JIHOMORAVSKÝ KRAJ A INTEGRACE CIZINCŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Mgr. Barbora Hošková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8.listopadu 2006.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
„Naše-vaše integrace“ aneb jak to vidí Češi Brno,
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Představení projektu „Zvyšování kvality základního vzdělávání na území ORP Otrokovice“ Reg. č. CZ.1.07/1.1.00/
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Strategie rozvoje lidských zdrojů Jihomoravského kraje 2016–2025 Pojetí dokumentu a proces tvorby Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihomoravského kraje.
Tematické setkání KAP Jihomoravského kraje Metodická podpora KAP pro intervenci Rozvoj škol jako center CŽU (dalšího profesního vzdělávání) Jana Bydžovská,
Tematické setkání KAP Ústeckého kraje Metodická podpora KAP pro intervenci Rozvoj škol jako center CŽU (dalšího profesního vzdělávání) Jana Bydžovská,
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Řídící výbor MAP Českolipsko od hodin Program jednání: 1) MAP a harmonogram jeho zpracování 2) Volba předsedy ŘV 3) Statut řídícího výboru.
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
Lenka Herčíková,
Centrum na podporu integrace cizinců
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Členská schůze MAS Nepomuk,
Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Příprava projektů OP Z – základní informace
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Integrace cizinců v Brně
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Hlavní město praha a integrace cizinců
Centrum kariérového poradenství
Náměty pro činnost Národního fóra
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK 2014+
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
JIHOMORAVSKÉ REGIONÁLNÍ CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Partnerství Jihomoravského paktu zaměstnanosti pro podporu pracovního uplatnění mladých dospělých CZ /0.0/0.0/16_055/ Brno, 26. září 2017.
Spolupráce ASZ a města Břeclav Mgr. Břetislav Fiala
GOAL Guidance and Orientation for Adult Learners
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání na Písecku II
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Úvodní informace o Fondu malých projektů
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

JIHOMORAVSKÝ KRAJ A INTEGRACE CIZINCŮ Provázání problematiky cizinců a aktivit Centra na dokumenty JMK: - Program rozvoje Jihomoravského kraje 2014 - 2017 Opatření 3.c Rozvoj kvality vzdělávání - Podpora vzdělávacích aktivit zaměřených na integraci národnostních menšin a cizinců na trh práce a do společnosti - Strategie rozvoje lidských zdrojů Jihomoravského kraje 2016-2019, prioritní osa 2: Rozvoj lidského potenciálu a sociální začleňování - Krátkodobý realizační plán Strategie rozvoje JMK 2020 Rada pro národnostní menšiny JMK - poradní a iniciativní činnost pro otázky týkající se národnostních menšin a jejich příslušníků žijících na území Jihomoravského kraje Rada pro rozvoj lidských zdrojů JMK – zařazení informativní zprávy o činnosti Centra do programu jednání - financování studia cizinců ze třetích zemí na V6 v JMK Program cílené a dlouhodobé podpory integrace cizinců třetích zemí na území JMK 2011-2015

JIHOMORAVSKÉ REGIONÁLNÍ CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ Zahájení činnosti Centra: duben 2009 Název současného projektu: „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců II“ Nositel projektu: Jihomoravský kraj Partneři projektu: Statutární město Brno, Diecézní charita Brno, Organizace pro pomoc uprchlíkům, ZŠ a MŠ Brno, Staňkova 14, Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání Brno, p.o., Centrum vzdělávání všem, Komixxx projekt z.s. Doba realizace projektu: 1.7.2016 – 30.6.2019 Rozpočet projektu: 21 996 735,- Kč Zdroj finanční podpory projektu: Azylový, migrační a integrační fond (75%), Státní rozpočet ČR (15%), Jihomoravský kraj (10%)

AKTIVITY CENTRA Kurzy českého jazyka pro dospělé i děti v Brně i v regionech (Blansko, Břeclav, Znojmo, Hodonín, Bosonohy) gramatické, konverzační, nízkoprahové, pro děti

doprovody k lékařům, na úřady, školy kariérové poradenství právní poradenství sociální poradenství doprovody k lékařům, na úřady, školy kariérové poradenství adaptačně integrační kurzy pro nově příchozí osoby ze třetích zemí (tlumočení do angličtiny, vietnamštiny, ruštiny, …) kurzy sociokulturní orientace (v Brně i regionech) PC kurzy aktivity komunitního typu komunitní místnost pro realizaci aktivit klientů (jóga, setkávání maminek s dětmi, angličtina pro děti ) multikulturní a integrační aktivity Vánoční a velikonoční tvoření, národní kuchyně, příměstský tábor, tvořivé večery, …

MULTIKULTURNÍ KALENDÁŘ

Využití služeb Centra v %

Podpora rozvoje spolupráce aktérů integrace v JMK Zvyšování odborných znalostí a dovedností osob, které pracují v přímém kontaktu s osobami ze třetích zemí Jazykové vzdělávání zaměstnanců Centra a partnerských organizací Odborné semináře pro pracovníky zajišťující poradenství Platformy integrace cizinců v regionu Aktuální témata, sdílení informací o cílových skupinách, hodnocení situace cizinců v regionu, identifikování problémových oblastí Monitoring situace cílové skupiny v regionu Zpracování kvartálního monitoringu situace cizinců pro OAMP MVČR

Podpora občanů EU v území JMK Podpora občanů EU I. duben 2017 – prosinec 2017 zrealizováno 17 kurzů a 132 intervencí Podpora občanů EU II. leden 2018 – prosinec 2018 Financování: 100% z rozpočtu Jihomoravského kraje Cílová skupina: občané EU, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska a osoby vlastníci pobytového oprávnění v těchto zemích

Podpora občanů EU v území JMK Kurzy českého jazyka pro dospělé - 75 hodin, úrovně A1.1. – B1.2. - intenzivní prázdninové kurzy - otevřené tematické kurzy Individuální konzultace - osobní, emailové, telefonické konzultace - konzultace v oblasti kontaktu s úřady, bydlení, dávek státní sociální podpory, vzdělávání, přístupu ke zdravotní péči, vyhledávání zaměstnání, podnikání, dalších obtížných životních situací Doprovody - na úřady - školy - další instituce

Strategie integrace cizinců ve městě Brně Podaný projekt Strategie integrace cizinců ve městě Brně Žadatel: statutární město Brno, JMK partner projektu Kategorie dotační žádosti: Dotace Ministerstva vnitra ČR na podporu integrace cizinců na lokální úrovni na základě usnesení vlády České republiky č. 26 ze dne 18. ledna 2016 Aktualizovaná Koncepce integrace cizinců – Ve vzájemném respektu. Potřebnost strategického dokumentu byla formulována aktéry integrace cizinců ve městě v rámci Strategického plánu sociálního začleňování města Brna pro období 2016-2019 JMK podprojekt: Kurzy českého jazyka pro matky s dětmi Intenzivní kurz českého jazyka pro děti Kurzy socio-kulturní orientace pro matky s dětmi

Města a inkluzivní strategie JMK partner projektu Města a inkluzivní strategie Partnerská smlouva schválena 22.1.2018 v Radě Jihomoravského kraje

KONTAKT Lenka Herčíková hercikova.lenka@kr-jihomoravsky.cz Alena Krejčí krejci.alena@kr-jihomoravsky.cz