Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cukry – přírodní sladidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sacharóza – výroba cukru
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/34.0921 Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T. G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_281 Název materiálu: Význam a složení mléka Autor: Mgr. Ilona Ottová Tematická oblast: Mléko a mléčné výrobky Ročník: 2. Obor Cukrář Datum tvorby: Srpen 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení významu mléka v lidské výživě a chemickému složení mléka Metodický pokyn:Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce

Význam a složení mléka Obr. č. 1

Mléko Biologicky hodnotná tekutina vznikající a vylučující se z mléčných žláz matek savců v laktačním období = laktace. Laktace – období, kdy mléčná žláza vylučuje mléko. U hospodářských užitkových zvířat je laktace uměle prodlužována po celý rok dojením.

Druhy mléka: kravské, kozí, ovčí, ale i velbloudí, buvolí a koňské … Obr. č. 2, 3, 4, 5, 6

Význam mléka ve výživě lidí Mléko a mléčné výrobky jsou ve výživě lidí nepostradatelné. Mají vysokou biologickou hodnotu. Jsou zdrojem všech důležitých živin pro vývoj organismu nezbytných. Živiny jsou v lehce stravitelné formě Obr. č. 7, 8

Chemické složení mléka Pokud hovoříme o mléce v potravinářství, rozumíme pod tímto termínem vždy „mléko kravské“. Obr. č. 9

Čerstvě nadojené mléko obsahuje: Vodu 87,3 % Sušinu 12,7 % Mléčný tuk 3,2 – 4,5 % Kasein (bílkovina) 3,1 % Albumin (bílkovina) 0,1 % Laktosa (mléčný cukr) 4,0 až 4,5 % Sůl 1,0 až 1,2 % Malé množství enzymů, hormonů, minerálních látek a vitamínů A, B2, C, D

Složení mléka – Bílkoviny (plnohodnotné) Kasein : je zdrojem fosforu a vápníku; v mléce je obsažen v podobě emulze; je složená bílkovina ve vodě nerozpustná; je základem pro výrobu tvarohu a sýrů; z mléka oddělíme (okyselením) vysrážením samovolně nebo pomocí syřidla (enzymatický přípravek).

Bílkoviny – Albumin (laktalbumin): jednoduchá rozpustná bílkovina; z mléka se vysráží svářením v podobě „škraloupu“. Obr. č. 10

Bílkoviny – Globulin (laktoglobulin): jednoduchá nerozpustná bílkovina; odděluje se stejným způsobem jako kasein; v mléce ho je obsaženo velmi malé množství. Obr. č. 11

Mléčný cukr – laktóza (C12H22O11): ovlivňuje chuť mléka; je lehce stravitelný, není tak sladký jako sacharóza; v čistém stavu je bílý jemně krystalický prášek dobře rozpustný ve vodě; při vyšší teplotě karamelizuje; v potravinářství nemá velký význam; zpracovává se ve farmaceutickém průmyslu k výrobě léků.

Mléčný tuk: v mléce je dokonale rozptýlený (emulgovaný) ve formě mikroskopických kapiček; je lehce stravitelný; ovlivňuje barvu mléka; tuková složka je lehčí - stáním mléka se usazuje na jeho hladině; dá se částečně oddělit sbíráním, nebo úplně oddělit odstřeďováním ( výroba smetany).

Další látky přítomné v mléce: vápník; fosfor; draslík; hořčík; železo. laktáza; proteáza (pepsin); lipáza; vitamín A; komplex vitamínů B; vitamín C; vitamíny skupiny D. Minerální látky a stopové prvky Enzymy a vitamíny

Kontrolní otázky 1. Vysvětli pojem laktace. 2. Od kterých hospodářských zvířat můžeme získávat mléko, uveď alespoň tři druhy zvířat. 3. Které látky obsahuje mléko? 4. Vysvětli význam laktózy v mléce? 5. Jakým způsobem lze vyloučit albumin z mléka?

Použitá literatura a zdroje BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium. 2007. 257s. ISBN 978 – 80 – 7333-000-2 SKOUPIL, Jan. Suroviny a polotovary pro cukrářskou výrobu. Brno: Společenstvo cukrářů České republiky, 2005. ISBN neuvedeno Veškeré použité obrázky č. 1 až 11– Kliparty na webu Office Online