Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Pavel Kraják ČEZ Distribuce, a.s
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Zahajovací konference projektu UNIV 3 BRNO
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
Připojovací podmínky seminář ČENES
Dokumentace k zajištění BOZP
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NORMY 2011 Pavel Borek Zdroj: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (UNMZ Praha)
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
Kladení kabelů nn, vn a 110 kV v distribučních sítích energetiky
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
z pohledu norem ČSN a PNE v připojovacích podmínkách
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Ochrana distribučních sítí před přepětím
z pohledu ČSN norem a PNE norem
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR Ing. Vladimír Tošovský předseda představenstva a generální ředitel.
Systém kontrolní činnosti SEI
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Státní energetická inspekce
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Dokumentace k zajištění BOZP
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Prezentace 1 Tyco Fire & Integrated Solutions s.r.o. člen koncernu Tyco Novodvorská Praha 4 Ing. Michal Švadlenka.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Zásady bezpečnosti v elektrotechnice
Aktuální údaje NSK SR pro energetiku
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
(vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních)
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
ENERGETICKÁ MATURITA 2017 PROVOZOVÁNÍ SÍTÍ VN PRÁCE POD NAPĚTÍM – PPN
PNE : vydání Důvody proč vznikla PNE a trochu historie
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
ELEKTRICKÉ ROZVÁDĚČE NN z pohledu norem ČSN a PNE
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Legislativní předpisy v návaznosti na technické normy
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Transkript prezentace:

Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky   Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky Vztah PNE 33 0000-3 a dalších technických norem k legislativě České republiky a k PPDS a PPPS (třetí vydání) 26.12.2018 Autor:

Systém energetické legislativy zákony vyhlášky ústředních orgánů (MPO, ERÚ) PPPS + PPDS technické normy (ČSN, PNE) Do r. 1993 normy OEG, ON v gesci energetiky EGP. Tyto normy převážně řešily problematiku předmětových norem pro prvky distribuční a přenosové soustavy a předpisy pro navrhování, montáž a provoz rozvodných zařízení. Řešily i problematiku bezpečnosti a provozu 1992 - vydání první normy PNE po dohodě s distributory (PNE 35 7149 – Rozváděče pro DTS vn/nn. Základní soubor norem PNE byl vypracován v letech 1993-1994 formou revize oborových norem OEG a ON nebo vypracováním zcela nových norem Normy PNE jsou obecně nižším stupněm technických norem a vhodným způsobem doplňují soustavu norem ČSN v oblasti elektroenergetiky. Z pohledu zákona č. 22/1997 Sb. lze chápat normy PNE jako podnikové technické normy výrazně oborového charakteru, přejímané organizacemi elektroenergetiky do svých vnitřních předpisů převážně závazného charakteru a uplatňované při technických řešení rozvodných zařízení v rámci smluvních vztahů s dodavateli mimo elektroenergetiku 26.12.2018 Autor:

Odkaz na právní předpisy - změny zákon č. 458/2000 Sb. – energetický zákon v platném znění (po 158/2009 Sb.) zákon č. 174/1968 Sb. o státním odborném dozoru vyhláška ČÚBP a ČBÚ č. 20/1079 Sb. – kterou se určují vyhrazená elektrická zařízení a stanoví některé podmínky k zajištění jejich bezpečnosti, platná do 31. 5. 2010 Vyhláška MPSV č. 73/2010 Sb. – o stanovení vyhrazených elektrických technických zařízeních, jejich zařazení do tříd a skupin a o bližších podmínkách jejich bezpečnosti (o vyhrazených elektrických technických zařízeních), účinná od 1. 6. 2010 26.12.2018 Autor:

Technické normy pro revize ČSN 33 1500 – základní i když platná od r. 1991, čl.3.2 klíčový pro elektroenergetiku !!! ČSN 33 2000-6 slučuje výchozí a pravidelné revize pro zařízení nn, možnost ŘPÚ (čl. 62.2.2 PNE 33 0000-1 – připravuje se 5. vydání PNE 33 0000-3 Spolehlivost elektrického rozvodného zařízení (pro účely této normy): Stav elektrického rozvodného zařízení, který splňuje požadavky příslušných předpisů a technických norem pro daný druh zařízení a který zajišťuje provozuschopnost tohoto zařízení. 26.12.2018 Autor:

