Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v."— Transkript prezentace:

1 DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v procesech rození a umírání a stěhování. přirozený pohyb obyvatelstva je přirozená obnova obyvatelstva v procesech rození a umírání mechanický pohyb obyvatelstva je mechanická obnova obyvatelstva v procesech migrace (stěhování)

2 P > Ú P < Ú P = Ú Přirozený pohyb obyvatelstva
porodnost (natalita) úmrtnost (mortalita) hrubá míra porodnosti(‰) hrubá míra úmrtnosti (‰) P > Ú P < Ú P = Ú přirozený přírůstek obyvatelstva přirozený úbytek obyvatelstva stagnace počtu obyvatelstva Mechanický pohyb obyvatelstva počet přistěhovalých počet vystěhovalých P>V kladné saldo migrace (migrační přírůstek obyvatelstva) P<V záporné saldo migrace (migrační úbytek obyvatelstva)

3 DEMOGRAFICKÁ STATISTIKA
zdroj informací o přirozeném a mechanickém pohybu obyvatel SČÍTÁNÍ LIDU,DOMŮ A BYTŮ (CENSUS) Sčítací archy PRŮBĚŽNÁ EVIDENCE OBYVATEL Hlášení o demografické události Hlášení o narození

4 Porodnost (natalita) je počet narozených za 1 rok v určitém regionu.
Hrubá míra porodnosti je počet narozených na 1000 obyvatel za 1 rok v určitém regionu (‰). 1) Zapište regiony (státy) s nejvyšší hrubou mírou porodnosti. 2) Zapište regiony (státy) s nejnižší hrubou mírou porodnosti.

5 Porodnost (natalita) na www.cia.gov World Factbook

6 Porodnost (natalita) na www.cia.gov World Factbook

7 Úhrnná plodnost (fertilita) je průměrný počet živě narozených dětí na 1 ženu v jejím plodném období (tzv. fertilní věk let). 1) Zapište regiony (státy) s nejvyšší úhrnnou plodností. 2) Zapište regiony (státy) s nejnižší úhrnnou plodností.

8 Plodnost na www.cia.gov World Factbook

9 Plodnost na www.cia.gov World Factbook

10 Úhrnná plodnost ve státech EU
Úhrnná plodnost v krajích ČR

11 Úmrtnost (mortalita) je počet zemřelých za 1 rok v určitém regionu.
Hrubá míra úmrtnosti je počet zemřelých na 1000 obyvatel za 1 rok v určitém regionu (‰). 1) Zapište regiony (státy) s nejvyšší hrubou mírou úmrtnosti. 2) Zapište regiony (státy) s nejnižší hrubou mírou úmrtnosti.

12 Úmrtnost (mortalita) na www.cia.gov World Factbook

13 Úmrtnost (mortalita) na www.cia.gov World Factbook

14 Přirozený přírůstek porodnost je vyšší než úmrtnost
Přirozený úbytek porodnost je nižší než úmrtnost 1) Zapište regiony (státy) s nejvyšším přirozeným přírůstkem. 2) Zapište regiony (státy) s přirozeným úbytkem obyvatelstva.

15 Populační hodiny http://www.worldometers.info/cz/

16 Aktuální demografické údaje - svět
(sekce World Factbook) V části guide to country comparisons rozbalte heslo people a pak odkazy birth rate (hrubá míra porodnosti) a death rate (hrubá míra úmrtnosti), příp. total fertility rate (úhrnná plodnost).

17 Aktuální demografické údaje - Česko
Český statistický úřad

18 Aktuální demografické údaje - Česko
 sekce Obyvatelstvo - Databáze demografických údajů za obce ČR Zjisti demografické údaje obce, ve které žiješ. Obec údaje za rok 2015 počet bydlících obyvatel narození celkem zemřelí celkem přirozený přírůstek celkem přistěhovalí celkem vystěhovalí celkem migrační přírůstek celkem přírůstek celkem (přirozený+migrační)


Stáhnout ppt "DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v."

Podobné prezentace


Reklamy Google