ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Advertisements

„EU peníze středním školám“
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Složky krajiny a životní prostředí
„EU peníze středním školám“
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.02 Anotace: Prezentace seznamuje s nejdůležitějším jevem na Zemi. Vzdělávací oblast: Organismy se schopností fotosyntézy Autor:
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výživa buňky.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
LES ŘASY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Jakost potravin.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada28 AnotaceVyučovací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ Užitné vlastnosti zboží Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
SORTIMENT SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ
Potraviny rostlinného původu
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Suroviny pro cukráře I. ročník
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Získávání energie pro život
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
SORTIMENT SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Základy zbožíznalství
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
4. Buňky.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ 10-1-13 Biologické vlivy Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Obsahem prezentace jsou vnitřní a vnější biologické vlivy.

Vnitřní biologické vlivy projevují se u potravinářského zboží u mnoha druhu zboží rostlinného a živočišného původu dochází k enzymatickým pochodům znamená to, že dohází k doznívání životních pochodů (např. klíčení, autolýza – posmrtné samonatrávení buněk)

Vnější biologické vlivy vyplývají z přítomnosti živých organismů a z jejich životních projevů v prostředí, ve kterém se zboží nachází jde o vliv škůdců rostlinných a živočišných

Vliv mikroorganismů na zboží mikroorganismy jsou jednobuněčné organismy jsou viditelní pouze pod mikroskopem Liší se: - tvarem - způsobem rozmnožování - látkovou výměnou

Druhy mikroorganismů Autotrofní – vytváří všechny složky svého těla z minerálních látek s využitím energie slunečního záření nebo chemické energie minerálních sloučenin Heterotrofní – potřebují ke svému životu část živin ve formě organických sloučenin

potravinářské i průmyslové zboží obsahující organické sloučeniny (dřevo, papír, useň, textil) a je vhodným prostředím pro mikroorganismy, které za určitých podmínek způsobují mikrobiální rozklad pro zboží mají největší význam tyto mikroorganismy: - bakterie - kvasinky - plísně

Podmínky životní činnosti mikroorganismů mikroorganismy ke své činnosti i rozmnožování potřebují vhodné podmínky vnějšího prostředí kromě přítomnosti vhodných živin to jsou zejména: - příznivá teplota - přiměřený obsah vody - chemická reakce - osmotický tlak (je tlak toku rozpouštědla pronikajícího přes membránu do roztoku)

Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, 46-48. ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Osmotický tlak [online]. [cit. 15.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Osmotick%C3%BD_tlak