo ,51 mil. ob. 131 ob./km 2 pokles počtu ob.- pol. 90. let 20. stol od r kladný přirozený přírůstek.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_11_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Zemědělská výroba Základní škola Libina, příspěvková.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_55_Spotřební průmysl_Sluková Téma: Spotřební průmysl.
O BYVATELSTVO ČR Zdeněk Mucha, Gymnázium Velké Meziříčí.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
DEMOGRAFICKÁ REVOLUCE Demografická revoluce nebo též demografický přechod, je historický proces převratné změny demografických vlastností společnosti.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Průmyslová revoluce 11 Důsledky a změny. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc13 Označení materiáludkc13_prum_rev_dusledky_zmeny.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_05_ Obyvatelstvo ČR TEMA:Česká republika ČÍSLO.
Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s Vývoj a současná struktura pracovních sil v Plzeňském kraji Pracovní skupina Vzdělávání RSK Plzeňského.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Informační a poradenské centrum ZČU
Výnosy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Společné a koordinované politiky EU
Respekt k práci, respekt k člověku
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Česká republika Obyvatelstvo
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje oblast podpory 1.1, 1.2, 1.3 Praha
SPOLEČNOST
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Základní složka demografické reprodukce
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_ZEMĚPIS
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
Biotické faktory Výukový materiál EK
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
Demografický vývoj.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Název školy: Základní škola T. G
VY_32_INOVACE_Z8-001 ZEMĚPIS 8.ROČNÍK OBYVATELSTVO SVĚTA Název školy
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
RIZIKO.
Sociální problémy v soudobé Číně
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Společnost a její typologie
13. Růst lidské populace, demografie
Demografická situace ČR
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Správa sociálního zabezpečení
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
RIZIKO.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_ZEMĚPIS
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
IRACIONÁLNÍ ROVNICE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Globální problémy Sociální problémy.
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Středočeský kraj.
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
FUNKCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
VÝRAZY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Transkript prezentace:

Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva OBYVATELSTVO Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník

OBYVATELSTVO – hlavní složka socioekonomické sféry - tvůrce a spotřebitel všech vytvořených hodnot Studium obyvatelstva – obory biologické - obory lékařské - obory sociální - obory ekonomické - obory geografické = prostorové rozmístění na naší planetě v různých historických, sociálních a přírodních podmínkách 1.1.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

počet obyvatel = nerovnoměrný nárůst a závisí na stupni počet obyvatel = nerovnoměrný nárůst a závisí na stupni rozvoje lidské společnosti a celkové dění v ní (války, epidemie, migrace a přírodní katastrofy) 1. NEOLITICKÁ REVOLUCE – přechod od sběru a lovu k zemědělství (dostatek potravin) 2. PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE – 18. století, industrializece – odstranění těžké práce pomocí strojů →nárůst obyvatel měst 3.DEMOGRAFICKÁ REVOLUCE – populační exploze, změny v porodnosti a úmrtnosti obyvatelstva 1.1.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

1.1.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

1.1.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

POPULAČNÍ EXPLOZE – nekontrolovatelný nárůst obyvatelstva 1.1.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

DŮSLEDKY PŘELIDNĚNÍ – hlad, neexistující zdravotní DŮSLEDKY PŘELIDNĚNÍ – hlad, neexistující zdravotní péče, epidemie, války, nezaměstnanost, nelegální migrace, nedostatek vody 1.1.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

1.1.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

SKLADBA OBYVATELSTVA Znaky : biologické (pohlaví, věk, vzhled) kulturní (národnost, jazyk, vzdělání, náboženství) ekonomické (hospodářská činnost, zaměstnanost) 1.1.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

VĚKOVÉ SLOŽENÍ 1.PŘEDPRODUKTIVNÍ – do 15let 2.PRODUKTIVNÍ – 15 – 65let 3.POPRODUKTIVNÍ – 65 a více Rozdíly v jednotlivých státech dle průměrného věku a vyspělosti státu Statistika věkového složení=VĚKOVÉ PYRAMIDY 1.1.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

1.1.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

Faktory ovlivňující tvar věkové pyramidy: NATALITA – počet narozených na počet obyvatel MORTALITA – počet zemřelých na počet obyvatel FERTILITA – počet žen v plodném věku PRONATALITNÍ OPATŘENÍ - ????????????? PROTINATALITNÍ OPATŘENÍ - ??????????? STATISTIKA MORTALITY – různá dle regionů (důvody úmrtí = přirozená a násilná smrt, sebevraždy, doprava, války, epidemie, přírodní katastrofy, pracovní úrazy, drogy apod.) 1.1.2019 ZEMĚPIS- 1.ROČNÍK

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí 1.1.2019 ZEMĚPIS - 1.ROČNÍK