Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Biosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Advertisements

Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Tropické deštné lesy 6. března 2006.
Odlesňování František Funda.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Ekosystémy přírodní a umělé
KÁCENÍ TROPICKÉHO DEŠTNÉHO LESA
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
EKOSYSTÉM L E S Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Biosféra.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
KÁCENÍ TROPICKÉHO DEŠTNÉHO LESA
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Geometrie v rovině a prostoru, Čtverec.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Geometrie v rovině a v prostoru,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_11_EKOSYSTÉMY_DEŠTNÝ PRALES ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Platit se dá i jinak než penězi.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Mapa oblohy Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
VY_32_INOVACE_18_32_DEŠTNÉ LESY
Pedosféra.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Člověk jako ochránce.
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny a živočichové.
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Hotovostní a bezhotovostní peníze.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, horniny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Rostliny v lese Autor:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Živočichové v lese.
Člověk a jeho svět, Prvouka, Zdravá výživa
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Jaro v přírodě Autor:
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Rovnováha v přírodě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Cizokrajné suchozemské ekosystémy
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Člověk a jeho svět, Prvouka, Škola Autor: Mgr. Vendula Janešová
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Základní škola, Hradec Králové
Člověk a jeho svět, Prvouka, Povolání Autor: Mgr. Vendula Janešová
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VY_52_INOVACE_01_ Ekosystémy
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Geometrie v rovině a v prostoru,
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Zima v přírodě Autor:
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Matematika a její aplikace, Matematika, Geometrie v rovině a v prostoru,
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Biosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu: VY_52_INOVACE_06/IV.SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, je určena k výkladu učiva Biosféra. Období: září – prosinec 2011

Biosféra - veškeré živé organismy na Zemi (nad, na i pod povrchem; ve vodě i na souši; rostlinstvo i živočišstvo...) - obrácená definice: Biosféra je ta část Země (vesmírného tělesa), na které se vyskytuje život - všechny dopady na předcházející sféry se v případě biosféry kombinují, a nebo dokonce násobí mezi sebou - proto jsou ekologické dopady na biosféře nejvíce viditelné - člověka se to bezprostředně dotýká

Význam biosféry - drtivá většina biosféry je tvořena fotosyntetizujícími organismy, kteří udržují výjimečnou kyslíkatou atmosféru - kyslík dýchají téměř všechny ostatní tzv. heterotrofní organismy (živočichové, a tedy i člověk...) - kyslík je též nutný pro veškeré procesy hoření (na těch je založena naše společnost – vysvětli!) - je protkána potravními řetězci s predátory a člověkem na vrcholu - její narušení se odrazí dalekosáhlými následky

Co to je? Okomentujte, přeložte:

Ohrožená biosféra Nadměrný rybolov: průmyslový způsob lovu ryb v plovoucích továrnách decimuje celé generace ryb, a ty se již nedokážou vzpamatovat (uveďte příklady nejčastěji lovených ryb) Kácení tropických deštných pralesů (i jiných): honba zejména rozvojových zemí za ornou půdou, nerostnými surovinami, palivem i vzácnými dřevinami; budování komunikací a měst zmenšují nevratně rozšíření lesů, zmenšují životní prostor pro živočichy a hubí rostlinné druhy zde žijící

Ohrožená biosféra Produkce chemických látek: člověk zamořuje celou zemi nepřírodními a obtížně rozložitelnými ch. látkami, které se potravními řetězci šíří biosférou a způsobují organismům mutace, otravy, nemoci atd. (uveďte příklady) Nepůvodní druhy: vědomě i nevědomě člověk rozšiřuje druhy z kontinentu na kontinent; zpravidla to způsobí rozvrat původního ekosystému a ohrožení původních druhů (znáte nějaké příklady v ČR; a ve světě?)

Snižování biodiverzity Ohrožená biosféra - takových příkladů je celá řada (dáte dohromady nějaké sami?) - jejich význam je však menší než u výše uvedených čtyř - důsledky lze obsáhnout známým pojmem: Snižování biodiverzity Tento pojem vysvětlete, uveďte příklady a diskutujte jeho možné pokračování, důsledky... Pokuste se nastínit řešení této neutěšené situace... Jak se vše výše uvedené dotýká člověka?

Použité zdroje: Vališ, Jaroslav - Přírodopis pro 8. ročník ZŠ, 6., upravené vydání, SPN Praha, 1992. 157 stran, ISBN 80-04-26325-9 Pozadí: http://www.demo- poptavka.cz/upload/Picture/6840/base.jpg (citace 1.12.2011) Obrázek strom života: http://nd01.jxs.cz/221/467/889def856d_12914815_o2.jpg (citace 1.12.2011)