Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Popis pracovního postupu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Popis pracovního postupu"— Transkript prezentace:

1 Popis pracovního postupu
VY_12_INOVACE_Rů_I_12 Popis pracovního postupu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavel Růžička

2 Popis pracovního postupu
Popis děje Osnova Odborné názvy Příklady

3 Popis děje Popis pracovního postupu má za úkol popsat jednotlivé fáze práce na výrobku nebo činnosti – jde tedy o popis děje. Velmi důležitý je správný výběr sloves (uchytneme, přidržíme, nachystáme, nakloníme, zkontrolujeme, ...).

4 Osnova Popis pracovního postupu musí přesně zachytit jednotlivé fáze, aby uživatel mohl přesně a jednoduše danou věc, výrobek nebo činnost pochopit a správně ji sestavit a provést. Cílem tohoto popisu je, abychom správně a srozumitelně popsali všechny fáze postupu.

5 1) Úvod – název výrobku nebo činnosti, její užití a k čemu slouží
2) Hlavní část popisu – nejdůležitější část – popisujeme každou část zvlášť – nesmíme vynechat žádný detail – popisujeme podrobně, protože musíme počítat s tím, že čtenář není odborník 3) Závěr – popíšeme, jak má popisovaná věc (činnost) vypadat a s uživatelem se vhodně rozloučíme

6 Odborné názvy Nedílnou součástí popisu pracovního postupu je užívání odborných názvů. Odborné názvy jsou slova, která obvykle neužíváme a slouží v daných oblastech (strojírenství, lékařství, gastronomie, …).

7 Příklady Volské oko Na přípravu tohoto tradičního pokrmu si připravíme tři vejce, libovolnou uzeninu, sůl, pepř a trochu oleje. Na rozehřátou pánev vlijeme trochu oleje, po chvíli přidáme uzeninu a necháme opražit. Asi po třech minutách dáme na pánev vejce, osolíme, opepříme a na mírném ohni pokrm doděláme. Po dvou minutách volské oko předěláme z pánve na talíř. K jídlu doporučujeme čerstvý chléb. Přejeme dobrou chuť!

8 Zdroje www.office.microsoft.cz Datum vytvoření: 8. 9. 2011
Ročník, pro který je materiál určen: 7. Předmět: ČJ Anotace: Po ověření tohoto učebního materiálu budou žáci schopni vytvořit přesný postup pracovního postupu.


Stáhnout ppt "Popis pracovního postupu"

Podobné prezentace


Reklamy Google