Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTRICKÉ ROZVÁDĚČE NN z pohledu norem ČSN a PNE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTRICKÉ ROZVÁDĚČE NN z pohledu norem ČSN a PNE"— Transkript prezentace:

1 ELEKTRICKÉ ROZVÁDĚČE NN z pohledu norem ČSN a PNE
ELEKTRICKÉ ROZVÁDĚČE NN z pohledu norem ČSN a PNE Autor: Ing. Jaroslav Bárta

2 Úvod Do r. 1993 normy OEG, ON v gesci energetiky EGP.
Tyto normy převážně řešily problematiku předmětových norem pro prvky distribuční a přenosové soustavy a předpisy pro navrhování, montáž a provoz rozvodných zařízení. Řešily i problematiku bezpečnosti a provozu vydání první normy PNE po dohodě s distributory (PNE – Rozváděče pro DTS vn/nn. Základní soubor norem PNE byl vypracován v letech formou revize oborových norem OEG a ON nebo vypracováním zcela nových norem Normy PNE jsou obecně nižším stupněm technických norem a vhodným způsobem doplňují soustavu norem ČSN v oblasti elektroenergetiky. Z pohledu zákona č. 22/ Sb. lze chápat normy PNE jako podnikové technické normy výrazně oborového charakteru, přejímané organizacemi elektroenergetiky do svých vnitřních předpisů převážně závazného charakteru a uplatňované při technických řešení rozvodných zařízení v rámci smluvních vztahů s dodavateli mimo elektroenergetiku Autor:

3 Tvorba podnikových norem energetiky
Norma PNE je vypracovávána na základě požadavků distribučních společností, případně dalších organizací elektroenergetiky (ČEPS, Energostrojírny, Orgrez ap.) Vlastní postup při řešení normy je obdobný s postupem při tvorbě ČSN (1. návrh normy, konečný návrh, metodika ap.) včetně zachování stejného třídícího znaku s normami ČSN. Samozřejmým požadavkem je respektování ustanovení mezinárodních, evropských i národních technických norem a právních předpisů – nesmí být PNE v rozporu vydávání norem PNE neomezuje jednotlivé organizace, které se přihlásily k její platnosti, vydávat vlastní podnikové normy platné uvnitř organizace. V nich mohou v rámci možností stanovených normou řešit specifické problémy dané organizace Autor:

4 Současný stav V současné době je vydáno celkem 76 (v r ) norem PNE, které řeší následující problematiku: •          ASDŘ, ochrany a automatiky – 6 •          Výpočty zkratových proudů – 2 •          Venkovní vedení – 14 •          Kabelová vedení – 7 Rozváděče nn - 3 •          Elektrické stanice – 8 •          Kvalita elektřiny řada PNE – 10 •         Řada PNE – 9 – základní normy PNE (bezpečnost) Autor:

5 PNE pro rozváděče PNE (1. vydání) - Distribuční rozváděče nízkého napětí – Kabelové rozvodné skříně (2016) PNE (1. vydání) - Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče. (2016) + Změna 1 (2017) PNE (1. vydání) - Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče (2016) PNE (1. vydání) - Rozváděče nízkého napětí – Elektroměrové rozváděče pro nepřímé měření elektřiny (ERNM) a související měřící zařízení v odběrných a předávacích místech napojených z distribučních sítí vn a vvn (2017) PNE (4. vydání) - Distribuční rozváděče nízkého napětí – Rozváděče pro distribuční transformovny vn/nn do 630 kVA. (2017) Autor:

6 Normy ČSN ČSN EN ČAN EN ed.2 Rozváděče nízkého napětí - Část 1: Všeobecná ustanovení – 2012 ed.2 Rozváděče nízkého napětí - Část 2: Výkonové rozváděče – 2012 ed.2 Rozváděče nízkého napětí - Část 3: Rozvodnice určené pro provozování laiky – 2012 ed.2 Rozváděče nízkého napětí - Část 5: Rozváděče pro veřejné distribuční sítě – 2015 Autor:

7 DTS vn/nn . Na místech přístupných veřejnosti, kde lze předpokládat maximální výskyt vody třídy AD3 musí být stupeň ochrany krytem u skříně rozváděče minimálně IP43. S použitím PNE se podařilo do PNE ed.4 zachovat ochranu IP 43. ČSN EN vyžadovala IP 44 (vliv AD 4) Autor:

8 Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta
Normy PNE jsou veřejně přístupné na webových stránkách Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta ČENES Autor:

9 Východisko pro stanovení podmínek pro elektroměrové rozváděče
Vzhledem k tomu, že existují v připojovacích podmínkách ČEZdistribuce, E.ONdistribuce a PREdistribuce určité rozdíly v požadavcích na elektroměrové rozváděče, určitým východiskem by bylo vypracovat společný předpis např. v členění: Charakter elektroměrových rozváděčů (dále ER) ER pouze pro odběr ER kombinované pro odběr a současně výrobnu el. energie Umístění ER rozváděčů Provedení ER (dle ČSN, požadované rozměry jednotlivých základních prvků - bloků, konstrukce kovové – plastové, PREMIX, zakrytí elektroměru pro odečet …) Výbava ER ER pouze pro odběr (výbava v části před elektroměrem a za elektroměrem) ER kombinované pro odběr a současně výrobnu (výbava v části před elektroměrem a za elektroměrem) Zajištění rozváděče a přístrojů proti neoprávněné manipulaci (plombování) Standardní přístrojová výbava elektroměrových rozváděčů (hl. jistič, HDO, elektroměr, MTP) Blokové znázornění možných variant bez podrobných schémat ER kombinované pro odběr a současně výrobnu Dimenzování vodičů (přímé měření, nepřímé měření, označení vodičů, vzdálenosti k MTP, provedení vodičů, HDV …) Základní bloková schémata s naznačenou variabilitou zapojení. Další technologie v ER pro OZE, „chytré“ elektroměry, „chytré“ distribuční sítě … Základní bezpečnostní požadavky (ochrana před úrazem el. proudem, uzemnění v ER, bezpečnostní značení … ) Autor:

10 Ing. Jaroslav Bárta Jaroslav.barta@email.cz
Děkuji za pozornost Ing. Jaroslav Bárta Autor:


Stáhnout ppt "ELEKTRICKÉ ROZVÁDĚČE NN z pohledu norem ČSN a PNE"

Podobné prezentace


Reklamy Google