AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Konference Asociace aktivních škol
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Vlastní hodnocení školy
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Hodnocení školy zřizovatelem
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
Hodnocení škol a školských zařízení
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Vlastní hodnocení školy
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
Kvalita ve vzdělávání. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy) se rozumí žádoucí (optimální) úroveň.
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
škol a školských zařízení
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO KRAJE místo konání:KULK Liberec datum konání:
vlastní hodnocení školy
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
PREZENTUJÍCÍ Hodnocením ke zvyšování kvality vzdělávacích služeb středních škol v kraji Vysočina Mgr. Miroslav Pech.
Vzdělávací politika.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon) vyjmenovává pravomoci zřizovatele, ředitele a školské rady Zřizovatel vydává zřizovací listinu školy; rozhoduje o.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bc. Magdalena Zábranská
KVALITA rozvojový program kraje
Liberecký inspektorát ČŠI
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Výzva k předkládání žádostí
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Komplexní systém hodnocení
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Hlavní manažér SP Kvalita I
První zkušenosti s evaluací
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Model intenzivní podpory
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ Vytváření sytému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení školy aneb CESTA KE KVALITĚ 31.12.2018

znát a sledovat přidanou hodnotu, Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ve Středočeském kraji Jedna z priorit: „Trvalá péče o kvalitu vzdělávání ve školách“ Veřejné školy a účel jejich zřízení = veřejně prospěšná činnost Interní hodnocení x Externí hodnocení Hodnocení Legislativní opora: Hlavní cíl: znát a sledovat přidanou hodnotu, znát silné a slabé stránky školy a pracovat s nimi směrem ke zlepšení vzdělávacích výsledků § 12 zákona č. 561/2004 Sb. (školský zákon) odst. 1) hodnocení vlastní a hodnocení ČŠI odst. 5) hodnocení může provádět zřizovatel (kritéria) § 59 zákona č. 129/2000 Sb. (o krajích) odst. 1) písm. i) hodnocení vyhrazeno Radě kraje 31.12.2018 31.12.2018 31.12.2018 2 2

Hodnocení kvality škol ve Středočeském kraji – komplexní pohled Každoroční hodnocení v souladu s § 59 odst. 1) písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení): „…Radě kraje je vyhrazeno….…. vykonávat zakladatelské a zřizovatelské funkce ve vztahu k právnickým osobám, organizačním složkám, které byly zřízeny nebo založeny krajem nebo které byly na kraj převedeny zvláštním zákonem, včetně jmenování a odvolávání jejich ředitelů a stanovení jejich platu a odměn; k tomu pravidelně jedenkrát ročně projednávat zprávu o jejich činnosti, o plnění jejich úkolů, pro které byly založeny nebo zřízeny, a přijímat příslušná opatření k nápravě.“ – oblast vzdělávání – oblast provozu vlastní hodnocení školy (objektivní nástroje) zřizovatel (Odbor školství a sportu, Odbor finanční kontroly,…) Česká školní inspekce 31.12.2018 31.12.2018 31.12.2018 3 3

Kritéria hodnocení zřizovatelem Zdroje informací Výsledky vzdělávání, přidaná hodnota (nutné měření kvality na vstupu do školy a výstupu ze školy) Průběh vzdělávání Řízení školy Personální práce Podmínky pro vzdělávání Vzdělávací nabídka školy, ŠVP Komunikace s veřejností a rodiči Koncepční výhled, vize školy, stanovení cílů Vnitřní evaluační nástroje, kontrolní systém Výsledky hospodaření Péče o svěřený majetek Projektová činnost Mezinárodní spolupráce Atd. Zdroje informací Vlastní kontrolní činnost zřizovatele Kontrolní činnost ČŠI a dalších institucí Školská rada Žáci a studenti, rodičovská veřejnost (dotazníky) Vlastní hodnocení školy a Výroční zpráva Výsledky testování Průběžná komunikace zřizovatele a KÚ se školou a monitoring plnění úkolů MěÚ a MÚ v sídle školy Zaměstnavatelé absolventů, úřady práce Atd. 31.12.2018 31.12.2018 31.12.2018 4 4

Aktivity kraje v oblasti evaluace Program Kvalita - testovací programy (9. třídy ZŠ, vstup na SŠ, 2. ročníky SŠ), dotazníková šetření, zpracování analýz na základě výsledků – zpráva pro žáka, pro školu, pro zřizovatele (dobrovolná účast) Přijímací zkoušky na střední školy (dobrovolná účast) Měření přidané hodnoty (testování 1. a 4. ročníků – vstup na SŠ a výstup ze SŠ) (dobrovolná účast) Metodicko – vzdělávací semináře (Vzdělávací zařízení Středočeského kraje) Podpora projektům OPVK zaměřeným na evaluaci – iniciace podání komplexních evaluačních programů do OPVK v kraji 31.12.2018 31.12.2018 31.12.2018 5 5

Aktivity kraje v oblasti evaluace Zpracování vzorové struktury Výroční zprávy – část zaměřená na evaluaci a autoevaluaci Dokument Vlastní hodnocení školy k dispozici ČŠI a zřizovateli Hodnocení práce ředitelů – kritéria hodnocení – monitoring interního systému evaluace ze strany zřizovatele Vymezení role a zodpovědnosti pracovníků odboru školství a sportu při výsledném hodnocení výsledků práce školy – odborní referenti, vedoucí oddělení, vedoucí odboru – a zřizovatele – radní a Rada kraje 31.12.2018 31.12.2018 31.12.2018 6 6

Hodnocení kvality práce škol Hodnocení ANO Komplexní pohled (nejde jen o testování) Vsadit na kvalitu rovnost šancí x schopnost splnit kritéria Jasná kritéria a parametry Jednotný a systémový přístup Objektivní nástroje hodnocení Srovnatelnost výstupů Informovanost veřejnosti (vzdělávání = služba) (cílem nejsou žebříčky škol!) Metodická pomoc školám 31.12.2018 31.12.2018 31.12.2018 7 7

Odbor školství a sportu Krajský úřad Středočeského kraje Děkuji za pozornost Mgr. Jiří Holý Odbor školství a sportu Krajský úřad Středočeského kraje 31.12.2018 31.12.2018 31.12.2018 8 8