Institucionální akreditace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Advertisements

METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Věcný záměr zákona v vysokých školách. Základní odlišnosti proti stávající právní úpravě.
Dlouhodobé záměry, výroční zprávy a hodnocení činnosti F. Ježek Komise pro strategie a rozvoj 15. června 2006.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. zasedání předsednictva RVŠ, 19. června 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Situace v oblasti uplatňování hlediska kvality v přípravě učitelů (komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) v současnosti - doba stagnace, až krize Kvalita.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106  Autorizace MMR pro dílčí kvalifikace vztahující se k povoláním: Kuchař (6 – ÚK 3) Číšník (2.
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Pavel Popela, Marek Hodulík 11. Předsednictvo Rady VŠ, 18.dubna 2013.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Novela VŠ zákona - jednání komisí RVŠ a MŠMT Pavel Popela, Marek Hodulík KpSaR a LK RVŠ 9. zasedání P RVŠ, 17. ledna 2013.
Rada VŠ - poznámky Josef Stráský
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Setkání s doktorandy Setkání s doktorandy
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje Zpráva o postupu příprav Rámce pro investice do infrastruktury Červen 2016 PaedDr. Pavel Schneider, vedoucí.
1 Zajišťování kvality a vnitřní hodnocení kvality Praha, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha 1- Malá.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Hodnocení kvality vysokých škol, Telč Cesta MU k institucionální akreditaci.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Systém zajišťování kvality na UK
Fond rozvoje sdružení CESNET
Činnost Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství a akreditace
Zajištění kvality studijních programů
Společné setkání „minitýmů“
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Příprava studijního programu
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Institucionální rozvojový plán TUL 2017
10/17/10 Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl 1.
Institucionální program
Seminář První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí o institucionální akreditaci Kvalita podkladových materiálů pro hodnocení žádostí o institucionální.
Zhodnocení prvních zkušeností, doporučení pro vysoké školy a hodnotitele Stanislav Labík Seminář: První zkušenosti s předkládáním a hodnocením žádostí.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Transkript prezentace:

Institucionální akreditace na Univerzitě Karlově prof. PaedDr. Radka Wildová CSc. Univerzita Karlova

Identifikace oblastí vzdělávání Identifikace 23 oblastí vzdělávání : vzdělávací činnost na UK rozvrstvena do 17 fakult, podle stávajících SP/SO identifikovány OV na jednáních s příslušnými fakultami Akademické senáty a vědecké rady schválily fakultní návrhy oblastí vzdělávání Z fakultních návrhů vytvořen univerzitní návrh OV schválená Vědeckou Radou Řešena otázka překryvů, mnohé SP/SO spadají do více OV (některé až do čtyř) Univerzita Karlova

Příprava žádosti o institucionální akreditaci I. Vytvořeno elektronické zázemí pro kvantitativní data i kvalitativní data v rámci SIS Základní podklady k vypracování sebehodnotící zprávy pro jednotlivé OV připravovaly fakulty, zejména: Vyplňování údajů do SiS (rozdělení SP do OV, tematické okruhy, znalosti a dovednosti získané absolvováním SP atd., popis internacionalizace) Přiřazení vyučujících k SP → přiřazení vyučujících k OV Výběr klíčových osob dle výuky v příslušných SP/SO Specifickou přípravu vyžadovalo tvorba podkladů pro tvůrčí činnost. Postupovalo se cestou implementace klasifikace tvůrčí činnosti dle OV Univerzita Karlova

Příprava žádosti o institucionální akreditaci II. Na základě nashromážděných údajů byl vytvořen obsáhlý popis institucionálního kontextu a dále pro každou OV vytvořen na RUK (Odbor kvality vzdělávací činnosti a akreditací, Odbor vědy, Oddělení strategií a analýz) draft sebehodnotící zprávy Podoba sebehodnotící zprávy byla následně dotvářena v úzké spolupráci s Radou pro vnitřní hodnocení Na jednáních příslušných panelů členové RVH doplňovali informace, navrhovali vhodné textace, vyvažovaly proporcionální zastoupení prezentace fakult Výsledný text sebehodnotící zprávy schválen plénem RVH, projednán akademickým senátem a nakonec dle VŠ zákona byla zpráva schválena Vědeckou Radou Univerzita Karlova

Předložení a posouzení žádosti o IA 12. října 2017: podání žádosti o institucionální akreditaci na Národní akreditační úřad Leden 2018 – návštěvy dílčích hodnotících komisí na fakultách Březen 2018 – Možnost nahlédnout do stanovisek dílčích hodnotících komisí a jednotlivých komisí NAÚ a následné vyjádření UK k některým připomínkám ze strany NAÚ 21.března 2018 přijetí kladného usnesení Rady NAÚ k žádosti UK s výjimkou doktorského stupně dvou OV (cca 96% úspěšnost) Univerzita Karlova

Některé dílčí otázky k institucionální akreditaci Požadavky na strukturu předkládaných materiálů – otázky výkladu a faktického doložení standardů z metodiky NAÚ: Výběr a identifikace klíčových osob (potenciální garanti a „významní vyučující“) Vykazování personálního zajištění a problém častého překryvu do více OV Nejasná metodika vykazování tvůrčí činnosti Otázka dokládání vzdělávací činnosti na stávajících SP/SO, nikoliv na těch budoucích, které teprve budou na základě IA schvalovány Požadavky dílčích hodnotících komisí – Většinou velmi relevantní, ale nad rámec zadání metodiky NAÚ. Fakulty měly velmi málo času na jejích přípravu a doplnění Univerzita Karlova

Některé dílčí otázky k institucionální akreditaci Otázky identifikace oblastí vzdělávání: Jak identifikovat „rozsah“ jednotlivých činností v rámci OV? OV jako souhrn příslušných studijních programů nebo spíše jako identifikační rámec jejich příslušnosti k určité entitě vzdělávání Otázka podílu více fakult na OV, zejména těch, které se podílí okrajově Problém se zařazování učitelských SP do odborných OV dle aprobace Univerzita Karlova

Děkuji za pozornost Univerzita Karlova