Revize DČOV na ohlášení – pohled do budoucna

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Advertisements

Hydroekologický informační systém VÚV TGM, v.v.i.
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Dokumentace k zajištění BOZP
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
ZÁKON O KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI účel zákona současný legislativní stav působnost orgánů veřejné správy základní pojmy prováděcí předpisy.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP
Dešťové kanalizace a využití § 1 odst. 4 Za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace.
Seminář pro příjemce Ing. Jana Šůchová NVF. Phare 2003 RLZ Zprávy projektu: -Měsíční přehledy aktivit -Čtvrtletní technická zpráva -Čtvrtletní finanční.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
ISSS 2008, Hradec Králové Elektronické zpracování problematiky zákona o střetu zájmů Mgr. Věra Hottmarová, MěÚ Smiřice Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol.
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Zjednodušení administrativních postupů – výpisy z Evidence rejstříku trestů Mgr. Marek Souček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 3. – 4. dubna 2006.
Dokumentace k zajištění BOZP
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
ElectroConsult, s.r.o. Obsah  Profil firmy  Oblasti působnosti  Novinky  Kontakt.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. | Podbabská 30/ 2582, Praha 6 | Pobočka Brno | Mojmírovo.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
JUDr. Václav Urban Odbor živností Tržní řády Zákonné zmocnění k vydání 11 TRŽNÍ ŘÁDY.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Problematika bezpečnosti civilního letectví v ČR za rok 2003 – pohled ÚCL.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Novelizace předpisů pro stanovení ochranných pásem vodních zdrojů
Vodohospodářské aktuality
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Česká inspekce životního prostředí
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
PVS - Elektronická podání a Úřední desky
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Kanalizační Přípojky F-M
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Stavební právo.
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Revize nebo klasické povolení na vypouštění odpadních vod
Revize DČOV z pohledu pracovníka vodoprávního úřadu
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
GDPR - náhled po 133 dnech JUDr
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Revize DČOV na ohlášení – pohled do budoucna Ivana Beděrková, Karel Plotěný, Tomáš Mičaník, Jiří Kučera Revize DČOV na ohlášení – pohled do budoucna Seminář „Problematika revizí domovních ČOV podle § 15a vodního zákona“, ČVTVHS, Novotného lávka 5, Praha 1, 11. září 2018

Pro zefektivnění revizí DČOV jsou stěžejní: Odbor ochrany vod MŽP Pro zefektivnění revizí DČOV jsou stěžejní: Součinnost vodoprávních úřadů, MŽP a OZO: Tlak MŽP na úřady – aby využívaly ohlášení a aby pak vyvíjeli tlak na občany. Tlak na OZO – zpětná vazba, provést kontrolu OZO a zvýšit tím důvěryhodnost OZO. Zjednodušení administrace – Revizní zprávou je příloha č. 2 MP. Vedení evidence DČOV na vodoprávních úřadech, kontrola zasílání revizních zpráv (revize 1 x za 2 roky), zpětná vazba k činnosti OZO. Proškolení obsluhy ze strany firem prodávajících DČOV. Povinnost výrobce proškolit obsluhu se jeví jako problematická. Větší důslednost kontrol. Některé vodoprávní úřady nejsou povolování DČOV na ohlášení nakloněny (pochybnost ohledně kvality provedené revize). Legislativní opatření – povinnost revize do 6 měsíců od zprovoznění DČOV a častější možnost kontrol (než 1 x za 2 roky).

Školitelé OZO Pro zefektivnění revizí a zajištění dobré funkčnosti DČOV jsou stěžejní: Zjednodušení procesu administrace revizí: přílohu č. 1 MP ponechat jako formulář dokumentující průběh revize. Revizní zprávou je příloha č. 2 MP, ideální by však byla elektronická forma, hlášení ihned po provedené revizi zasílané přímo od OZO na úřad a na vědomí občanovi (vyžaduje změnu vodního zákona). Výrobce by měl zákazníkovi jasně deklarovat náročnost na obsluhu ČOV včetně periodicity potřebných úkonů. Výsledky typové zkoušky ČOV by měly být veřejně přístupné (zpřístupnit může jen výrobce). Legislativní opatření – povinnost revize do 6 měsíců od zprovoznění DČOV. Zavedení možnosti kontroly správné funkčnosti čistícího procesu stanovením amoniakálního dusíku na odtoku z DČOV kategorie II a III. Proškolení obsluhy ze strany firem prodávajících DČOV. Povinnost proškolit obsluhu výrobcem, který DČOV neprodává konečnému zákazníkovi, se jeví jako problematická.

Zpracovatelé MP Pro zefektivnění revizí a zajištění dobré funkčnosti DČOV jsou stěžejní: Legislativní opatření – novelizace znění § 59 odst. 1) písm. k) úpravou povinností vlastníků DČOV na ohlášení a zmocněním k dalším náležitostem formou prováděcího právního předpisu (vyhlášky). Pak by bylo reálnější navrhovat změny na základě zkušeností z praxe a zlepšila by se vymahatelnost povinností. Stanovit, jaké typové změny konstrukce DČOV jsou podstatné a které nikoliv při posuzování souladu mezi projektovanou a dodanou ČOV (působnost oznámených subjektů, resp. České obchodní inspekce). Mohou se typové zkoušky čistírny více přiblížit podmínkám skutečného reálného provozu? Postup je dán evropskou technickou normou.

Děkujeme za pozornost! Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 2582/30, 160 00 Praha 6 | +420 220 197 111 | info@vuv.cz, www.vuv.cz, Pobočka Brno | Mojmírovo náměstí 16, 612 00 Brno-Královo Pole | +420 541 126 311 | info_brno@vuv.cz, Pobočka Ostrava | Macharova 5, 702 00 Ostrava | +420 595 134 800 | info_ostrava@vuv.cz