Workshop Hradec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Finanční možností svépomocných skupin
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Plánovaný rozvoj služeb
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Veřejné projednání návrhu 2
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Organizace sociální správy
ohroženým domácím násilím
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Liberec – Františkov, příspěvková organizace Domažlická 880/ Liberec 3 zřizovatelem je Liberecký kraj.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Informace ze sociální oblasti
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Nastavení spolupráce mezi obecním úřadem a pobočkou ÚP
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
III. Workshop Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví 1.února 2018, Hradec Králové   Projekt Podpora sociální práce v Jilemnici,
Ing. Stanislava Správková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Registrační číslo projektu: CZ /0.0/0.0/16_128/
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Domácí násilí.
Workshop Hradec Králové
Transkript prezentace:

Workshop 1. 2. 2018 Hradec Králové Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Podpora sociální práce v obci Kolín a na území obecního úřadu obce s rozšířenou působností r.č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_128/0006210

Kolín Počet obyvatel 31 000 Nadmořská výška 220 m. n. m. Založen relokací před rokem 1261, oblast osídlena již od pravěku Krátce po založení města vzniká z iniciativy Přemysla Otakara II. Chrám svatého Bartoloměje, ve stavební činnosti pokračuje Karel IV. se stavitelem Petrem Parléřem. Na zač. 16. století přistavěna zvonice. Mezi 14.-15. stoletím vzniká synagoga a hřbitov, mimo Prahu nejstarší a nejcennější židovské památky; židovská obec byla od středověku po pražské obci největší; během 2. sv. války obec zdecimována. V roce 1437 založen husitským hejtmanem Bedřichem ze Strážnice hrad Lapis Refugii (Kámen útočiště), posléze přebudován na zámek, od 16. století pozbývá významu a stává se z něj administrativní budova a následně pivovar.

ORP Kolín Celkem 69 obcí s 81 000 obyvateli - Kolín 31 000 Míra nezaměstnanosti 5.6% - 3 100 osob - z toho 17% osob se zdravotním postižením, 33% osob v evidenci déle než rok k 1. 12. 2017 - 352 žádostí o dávky hmotné nouze v Kolíně, v celém obvodě 535 žádostí 32 ubytoven - Kolín 30, cca polovina s HN, zhruba 900 míst Lidé ohrožení sociálním vyloučením v Kolíně – 1200 až 1300 osob, z toho cca 650 osob nezaměstnaných déle než rok 200 rodin s dětmi dlouhodobě ohrožené krizovou sociální situací 500 osob ohrožených dluhy, exekucemi a finanční negramotností 250 osob ve věku 15-26 let ohrožených soc. patologickými jevy a SV

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Zajištění provozu přís. org. nebo org. složek města – Městské jesle, Městská ubytovna, Městské sociální a zdravotní služby (domov pro seniory, odlehč. služba, pečovatel. služba), Městské kluby seniorů, protialkoholní záchytná stanice,… Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Celkem 18 zaměstnanců (21 úvazků – pracovních míst v systematizaci) Oddělení sociálních věcí a zdravotnictví Celkem 13 zaměstnanců – z toho: 3,5 úvazku soc. pracovníků na ORP - stabilní projekt Prevence ztráty bydlení – 2 sociální pracovníci Sociální práce s lidmi dlužících na nájemném v městských bytech Sociální práce s lidmi bez domova Řešené agendy: Veřejné opatrovnictví Kuratela pro dospělé Projednávání přestupků v oblasti sociální (OSPOD) či oblasti zdravotní (např. omamné a psych. Látky) Plánování rozvoje sociálních služeb Sociální pohřby Ustanovení zvláštního příjemce dávek důchodového zabezpečení Kluby seniorů a komise pro občanské záležitosti – vítání občánků, přání k jubileím nebo jiným výročím Sociální bydlení (přidělování), městská ubytovna, Vydávání a evidování označení vozidel pro osoby se zdravotním postižením Administrace žadatelů a přidělování bytů v DPS

Sociální práce v obci Silné stránky Slabé stránky Široká agenda odboru sociálních věcí a zdravotnictví – široké nástroje pomoci Velké množství sociálních služeb – v okrese 75 služeb, v Kolíně 41 Systém přidělování několika sociálních bytů Slabé stránky Velký počet ubytoven – cca 900 míst Velká imigrace osob s HN z měst celé ČR Nedostatek sociálních bytů Nedostatek sociálních pracovníků Chybí služby pro osoby bez přístřeší

