Název Recyklace papíru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Advertisements

Problematik a třídění a likvidace odpadů. Zásady domácí ekologie. Jiří Šafránek.
TŘÍDĚNÍ ODPADU. Co je to recyklace? Při recyklaci jsou zpracovány odpady na nové materiály. Každý z nás svým chováním přímo ovlivňuje další "život" odpadu.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření prosinec2012 Ročník 6. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační a komunikační technologie Informatika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníduben 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 29) Rozmanitost.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 15. Odpady, třídění a recyklace Název sady: Základy ekologie pro střední.
Prezentace TSMPr s.r.o. Jak v Přerově třídíme odpad?
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_55_Spotřební průmysl_Sluková Téma: Spotřební průmysl.
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Způsoby připojení k internetu
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Účetní dokumentace a její náležitosti
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Netradiční aranžérské materiály
Recyklace Vypracoval: Michal Brzobohatý Třída: 2L
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
INFORMATIKA – použití počítačů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pracovní list k procvičení znalostí o jednoduchých strojích Autor
Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“
Sušení vlasů – vliv teplého vzduchu na vlasy
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Prezentace fotografií v Adobe Lightroom
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzduch VY_32_INOVACE_1A_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Cukry – přírodní sladidla
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Název projektu: Moderní škola
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Kritéria dělitelnosti
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Věcné učení Ochrana přírody
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Není příloha, jako příloha
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
WORD Vkládání obrázků a klipartů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
EXCEL 2010 Úvod k funkcím 1. část.
EU_52_sada1_17_ZPM_Ruční výroba papíru_Cup
Přídavná zařízení.
Název projektu: Moderní škola
Pořadí obrázků – domeček
Vodová ondulace - pomůcky a prostředky
Ekocentrum Chodováček DDM Bludiště Chodov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Odpad patří do kontejnerů
Výroba pelet z biomasy v Habrech
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
Transkript prezentace:

Název Recyklace papíru Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698    Poř.číslo 9 Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS Datum 25.1.2012

Metodika Žáci se orientují v základní problematice třídění odpadů Seznámení s dalším zpracováním vytříděného odpadu Žáci dokáží popsat správný postup při třídění odpadů v domácnosti a prakticky využívají své znalosti Pomocí pracovního listu žáci prohloubí své poznatky

Co je to papír? Vyrábí se z přírodních vláken (dřevo, bavlna, konopí) nebo recyklací z vytříděného materiálu (sběrový papír). Vynalezen v Číně asi 3000 let př. n. l. v Evropě rozšířen v 15. st. (Španělsko, Francie, Itálie) v Čechách byly první papírny na Zbraslavi a v Turnově v 16. st. vyráběl se sušením papíroviny na sítu

Papyrer-1568.png

Využití papíru V mnoha odvětvích průmyslu i v běžném životě Používá se: Osobní i obchodní korespondenci (dopisy, faktury, pohlednice, …) Obalový materiál (kartony, balicí papír,…) Knihy, časopisy, noviny, plagáty,…. Izolační materiál, podpalový materiál, … Při archivaci (státní instituce – soudy, policie, matriky, úřady,…)

Třídění papíru Třídění začíná v domácnostech a u ostatních spotřebitelů Tříděný odpad ukládáme do speciálních kontejnerů (popelnic) Dalším zpracováním se zabývají odborné firmy Malé množství použitého papíru můžeme sami využít (na podpal, jako obalový nebo úklidový materiál,…) papír logo.jpg

krabice, lepenka, kartón papírové obaly Nepatří sem: noviny, časopisy kancelářský papír reklamní letáky knihy, sešity krabice, lepenka, kartón papírové obaly Nepatří sem: mokrý, mastný a jinak znečištěný papír uhlový a voskovaný papír použité plenky a hygienické potřeby kontejner_plasty.jpg

Další zpracování Svezený papír se z kontejneru odveze na třídící linku, kde se ručně vytřídí, slisuje a odveze do papírny, kde se ve vodě rozvlákní. Následně je zbaven nečistot (např. kancelářských sponek). Tak vznikne papírovina, která je základní surovinou pro výrobu nového papíru. Papír lze recyklovat asi 6x Poslední využití je ve spalovně (teplo)

třídící linka.jpg

papírovina.jpg

recyklovaný papír - výrobky.jpg

Z papíroviny se vyrábí také: sešity, učebnice, papír do tiskárny,… nádoby (kelímky na pití, sadbovače,…) kartonové obaly na počítače, notebooky, mobily,… obalový materiál (krabice, obálky, sáčky,…) plagáty, reklamní tisk, toaletní potřeby (papír, vložky, pleny, kapesníky,…) různé tašky, ubrousky, ozdoby a dekorace,… obrázek.jpg video-jak-se-co-dela-papir

Co si pamatuješ? Jak využíváme papír? Popiš postup při třídění papíru. Co je to papírovina? Jak se dál zpracovává papírovina?

Co patří do kontejneru na papír? Vymysli další možnosti, jak propagovat recyklaci papíru.

Řešení Jak využíváme papír? Popiš postup při třídění papíru. Co je to papírovina? Papír rozvlákněný ve vodě zbavený nečistot Jak se dál zpracovává papírovina? Co patří do kontejneru na papír?

Pracovní list 1 Vyrob větrník z papíru podle návodu. větrník

větrník

Pracovní list 2 Vyrob ruční papír podle návodu videa. Můžeš jej různě obarvit nebo ozdobit bylinami. video-jak-se-co-dela-papir

Čerpáno z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pap%C3%ADr http://www.trideniodpadu.cz/trideniodpadu.cz/Jak_se_rec ykluje/Entries/2011/11/9_Jak_se_recykluje_papir.html http://www.vangansewinkel.cz/recyklace-papiru http://www.quido.cz/objevy/papir.htm http://www.jaktridit.cz/cz/co-se-deje-s- odpadem/recyklace-a-vyuziti-papiru http://www.trideniodpadu.cz/trideniodpadu.cz/Papir.html http://www.sako.cz/separace/papir/ U obrázků jsou zdroje uvedeny. Autorem textů, není –li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Vyhnálková.