Baba ghanoush (Alan) 09/04/15 | Recept | Sýrie http://foodblog.migrace.com/cs/recepty/00038/baba-ghanoush
Baba ghanoush (Alan) Baba ghanoush - zvaný také lilkový kaviár, v Izraeli chatzilim nebo ve své egyptské verzi mutabbal - pochází ze zemí Levanty. V Sýrii a Libanonu se baba ghanoush baští jako lehký a zdravý předkrm, je však také vynikající jako dip ke grilovanému masu. Nejlépe chutná s arabským chlebem pita. Milovnice a milovníci výraznějších barevných kreací svůj baba ghanoush mohou ozdobit bobulkami granátového jablka. Kdo má rád spíše svěží chuť, do něj zase může vmíchat dvě lžíce hustého bílého jogurtu. Doba přípravy: 1 hodina (pečení lilku minimálně 30 minut) Nasytí: 4 osoby
Na přípravu potřebujeme: 2 lilky 2 dcl olivového oleje 2 lžíce citronové šťávy 1 stroužek česneku špetku soli čerstvě namletý pepř 3 lžíce sezamové pasty tahini hrst nasekané hladko-listé petrželové nati Postup: Lilky omyjeme, propícháme vidličkou (aby z nich vytekla při pečení nadbytečná voda) a minimálně 30 minut pečeme na grilovací mřížce nad plynovým sporákem nebo na plechu (na pečicím papíru) v troubě, předem vyhřáté na 200 stupňů, případně na venkovním grilu na dřevěném uhlí. Lilky rovnoměrně opečeme ze všech stran tak, aby dužina byla úplně měkká a slupka spálená - černá, až zuhelnatělá. Jakmile lilky vychladnou, dužinu z nich vydlabeme - a zbavíme černých spálených sazí. V sítu necháme z lilkové dužiny odkapat přebytečnou vodu. Lilky dáme do misky, přidáme olivový olej, citronovou šťávu, česnek a tahini pastu, osolíme a opepříme a hmotu metličkou vyšleháme do krémové konzistence. Baba ghanoush můžeme také zpracovat v mixéru, nicméně pak přijdeme o texturu lilku. Hotový baba ghanoush dáme do servírovací misky, doprostřed nakapeme olivový olej a nazdobíme nasekanou petrželovou natí.
Dobrou Chuť! Proudly created by maasha 2016