PNE 33 0000-3 Hlavní změny proti 2.vydání z 1.5.2005: Podrobněji specifikovaný termín „Mimořádná revize“ Doplněn čl. 3.3.4.1.3 „Měření v síti TN-S“ Doplněn a upraven čl. 3.3.5 "Ochrana automatickým odpojením od zdroje nadproudovými ochrannými přístroji" Pro "ochranu neživých částí elektrických zařízení nad 1 000 V" rozšířen čl. 3.4.5 "Ochrana izolací" Doplněna kapitola 4 "PRAVIDELNÉ KONTROLY A REVIZE" Doplněn čl. 6.1 "Obsah zprávy revizí" V čl. 3.3 "Ochrana neživých částí elektrických zařízení do 1 000 V" byly vypuštěny odstavce "Ochrana polohou" a "Ochrana zábranou" v čl. 3.4 "Ochrana neživých částí elektrických zařízení nad 1 000 V" byly vypuštěny odstavce "Ochrana polohou" a „Ochrana zábranou“ 26.12.2018 Autor:

Zákon č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon ve znění pozdějších předpisů)) § 11 Práva a povinnosti držitelů licencí odst. (1) písmeno c) – držitel licence je povinen zajistit, aby k výkonu licencované činnosti byla používána technická zařízení, která splňují požadavky bezpečnosti a spolehlivosti stanovená právními předpisy a technickými normami 26.12.2018 Autor:

§ 24 Provozovatel přenosové soustavy odst. (10) písmeno f) – je dále povinen zpracovávat a po schválení ERÚ vydávat a zveřejňovat PPPS, která musí obsahovat zejména: … 2. provozní předpisy včetně údržby … odst. (10) písmeno u) – je dále povinen zpracovávat a předávat MPO a ERÚ jednou ročně nejpozději do 1. března zprávu o kvalitě a úrovni údržby zařízení PS a o opatřeních na pokrytí špičkové spotřeby elektřiny a řešení výpadku výroben § 25 Provozovatel distribuční soustavy odst. (11) písmeno g) – je dále povinen zpracovávat a po schválení ERÚ vydávat a zveřejňovat PPDS, která musí obsahovat zejména: … 2. provozní předpisy včetně údržby … odst. (12) písmeno c) – je rovněž povinen zpracovávat a předávat MPO a ERÚ jednou ročně nejpozději do 1. března následujícího kalendářního roku zprávu o kvalitě a úrovni údržby zařízení DS 26.12.2018 Autor:

Pravidla provozování přenosové soustavy Řešeno v kapitole X.X Provoz a údržba PS X.2 Údržba a revize X Procesy údržby X.1 Preventivní údržba X Diagnostika a monitorování 26.12.2018 Autor:

Pravidla provozování distribuční soustavy Seznam souvisejících předpisů Technické normy - položka 28 PNE 33 0000-3, odkazy i na ČSN 33 1500 4.10 Uvádění zařízení do provozu, opravy a údržba 4.10.3 Základní ustanovení 4.10.4 Výchozí revize 4.10.5 Pravidelné kontroly a revize 4.10.6 ŘPÚ - hlavní zásady pro jednotlivé druhy zařízení 4.10.7 Záznamy 26.12.2018 Autor:

Povinnost provádět výchozí revize a pravidelné kontroly a revize Část 4.10 PPDS se týká uvádění zařízení do provozu a údržby DS, a to jak zařízení ve vlastnictví PDS, tak i zařízení uživatelů DS, která jsou s DS přímo spojena nebo která PDS na základě smlouvy s jejich vlastníky provozuje a udržuje. 4.10.3 Základní ustanovení: Povinnost provádět výchozí revize a pravidelné kontroly a revize 4.10.4 Výchozí revize Úkony prováděné při výchozí revizi, členěné na prohlídky, zkoušky a měření, definuje v členění na: - ochrany živých částí - ochrany neživých částí zařízení do 1000 V - ochrany neživých částí zařízení nad 1000 V, 26.12.2018 Autor:

4.10.5 Pravidelné kontroly a revize Bezpečnost a provozuschopnost provozovaných elektrických zařízení DS musí být ověřována revizemi nebo musí být prováděna údržba včetně kontrol ve stanovených lhůtách a ve stanoveném rozsahu podle Řádu preventivní údržby (ŘPÚ). PDS zpracuje ŘPÚ v doporučeném členění podle bodů uvedených v PPDS. 4.10.6 ŘPÚ - hlavní zásady pro jednotlivé druhy zařízení venkovní vedení kabelová vedení kabelové tunely, kolektory a kanály stanice vvn a vn transformovny vn/nn související zařízení DS. 4.10.7 Záznamy Odkaz na PNE 33 0000-3 26.12.2018 Autor:

Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta ÚJV Řež, a. s Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta ÚJV Řež, a.s. divize Energoprojekt Praha barta@egp.cz 26.12.2018 Autor: