Mgr. Kateřina Lojdová lojdova@ped.muni.cz Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová lojdova@ped.muni.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sebepoznání, sebevýchova a učení. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Advertisements

Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Co je péče? Jiří Šimek ZSF JU České Budějovice. Otázka péče teoreticky filosofie + sociologie + psychologie rozvíjí pojem péče teprve pár desetiletí.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_01_PRÁVO.
Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Osobnost, sociální skupiny.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
O SOBNOST ČLOVĚKA. Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Individuálně, ale společně a jinak
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová, Ph.D.
POTŘEBY, HODNOTY, ZÁJMY Mgr. Michal Oblouk.
VLASTNOSTI SCHOPNOSTI DOVEDNOSTI
Tatínkovo nářadí pro předškoláky.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Plánování ve školní tělesné výchově
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.Jana Zelinková Název.
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
UČENÍ.
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Kateřina Lojdová Klima školní třídy Kateřina Lojdová
Najdi jarní květinu, která se nachází jen jednou
Terapeutické komunity
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
Pedagogika II Lekce 2: Alternativní školství
K SOCIALIZACI – VLČÍ DĚTI
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Prostředí k UČENÍ v Začít spolu
Andragogika Vzdělávání.
Pedagogika školního sportu
Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová
Životní cyklus.
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Kultura, socializace a jedinec
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Digitální gramotnost Informatické myšlení
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Psychologie pro učitele 4.přednáška
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
OSOBNOST.
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
Centra kolegiální podpory
Vychovávaný jedinec.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
Věda a etika.
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Člověk jako bytost bio psycho sociální
Transkript prezentace:

Mgr. Kateřina Lojdová lojdova@ped.muni.cz Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová lojdova@ped.muni.cz

Pojem socializace označuje celoživotní proces formování člověka jako společenské bytosti proces začleňování, vrůstání jedince do společnosti význam socializace pro jedince a pro společnost Socializace v širším smyslu zahrnuje: Socializace v užším smyslu - enkulturace – personalizace – profesionalizace = humanizace člověka

Etapy v socializaci Primární socializace Sekundární socializace významný druhý zobecnělý druhý Sekundární socializace je typická tím, že se otevírají šance k široké sociální interakci, která překračuje hranice rodiny

Výchova proces vědomé a řízené socializace „Dejte mi tucet nemluvňat, poskytněte mi možnost je vychovávat a já vám zaručím, že vyberu-li náhodně kterékoli z nich, vzdělám je pro jakýkoli typ speciální profese – lékař, právník, umělec, obchodník… bez ohledu na jejich talent, sklony, rasu či na povolání jejich rodičů“ Watson, J. B.: Behaviorism, 1930 osobnost člověka se utváří na genetických dispozic v procesu interakce s okolním prostředím Výchovný styl: autoritativní, demokratický, liberální

Předpoklad výchovy I Stadia kognitivního vývoje (Piaget) 1) senzomotorické st. (do 2. roku)   2) předoperační st. (2-7 let) 3) operační stadium (7 – 11 let)   4) stadium formálních operací (od 11-12)

Předpoklad výchovy II: Stadia morálního vývoje Piaget: 3 stadia morálního vývoje individuální rituály heteronomní morálka – morální realismus autonomní morálka – nad 10 let Kohlberg Předkonvenční úroveň morálky orientace na trest orientace na odměnu Konvenční morálka orientace na to být hodným dítětem orientace na řád a zákon Postkonvenční morálka orientace na společenskou smlouvu univerzální etika

Vzdělávání Vzdělávání lze charakterizovat jako záměrné osvojování vědomostí, dovedností a návyků, těsně spjaté s rozvojem poznávacích, citových a volních procesů Každý žák má svébytný způsob osvojování poznatků – učební styl Učitel by měl znát svůj učební styl a snažit se vyhovět různým učebním stylům žáků

Učební styl tvoří 1. Vrozená smyslová orientace vnitřní motivy k učení i zděděné predispozice: 2. Dominantní druh inteligence 3. Věk žáka – kognitivní stádium vývoje 4. Předmět (učivo), ve kterém dochází k učení 5. Očekávaný druh kognitivního myšlení

Seminární úkol Můj učební styl: Dotazník LSI