Mimořádná kontrolní akce SVS Vzorky mléka v Jihočeském kraji Mlékárenství v kontextu změn legislativy Farmářská burza, 6. ročník, 30.6.2018 MVDr. Petr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Advertisements

Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Provozovny společného stravování
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Pojem přeměna obchodní společnosti
Tisková konference Informovaný spotřebitel
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Gastronomická zařízení - HACCP
Daň z příjmů právnických osob
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Pracovnělékařské služby
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Roční seminář pro vodoprávní úřady
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Přehled nejdůležitějších novinek
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Zpráva ČR o implementaci směrnice 1999/13/ES o používání organických rozpouštědel. Radostovice
Med registrace a schvalování při prodeji, kontroly
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Přijímací řízení pro školní rok 2018/2019.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Změna rozsahu definice elektrozařízení
Legislativní úprava faremního zpracování mléka
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Mimořádná kontrolní akce SVS Vzorky mléka v Jihočeském kraji Mlékárenství v kontextu změn legislativy Farmářská burza, 6. ročník, 30.6.2018 MVDr. Petr Hořava, ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví 1 KVS SVS pro Jihočeský kraj

1. Mimořádná kontrolní akce SVS Vzorky mléka v Jihočeském kraji Důvody: Shromáždit výsledky vyšetření kritérií syrového mléka drobných zpracovatelů kozího kravského ovčího mléka požadované legislativou (nařízení 853/2004, 2 x měsíčně CPM, 1 x měsíčně PSB v případě kravského mléka) a připravit podklady pro event. změny národní legislativy ve smyslu zmírnění požadavků pro malé výrobce – minimlékárny Prvovýrobci – zpracovatelé, kteří nedodávají mléko do velké mlékárny a mají povinnost syrové mléko vyšetřovat sami

1. Mimořádná kontrolní akce SVS Vzorky mléka v Jihočeském kraji Vyšetřované parametry: CPM, PSB RIL, tuk, volné mastné kyseliny, bílkoviny (kasein), laktóza, BTM (bod tuhnutí mléka) Odběr a svoz vzorků zajišťovali pracovníci KVS, vyšetřování Centrální laboratoř mléka MADETA, České Budějovice Výsledky, překročení: Tzv. klouzavý geometrický průměr, matematická veličina, zohledňující míru překročení za delší dobu jak ve smyslu počtu překročení, tak ve smyslu velikosti překročení, byla překročena v parametru PSB pouze jednou u jednoho chovatele krav (legislativa neklade požadavky na limity PSB syrového mléka jiných druhů). kravské kozí ovčí Vzorků celkem 90 140 41 Překročení nominální hodnoty: CPM 1 PSB 13 -

2. Změna legislativy 2.1 Novela veterinárního zákona – zmírnění podmínek pro prodej syrového mléka tzv. „ze dvora“ Od 1.11.2017 platí novela veterinárního zákona. Kromě jiných změn, důležitých zejména pro chovatelskou veřejnost, jako je uvolnění podmínek pro provádění domácí porážky skotu, přinesla novela i změny, týkající se prodeje syrového mléka tzv. ze dvora, a to změny ve smyslu zmírnění požadavků:

2.1 Novela veterinárního zákona – zmírnění podmínek pro prodej syrového mléka tzv. „ze dvora“ Limity pro kritéria syrového kravského mléka (a smetany) se oproti doposud platným požadavkům nařízení 853/2004 nezměnily: CPM 100 000 v 1 ml PSB 400 000 v 1 ml Oproti nařízení 853/2004 je ve veterinárním zákoně nově stanoven požadavek na limit CPM u mléka jiného druhu: 500 000 v 1 ml. V nařízení 853/2004 se limit používá pro syrové mléko jiných druhů než krav s hodnotou 1 500 000 mikroorganismů v 1 ml. Co je ovšem podstatné, je skutečnost, že provozovatelé nejsou povinni nechávat vyšetřovat syrové mléko alespoň 2 x za měsíc pro kontrolu splnění klouzavého geometrického průměru CPM / PSB, tak jak to platilo doposud, ale – ve většině případů, viz dále – pouze 2 x ročně:

2.1 Novela veterinárního zákona – zmírnění podmínek pro prodej syrového mléka tzv. „ze dvora“ „ … syrové mléko bylo vyšetřeno na základě analýzy nebezpečí a s přihlédnutím k předchozím výsledkům a jejich trendům, zejména při podání žádosti o souhlas krajské veterinární správy k prodeji syrového mléka a při každé změně v chovu zvířat nebo ve způsobu získávání, ošetřování a zpracovávání syrového mléka, jež by mohla ovlivnit jeho zdravotní nezávadnost, nejméně však dvakrát ročně, a to z hlediska dodržování limitů uvedených v bodě 2 a patogenních mikroorganizmů, stanovených prováděcím právním předpisem“ „Patogenními mikroorganizmy“ je míněn Staphylococcus aureus, tato povinnost platila již v předchozí právní úpravě, s tím rozdílem, že frekvence pro toto mikrobiologické vyšetření provozovatelem byla do novely veterinárního zákona, tj. do 31.10.2017, 1 x ročně. Jeho novelou se v tomto případě tato četnost zvyšuje na „nejméně dvakrát ročně“.