Registrované sociální služby v okrese Kolín/v Kolíně Denní stacionář 7/3 Domov pro seniory 5/2 Dům na půl cesty 1/1 Intervenční centrum 1/1 NZDM 2/1 Odborné sociální por. 9/8 Osobní asistence 1/1 Podpora samostatného bydlení 1/0 Sociálně aktivizační služby RD 3/2 Sociálně terapeutické dílny 1/1 Terénní programy 2/2 Domovy pro osoby se zdravotním postižením 3/0 Domov se zvláštním režimem 4/1 Chráněné bydlení 5/2 Kontaktní centrum 1/1 Odlehčovací služby 7/5 Pečovatelské služby 11/1 SAS pro seniory a osoby se ZP 3/4 Sociální rehabilitace 4/4

Opatrovnictví - okres Kolín (2014 – 2016) Podpůrná opatření Splnění podmínky v předběžném prohlášení 1 Změna nebo zrušení předběžného opatření 2 Schválení smlouvy o nápomoc -1 schválena, 1 neschválena, 2 jiný výsledek Odvolání podpůrce 0 Schválení zastoupení členem domácnosti 2 Omezení a vrácení svéprávnosti Omezena 368 Změna omezení 2 Vrácení 1 Doba omezení prodloužena 0 Jiný výsledek 10 Opatrovnictví člověka Jmenován soukromý opatrovník 166 Jmenován veřejný opatrovník 141 Odvolán opatrovník 14 Schválení právního jednání za zastupovaného - schváleno 73, neschváleno 2

Zdroj: Ministerstvo spravedlnost ČR – materiály ze setkání k tematice svéprávnosti, opatrovnictví a podpůrných opatření na MS

Zdroj: Ministerstvo spravedlnost ČR – materiály ze setkání k tematice svéprávnosti, opatrovnictví a podpůrných opatření na MS

Zdroj: Ministerstvo spravedlnost ČR – materiály ze setkání k tematice svéprávnosti, opatrovnictví a podpůrných opatření na MS

Zdroj: Ministerstvo spravedlnost ČR – materiály ze setkání k tematice svéprávnosti, opatrovnictví a podpůrných opatření na MS

Zdroj: Ministerstvo spravedlnost ČR – materiály ze setkání k tematice svéprávnosti, opatrovnictví a podpůrných opatření na MS

Opatrovnictví v Kolíně Samostatná funkce veřejného opatrovníka a sociálního pracovníka Celkový počet osob s ustanovením veřejného opatrovníka 30 Počet pracovníků 2 pracovníci (0,6 a 0,7 úvazek) – zvýšení úvazků v návaznosti na finanční prostředky poskytované ze státního rozpočtu Cílová skupina osoby s duševním onemocněním, přibývá lidí mladší věkové kategorie, více mužů než žen, náročnější intervence VO Bydlení ubytovna, domov pro OZP, DPS, chráněné bydlení, vlastní/nájemní byt

Veřejný opatrovník X sociální pracovník Sociální pracovník ve vztahu ke klientovi s omezením svéprávnosti Veřejný opatrovník výkon funkce dle zákona 89/2012 Sb., občanský zákoník zákona č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád poskytování sociálního poradenství asistence, podpora, zprostředkování kontaktů vyhledávání a zajištění sociální služby, návazných aktivit, pomůcek apod. sepsání návrhů, žádostí, odvolání atd. sociální šetření, depistáž, informační,… - tam, kde je přesah kompetencí: přítomnost VO i SP

Veřejný opatrovník spolupracuje s dalšími profesemi….. sociální pracovník právník účetní/ekonom „technik“

Příklad spolupráce sociálního pracovníka a veřejného opatrovníka Kazuistiky

Průniky a společná témata sociálního pracovníka a veřejného opatrovníka zajištění nároků ze systému sociálního zabezpečení – např. dávky vyhledávání vhodné sociální služby – nastavení podpory v případě potřeby péče, zvyšování kompetencí… detenční řízení – podklady pro soud; uzavření smlouvy do pobytové sociální služby … Otázka k zamyšlení: Musíme nutně hledat hranice? Není důležitější fungující systém? Nebo indikátory funkčnosti či nefunkčnosti?

Oblast opatrovnictví v ORP - potřeba systémovějšího uchopení vzdělávání soukromých i veřejných opatrovníků s dosahem do ORP (projekt MPSV „Život jako každý jiný“, projekt Diakonie ČCE „Pečuj doma“ – cyklus kurzů pro pečující) informování o alternativách řešení problematiky svéprávnosti (např. prostřednictvím městského periodika) – plánování schůzky se soudem v návaznosti na přehodnocování osob (spolupráce napříč ORP) vyšší využití alternativních opatření + zajištění kvalitnějšího soukromého opatrovnictví = pokles potřeby veřejného opatrovnictví/náročnosti