Sociální práce s rodinou 13

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Advertisements

Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Rodina a její funkce.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Občanská výchova 7. ročník
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SOS dětské vesničky.
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
Náhradní rodinná péče -NRP
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
Specifické adopce a judikatura ESLP
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Seminář pro ředitele dětských domovů Pozlovice,
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Aktuální problémy pěstounské péče z pohledu VOP Mgr. Bc. Hana Zaplatílková, Právník v oddělení rodiny, zdravotnictví a práce.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Rodina, náhradní rodinná péče
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Rodina, příbuzenství.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Sociální práce s rodinou 4
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Práva LGBTI osob Vojtěch Pospíšil Oddělení rovného zacházení
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Pardubice - Spořilov
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
19. září Manželství, rodina.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Sociální práce s rodinou 13
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Sociální práce s rodinou 9
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Rodičovství biologické a pěstounské
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Sociální práce s rodinou 13 Phdr. Hana pazlarová ph.d

Rodičovství párů stejného pohlaví Shody a rozdíly

Postoje k rodičovství 27% párů stejného pohlaví žije v domácnosti s dětmi 41% leseb (53% hetero) a 51% (srov.66% hetero) gayů touží mít dítě 35% leseb porodí dítě (srov. 65% hetero) 16% gay má dítě (srov. 48% hetero) 23% (12% hetero) leseb se stará o dítě, které neporodily Source: National Survey of Family Growth, 2007

Homosexuálové jako rodiče Děti homosexuálních rodičů prospívají stejně jako jejich vrstevníci Homosexuálové mohou být velmi kompetentní rodiče, rodičovské postoje a výchovné styly jsou obdobné Obdobně hodnotí nároky spojené s rodičovstvím Jsou obdobně spokojení se svým partnerským vztahem Rodičovské kompetence a citová vazba jsou důležitějším předpokladem úspěšného vývoje dítěte, než sexuální orientace X více studií o lesbách, často metoda self-reportingu, často chybí kontrolní skupina

Děti v homosexuálních rodinách Nevykazují odchylky od běžného vývoje Vliv na sexuální orientaci neprokázán, v dospívání otazníky, v dospělosti většinová sex.orientace Gendrové role se rozvíjejí běžným způsobem, stejně jako hra, oblékání atd. Dívky mají mírně vyšší aspirace k genderově netradičním povoláním Lesbické matky častěji a snáze umožňují dětem kontakt s otci Děti bývají sociálně vyspělé, komunikativní, v kolektivu oblíbené, empatické

Obavy spojené s homosexuálním rodičovstvím Nepřirozenost homopaternality – „nejsou určeni být rodiči“ Absence genderově vyváženého modelu Riziko zmatení rolí Obavy z ovlivnění sexuální orientace Společenské stigma

Evropa a adopce Rodinné právo spadá do kompetence členských zemí Existují judikáty Evropského soudu pro lidská práva – opírají se o princip rovných práv, zákaz diskriminace a ochrany rodinného života Doporučení výboru ministrů rady Evropy pro boj proti diskriminaci na základě sexuální orientace Revidované znění evropské úmluvy o osvojování dětí V zemích, kde není úprava registrovaného partnerství, není možnost adopce Homosexuální orientace snižuje možnost adopce

Evropa Země, kde je možné osvojení páry stejného pohlaví Belgie (s 2003, a 2006) Dánsko (leg.1930, s 1989, a 2009) Norsko (a 2009) Island (a 2006) Nizozemí (s i a 2001) Španělsko (s i a 2005) Švédsko (a 2003, s 2009 – předtím regist.part.) Velká Británie (a 2005)

Finsko (a 2009, pouze dítě partnera) Německo (a pouze dítě partnera) Rakousko (pouze jako samožadatel, v praxi obtížné)

USA Explicitně podporující – 6 států (California, Oregon, Wisconsin, Massachusetts, Rhode Island and New Jersey) Explicitně zakazující – 3 státy (Utah, Mississippi and Nebraska) Zbylé státy výslovně nepodporují ani nezakazují. Rozhoduje se případ od případu, podle zájmu dítěte Osvojení 4% osvojených dětí je osvojeno páry stejného pohlaví Osvojitelé stejného pohlaví jsou starší, vzdělanější a ekonomicky lépe zajištění

Pěstounská péče 6% dětí v PP vychovávají nepříbuzné páry stejného pohlaví ¾ jsou lesby Pěstouny jsou starší a vzdělanější. ¼ má VŠ (srov. 17% hetero manželů, 10% hetero párů) Lesby častěji pečují o děti s postižením

Česká republika Osvojení Uzavření registrované partnerství je překážkou adopce dítěte, registrované osoby nemohou podle § 13 odst. 2 zákona o registrovaném partnerství dítě adoptovat. Adopce dítěte partnera není možná, i když nejsou registrováni Pěstounská péče Pouze individuální žadatelé Mohou žádat i osoby v registrovaném partnerství Žádosti by neměly být zamítány z důvodu sexuální orientace

Shrnutí Nejlepším prostředím pro výchovu dítěte je tradiční rodina Rodiny s rodiči stejného pohlaví jsou realitou současné společnosti SP musí být schopná bezpředsudečně reagovat na realitu Nemáme žádné relevantní zdroje dokládající, že výchova rodiči stejného pohlaví má na vývoj dětí negativní vliv Sexuální orientace nesouvisí s rodičovskými kompetencemi

P. Broukalová (25) má 2 děti, dceru 4 roky, syna 6 let P.Broukalová (25) má 2 děti, dceru 4 roky, syna 6 let. Žije ve velkém městě. P.Broukalová má od 18 let potíže se závislostí na návykových látkách a její rodina je od narození dětí v evidenci OSPOD. Ani jeden z otců není uveden v rodném listě dítěte. P.Broukalová se o děti v rámci možností stará, ale péče není dostatečná, bydlí s dětmi střídavě na ubytovnách, opakovaně se neúspěšně léčila, zatím se jí nedaří abstinovat. Po narození syna byla v léčebně, ale léčbu nedokončila. P.Broukalové pomáhala doposud sestra, která přebírala péči o děti v době matčiných drogových epizod. Sestra je momentálně čerstvě vdaná a očekává narození dvojčat, takže už nemůže o děti pečovat. S jinými příbuznými rodina kontakt nemá. Rodině hrozí, že znovu přijde o bydlení na ubytovně, rodin je v obtížné finanční situaci. P.Broukalová aktuálně opět navštěvuje kontaktní centrum a chce se znovu začít léčit.