2.1 Novela veterinárního zákona – zmírnění podmínek pro prodej syrového mléka tzv. „ze dvora“ Dalším uvolněním podmínek pro nakládání se syrovým mlékem je možnost je po tepelném ošetření uvádět na trh při poskytování stravovacích služeb. Myslí se tím poskytováním stravovacích služeb chovatelem, který je zároveň provozovatelem těchto stravovacích služeb. Nemyslí se tím dodávat syrové mléko po tepelném ošetření do provozoven stravovacích služeb, jako jsou např. restaurace a jídelny, jiných než vlastních, tj. chovatelem provozovaných. Pro úplnost: „Prodejem ze dvora“ je míněn prodej syrového, mlékárensky neošetřeného mléka a syrové smetany, pocházejících od zvířat z vlastního chovu ve svém hospodářství v místě výroby nebo prostřednictvím prodejního automatu přímo spotřebiteli pro spotřebu v jeho domácnosti, anebo po tepelném ošetření jejich uvádění na trh při poskytování stravovacích služeb, jak již bylo řečeno.

Novela vyhlášky platí od 1.1.2018. 2.2 Novela vyhlášky č. 128/2009 o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty Novela vyhlášky platí od 1.1.2018. Ve znění platném do konce roku 2017: Maloobchodní potravinářský podnik – minimlékárna – mohl dodávat syrové mléko a výrobky z něho jinému maloobchodnímu zařízení, které tyto dodalo konečnému spotřebiteli, na viditelném místě upozornění „Syrové mléko, před použitím převařit“, nebo zařízení poskytujícímu stravovací služby, vyjma školských zařízení, nemocnic a ústavů sociálních a zdravotních služeb, které dodané syrové mléko použije k přípravě tepelně opracovaných pokrmů, určených k přímému podání konečným spotřebitelům. tepelně ošetřené mléko nebo výrobky z něho za stejných podmínek, ale bez označení „Syrové mléko, před použitím převařit“ takové produkty mohly být dodány všem zařízením poskytujícím stravovací služby bez výjimek, ta je mohla použít i k přípravě pokrmů, které nebyly tepelně opracované

2.2 Novela vyhlášky č. 128/2009 o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty Pro obě skupiny platily společné podmínky: zpracování nejvýše 500 l kravského, 100 l kozího nebo 50 l ovčího mléka denně množství dodávaného mléka a mléčných výrobků nepřekračuje týdně 35 % zpracovaného mléka a 35 % vyrobených výrobků. Minimlékárny zpracovávající syrové mléko i od jiných chovatelů musely být a musí i nadále být schváleny.

2.2 Novela vyhlášky č. 128/2009 o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty Podstatné bylo, že provozovatelé minimlékáren museli obdobně jako chovatelé prodávající mléko ze dvora nechávat syrové mléko 2 x měsíčně vyšetřit na kritéria CPM (všechny druhy) a PSB (pouze kravské mléko). Pakliže kromě vlastní výrobní činnosti nedodávali syrové mléko do mlékárny, která jej pravidelně vyšetřovala.

2.2 Novela vyhlášky č. 128/2009 o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty S novelou vyhlášky 128/2009, platnou od 1.1.2018 velikost podniků, definovaná objemem zpracovávaného mléka, se de facto nezměnila vyhláška se už nevztahuje na „mléko a výrobky“, ale pouze na výrobky z hlediska výrobků z tepelně ošetřeného nebo tepelně neošetřeného mléka se na jednu stranu přestalo požadovat, aby zařízení poskytující stravovací služby výrobky z tepelně neošetřeného mléka použila pouze k přípravě tepelně opracovaných pokrmů nebo aby se tyto označily „Syrové mléko, před použitím převařit“, na druhou stranu se rozšířil seznam zařízení, kam takto mléko a mléčné výrobky minimlékáren dodávat nelze přibyly požadavky na splnění kritérií syrového mléka určeného pro výrobu výrobků bez tepelné úpravy vyšetření na Staphylococcus aureus CPM a PSB (kravské) CPM pro syrové mléko jiných druhů, zvlášť limit pro výrobu z tepelně ošetřeného a limit pro výrobu z tepelně neošetřeného

2.2 Novela vyhlášky č. 128/2009 o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty A opět, obdobně jako pro prodej syrového mléka ze dvora v souvislosti s novelou veterinárního zákona, tak i pro prodej mléka a mléčných výrobků minimlékáren přestala platit povinnost vyšetřovat 2 x měsíčně, ale Syrové mléko musí požadavky vyhlášky (výše uvedené) splňovat Provozovatel musí vzorek syrového mléka vyšetřovat na základě analýzy rizika nejméně 2 x ročně s odstupem mezi jednotlivými vyšetřeními nejméně 2 měsíce Přibyla mikrobiologická kritéria na mléko pro výrobu výrobků, která ve vyhlášce předtím nebyla, ale požaduje je nařízení 853/2004.

2.2 Novela vyhlášky č. 128/2009 o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty Pro výrobu výrobků uvedených v odstavci 1 musí být použito syrové mléko, ve kterém po nadojení: a) obsah reziduí inhibičních látek nepřesahuje limity stanovené v příloze III oddílu IX kapitole I části III odst. 4 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, b) Staphylococcus aureus nepřesahuje 500 KTJ v 1 ml, jde-li o výrobu výrobků ze syrového, mlékárensky neošetřeného (nepasterovaného) mléka, c) celkový počet mikroorganismů nepřesahuje 100 000 v 1 ml a celkový počet somatických buněk nepřesahuje 400 000 v 1 ml, jde-li o kravské mléko, a d) celkový počet mikroorganismů nepřesahuje v případě 1. mléka pro výrobu výrobků ze syrového, mlékárensky neošetřeného (nepasterovaného) mléka, 500 000 v 1 ml, jde-li o mléko jiného druhu než kravské, nebo 2. mléka pro výrobu výrobků z tepelně ošetřeného (pasterovaného) mléka 1 500 000 v 1 ml, jde-li o mléko jiného druhu než kravské.

2.2 Novela vyhlášky č. 128/2009 o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty Vyšetření výrobků si stanovuje provozovatel ve svém systému, založeném na principech HACCP, schváleném KVS, to se nezměnilo.

Děkujeme za pozornost