Univerzita Palackého V Olomouci Průtoková cytometrie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Hornicko - geologická fakulta Institut hornického inženýrství a bezpečnosti Možnosti zjišťování korundu.
Advertisements

Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Bakterie. Jsou jednobuněčné organismy Stavba buňky bakterií – nakresli a popiš str. 30.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Diplomové práce pro CE WOOD a) Bilance toku materiálu pilařského provozu b) Závislost kvality vstupní suroviny na kvalitu výstupních produktů pilařského.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_01_Bakterie.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_18.
Postup modelování Kateřina Růžičková. Postup modelování Rozhodnutí modelovat Definice problému Existence modelu, pro daný problém Identifikace modelu.
Energetická hodnota potravin (EH)
Náležitosti nápojových lístků
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Inf Počítač a lidé s handicapem
Strategická analýza vybraného podniku Orsay s.r.o.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Obrázky Ram Rom Nástupci ROM Počítačová pamět Obrázky Paměti Ram rom
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
Vzdělávací materiál: Plzeňský kraj Operační systém:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_04-16 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
Marketing VY_32_INOVACE_41_822
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Počítání krevních buňek
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Analýza závěsu podvozku letadla
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Není příloha, jako příloha
Digitální učební materiál
Polymerase chain reaction Polymerázová řetězová rekce
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dělání babičky. Dětské vymezení role babičky jako role získané
Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VÝZNAM BIOLOGIE_P1-2
Uživatelská příručka DuoTrainin
FERMENTACE (KVAŠENÍ) Petra Hiklová.
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Analýza vyučovacího procesu v ZŠ praktických v České republice
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
Počítačová podpora konstruování
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Univerzita Palackého V Olomouci Průtoková cytometrie Předmět: BRGMO, 2018 Vyučující: RNDr. Božena Navrátilová, Ph.D. Autor: Kateřina Rozenbergová

Průtoková cytometrie obecný název pro skupinu biologických metod používaných pro měření různých parametrů buněk; Parametry, které mohou být měřeny: velikost a morfologii buněk, fáze buněčného cyklu, obsah DNA, existenci nebo neexistenci specifických proteinů na buněčném povrchu nebo v cytoplazmě atd. Metody klasické analytické cytometrie využívají pro analýzu vlastností buněk optické technologie.

Průtoková cytometrie moderní analytická metoda umožňující simultánní měření a analýzu fyzikálních a chemických vlastností buňky; původně konstruována pro analýzu eukaryotních buněk; využití i v dalších oblastech buněčné biologie: ke studiu autofluorescenčních vlastností fotosyntetického planktonu, v proteinovém inženýrství, mikrobiologii.

Aplikace průtokové cytometrie Většina aplikací – zaměřena na výzkum lidských, živočišných a rostlinných b. I jako analytický nástroj ke zjišťování stavu mikroorganismů.

Biotechnologie a potravinářství PC cenný nástroj pro studium vodních organismů a mikrobiálního ekologického výzkumu půdy a přírodních vodních biotopů. Řada aplikací i v oblasti: průmyslové biotechnologie, potravinářství a farmaceutické kontroly kvality, rutinního monitorování pitné vody a odpadních systémů. Hl při výrobě potravin je nezbytné sledovat a kontrolovat bakteriální kontaminaci (+ časová úspora).

Biotechnologie a potravinářství PC lze využít i k přímému sledování růstu bakterií při výrobě čistých fermentačních kultur. Jedná se hl o čisté mlékárenské kultury, které se podílejí na výrobě zakysaných mléčných výrobků. Další využití PC: v pivovarství lihovarství a při výrobě moštů.

Shrnutí K výhody PC patří: rychlost měření a možnost vzájemné kombinace různé druhy parametrů v originálním vzorku  k lepšímu poznání funkční buněčné aktivity (a detailnějšímu rozlišení heterogenity zkoumaných populací). Využití v mikrobiologii – zatím stále poměrně malé X např. v potravinářství. Nevýhody: finanční náročnost hl přístrojového vybavení, k obsluze – speciálně školený personál.

Referenční seznam A., L., D., C., V., B., & M., H. (2017). Průtoková cytometrie v mikrobiologii. (Czech). Epidemiology, Microbiology, Immunology / Epidemiologie, Mikrobiologie, Imunologie, 66(4), 182. Retrieved from http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=edb&AN=127504198&site=eds- live&authtype=shib&custid=s7108593 Marinov, I. (2003). Průtoková cytometrie v klinické hematologii. Praha: Triton. Page, L., & Brin, S. (1998). Google obrázky. Retrieved 27. 11. 2018 from the World Wide Web: https://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi