Zásady hygieny rukou Věstník MZ ČR částka 5/2012 str.15  METODICKÝ NÁVOD - HYGIENA RUKOU PŘI POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE http://www.mzcr.cz/Legislativa/dokumenty/vestnik-c5/2012_6452_2510_11.ht.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Advertisements

4. Sterilizace, dezinfekce. Provozní protiepidemický řád Kolářová Marie podzim 2014.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Č ÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU VYS_32_INOVACE_495_Fixační přípravky NÁZEV ŠKOLY Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
OSOBNÍ HYGIENA VY_32_INOVACE_5A_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Rodinná společnost AMOENÉ s.r.o. Vás zve k prezentaci produktu Lavosept® Alkoholového dezinfekčního přípravku ve formě čirého gelu nebo roztoku.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ II.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VYS_32_INOVACE_491_Mytí, smáčivost, emulgace NÁZEV ŠKOLY
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_04_20_první pomoc.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Negativní vliv mycích prostředků II.
Rozdělení inventáře, MSI
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Regenerační přípravky I.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Ošetření při poranění od jehly
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_52_INOVACE_25_01_soustava kožní - hygiena
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_34_ PÉČE O ZDRAVÍ.
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_14_Teplota a čas
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Vodová ondulace - pomůcky a prostředky
Zoohygienická prevence v chovech skotu
NOZOKOMIÁLNE NÁKAZY – NN
Dezinfekce Sterilizace Sbírka zákonů č. 306/2012.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Zásady hygieny rukou Věstník MZ ČR částka 5/2012 str.15  METODICKÝ NÁVOD - HYGIENA RUKOU PŘI POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE http://www.mzcr.cz/Legislativa/dokumenty/vestnik-c5/2012_6452_2510_11.ht

Ruce zdravotníka precizní pracovní nástroj prostředník přímého i nepřímého přenosu infekce přenos NN prostřednictvím rukou personálu je odhadován na 60 % případů běžným mytím rukou odstraníme pouze 49,8 % mikrobiální flóry studie WHO prokázaly, že pouze 14 - 59 % lékařů a 25 - 45 % sester si myje ruce mezi ošetřením dvou pacientů http://www.youtube.com/watch?v=K3pY41gniYU Ruce zdravotníka jsou precizním pracovním nástrojem, který se ale může stát významným zdrojem nozokomiální nákazy, proto je nezbytné o ruce řádně pečovat. Bohužel studie poukazují na to, že péči o ruce není věnována mezi zdravotníky adekvátní pozornost (pouze 14 -59 % lékařů a 25 – 45 % si myje ruce mezi ošetřením dvou pacientů) Pokud si ruce umyjete běžným způsobem, čili tak jako si je myjete běžně před jídlem či po použití toalety odstrníte pouze 49,8 % mikrobů.

Zásady hygieny rukou Mytí rukou je nejjednodušší a nejlevnější způsob jak zamezit šíření infekce. hygienické zabezpečení rukou ve zdravotní péči upravuje předpis č. 306/2012 Sb.Vyhláška o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče stanovuje jednotný postup zásad osobní hygieny, péče o ruce a jejich přípravu k zdravotnickým výkonům standardizuje postup mytí a dezinfekce rukou mytí rukou je přitom nejlevnější a nejjednodušší způsob jak zamezit šíření infekce, z tohoto důvodu je postup mytí a dezinfekce rukou upraven i věstníkem MZČR

Nejčastěji opomíjená místa pří mytí rukou Zelená - nejvíc opomíjené Při mytí rukou nejčastěji opomníme na partie v okolí konečků prstů a mezi prsty. proto byl vytvořeno postup jak správně ruce mýt. Růžová - nejlépe mytá místa Žlutá - opomíjená místa

Terminologie mechanické mytí rukou hygienické mytí rukou hygienická desinfekce rukou chirurgické mytí rukou chirurgická desinfekce rukou

Mechanické mytí rukou tekuté mýdlo + tekoucí voda (teplota, proud ) doba 30 sekund ( snížení bakteriální zátěže o 1,8-2,0 log.) sušení – tkané, elektrické vysoušeče, jednorázové dávkovače - dávka 1 ml, pravidelná dezinfekce

Mechanické mytí rukou Účel mechanické smytí nečistoty i přechodné mikroflóry z pokožky rukou Kdy běžný kontakt s pacientem po sejmutí rukavic je-li viditelné znečištění rukou před manipulací z jídlem po použití toalety

Hygienické mytí rukou s použitím mýdla s dezinfekční složkou snižuje bakteriální zátěž o 2 - 3 log. méně účinná než hygienická dezinfekce doporučována spíše pro potravinářství

Hygienická desinfekce rukou dezinfekce rukou s použitím vhodných prostředků na ruce (alkoholový) dávka cca 3 ml / 30 sek na suché a čisté ruce ruce se neotírají ani neoplachují

Hygienická desinfekce rukou je při běžném oš. kontaktu vhodnější než mechanické mytí rukou. Účel redukce přechodné mikroflóry rukou zamezit přenosu infekce Kdy součást bariérové ošetřovatelské techniky po náhodné kontaminaci biologickým materiálem v případě protržení rukavic

Chirurgické mytí běžné tekuté mýdlo, doba 5 min, dávka 1 ml tekoucí pitná voda z bezkontaktní vodovodní baterie jednorázový nebo sterilní kartáček na ruce – pro nehtová lůžka předloktí oplach, sušení jednorázovým ručníkem z vhodného dávkovače

Chirurgické mytí Účel mechanické očištění nečistoty i přechodné mikroflóry z pokožky rukou a předloktí Kdy před zahájením vlastního operačního programu

Chirurgická dezinfekce dezinfekční přípravek doporučený k chirurgické dezinfekci rukou aplikuje se na suché ruce 3 – 5 minut 2 x 10 ml (dle návodu) opakovat (ruce neustále vlhké) do zaschnutí transientní a většina rezidentní flóry od špičky prstů do poloviny předloktí ruce se neotírají ani neoplachují

Chirurgická dezinfekce Účel redukce přechodné mikroflóry rukou a předloktí zamezit přenosu infekce Kdy před zahájením operačního programu mezi jednotlivými operačními výkony při porušení celistvosti rukavic nebo jejich výměně Pomůcky prostředek určený k chirurgické dezinfekci rukou bezdotykový dávkovač

Desatero mytí a dezinfekce rukou šperky snižují efekt mytí a dezinfekce hygienické mytí trvá 30 vteřin, utření do jednorázového ročníku dezinfikujeme suché ruce (3ml/30 až 60 s) ruce musí být vlhké po celou dobu expozice chirurgické mytí mýdla s dezinfekčním působením, sterilní kartáčky na nehty chirurgická dezinfekce se provádí 5 min, 2x5ml pokožka musí být vlhké po celou dobu expozice Veškeré prsteny, náramky, umělé nehty, dlouhé nehty, zhoršují konečný efekt. Dávkovače mýdla a dezinfekce nedolíváme a pravidelně je myjeme – dezinfekce originální obal (doba expozice, účinné látky) Po sundání ochaných rukavic ruce myjeme nebo dezinfikujeme. Jak dlouho myjeme ruče mechanického mytí – 30s? Jak dlouho dezinfikujeme ruce u hygienické dezinfekce rukou? – 30 -60s Jaké bylo množství roztoku pro hygienickou dezinfekci rukou? – 3ml Jaké bylo množství roztoku pro chirurgickou dezinfekci rukou? - 2x5 ml Jak dlouho dezinfikujeme ruce u chirurgické dezinfekce rukou? – 5 min

Desatero mytí a dezinfekce rukou do vhodné dezinfekce lze ruce ponořit (doba exspirace a expozice) na ruce kontaminované biologickým materiálem použijeme virucidní dezinfekční prostředek po sejmutí rukavic omyjeme ruce vodou a mýdlem po mytí ruce utíráme do sucha a ošetřujeme krémem dávkovací zařízení na mýdla a dezinfekce před doplněním pravidelně myjeme Kdy použijeme vždy dezinfekční prostředek na ruce? – kontaminace BM

Přenos NN prostřednictvím rukou personálu je na 60 % případů. Mechanické mytí součást běžné hygieny cca 30s Hygienická dezinfekce cca 30 -60s Péče o čistotu rukou před každým kontaktem s nemocným mycí prostředek pitná voda bezdotykové baterie sterilní kartáček jednorázové utěrky dezinfekční prostředek bezdotykový dávkovač Chirurgické mytí rukou ruce i předloktí cca 1min Chirurgická dezinfekce rukou ruce i předloktí před, kontaminace cca 5min Přenos NN prostřednictvím rukou personálu je na 60 % případů. http://www.youtube.com/watch?v=4P-XelGYHU8 ván http://www.youtube.com/watch?v=rLmDerR1HqE