Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu: VY_32_INOVACE_07/VII. SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 9. ročníku, je určena k výkladu učiva Země ve vesmíru. Období: leden - květen 2012

2 Vznik vesmíru Jak vznikl vesmír... na tuto otázku odpovídá TEORIE VELKÉHO TŘESKU (THE BIG BANG THEORY) Ta popisuje, že zhruba před 13,7 miliardami let došlo k explozi bodu zvaného singularita. V tomto okamžiku vznikl prostor, čas a hmota. Otázky typu: „Co bylo před Velkým třeskem“ nemají tedy smysl, neboť neexistoval čas... Představa je těžká, ale je to tak:-)

3 Rozpínání vesmíru

4 Velký třesk - před 13,7 mld. lety - vznikl prostor, čas a hmota
- bod zvaný singularita byl nekonečné horký a hustý - bezprostředně po výbuchu byl vesmír plný záření - rychle chladnul a řídnul, rozpínal se – tím vznikaly první atomy a částice - z nich vznikly první hvězdy a jejich shluky – galaxie a vesmír tak, jak ho známe dnes

5 Galaxie - jedná se seskupení miliónů hvězd obíhajících kolem centra galaxie - v tomto centru je objekt zvaný „Černá díra (Black hole)“ - černá díra je zhroucená obří hvězda, která má takovou hmotnost, že ani rychlost světla nestačí k opuštění jejího gravitačního pole - naše Slunce obíhá ve spirálovité galaxii, kterou nazýváme Mléčná dráha spíše na pokraji, v řidčí části

6 Postavení Slunce v Mléčné dráze

7 Samostatná práce: druhy galaxií:. S pomocí internetu - Google
Samostatná práce: druhy galaxií: S pomocí internetu - Google.cz, seznam.cz; či na encyklopediích (wikipedia atp.) - nalezněte následující druhy galaxií: Spirální galaxie Spirální galaxie s příčkou Čočková galaxie Eliptická galaxie Do dokumentu word vložte nalezené obrázky s popisem Tyto galaxie rovněž s popisem načrtněte do sešitů a proveďte výpisky z prezentace.

8 Použité zdroje: http://www. vesmir. info/vznik-vesmiru/vznik-vesmiru
Použité zdroje: (citace ) (citace ) (citace )


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google