Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Advertisements

Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Názvosloví anorganických sloučenin
Organická chemie.
Chemická vazba v látkách II
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
ORGANICKÁ CHEMIE OPAKOVÁNÍ
Úvod do studia organické chemie
Struktura organických látek
CHEMICKÉ VZORCE ORGANICKÝCH SLOUČENIN
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_SlL201 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorMgr. Vendula Salášková Období tvorby.
Vzorce organických sloučenin
Chemická vazba.
ORGANICKÁ CHEMIE Organické látky jsou hlavně sloučeniny C, O ,H ,N dále také S, P, halogeny Vznikají v živých organismech, mohou se i vyrobit 1828 Friedrich.
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
ORGANICKÁ CHEMIE.
Vzorce sacharidů O H C C C H O C Mgr. Lenka Fasorová.
Úvod do studia organické chemie. Úvod do organické chemie zabývá se studiem „organických“ látek a jejich reakcemi –organická látka = (dříve) látky vyprodukované.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
OPAKOVÁNÍ.
PaedDr. Ivana Töpferová
Názvosloví.
Typy chemických vzorců
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Chemické značky a vzorce II
ORGANICKÁ CHEMIE.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Látkové množství, molární hmotnost
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZVOSLOVÍ, DĚLENÍ, VZORCE
 Ke vzniku organické chemie jako samostatné vědní disciplíny došlu na přelomu 18. a 19. století  Dříve se věřilo, že přírodní látky není možné uměle.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ORGANICKÁ CHEMIE ÚVOD.
Chemické značky a vzorce
Organická chemie Zjednodušeně chemie sloučenin se čtyřvazným uhlíkem.
SLOUČENINY UHLÍKU Chemie 9. ročník
Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Základní pojmy organické chemie
Stavba látek.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMuVY_32_INOVACE_ PředmětCHEMIE.
VY_32_INOVACE_1_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je organická chemie? Odkud se vzalo pojmenování organická chemie?  Základy organické chemie sahají do poloviny.
Atomy a molekuly.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_01_Ch9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Organická.
Organická chemie Vlastnosti uhlíku, vzorce a vazby v organické chemii Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 12 TEMA: Chemie 8 - Molekula.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
VY_32_INOVACE_2_1_7 Ing.Jan Voříšek  Jak jsme si řekli v úvodu do organické chemie, uhlík dokáže tvořit jak jednoduché, tak i velmi složité chemické.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Organické látky.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Organická chemie Chemie 9. r..
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
CYKLOALKANY.
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_23_FIKA
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
ATOM A MOLEKULA PRVEK A SLOUČENINA.
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
VY_32_INOVACE_Slo_III_01 Organická chemie ppt.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Organická chemie Martin Vejražka.
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu vlivem tzv. „životní síly“. Tato teorie byla postupně vyvrácena převážně F. Wöhlerem, který v roce 1828 připravil uměle močovinu. Dnes je organická chemie definována jako chemie sloučenin uhlíku s výjimkou několika jednoduchých anorganických látek, mezi které patří kyselina uhličitá a její soli, oxid uhličitý, oxid uhelnatý, sirouhlík, kyanidy apod. Kromě uhlíku obsahují organické sloučeniny vodík, dále kyslík, dusík, halogeny, fosfor a síru. Ostatní prvky obsahují výjimečně. [4] Friedrich Wöhler

Uhlík v organických sloučeninách atom uhlíku je čtyřvazný (vidíme na elektronové konfiguraci v excitovaném stavu) má schopnost tvořit velmi stabilní řetězce, protože: vazba mezi atomy uhlíku má vysokou energii má elektronegativitu 2,5, leží přibližně v polovině mezi elektronegativitou cesia (0,7) a fluoru (4,0) není náchylný k odštěpení elektronu ani přijmutí elektronu od jiného atomu. uhlíkové atomy ve sloučeninách nemají volné elektronové páry ani orbitaly. elektronová konfigurace uhlíku elektronová konfigurace uhlíku v excitovaném stavu

Typy chemických vzorců organických sloučenin Empirický (stechiometrický) – udává nejmenší celočíselný poměr počtu atomů v molekule sloučeniny. CH2O empirický vzorec kyseliny octové Sumární (molekulový) – udává skutečný počet atomů v molekule sloučeniny. C2H4O2 sumární vzorec kyseliny octové Racionální (funkční) – je to zjednodušený zápis strukturního vzorce. Vyjadřuje charakteristická atomová seskupení v molekule (funkční skupiny). CH3COOH racionální vzorec kyseliny octové

Strukturní (konstituční) – zobrazuje složení a vazby v molekule. strukturní vzorec kyseliny octové Strukturní elektronový vzorec – ve strukturním elektronovém vzorci jsou vyznačeny i volné elektronové páry. strukturní elektronový vzorec kyseliny octové Prostorový (perspektivní, geometrický) - zachycuje prostorové uspořádání molekul.