Část X: Finanční řízení stavební spořitelny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční gramotnost: Hospodaření s penězi. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 06 Hospodaření s penězi „Peníze Vás neudělají šťastnými, umožní Vám však být nešťastnými.
Advertisements

Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část II: Obchodní podmínky a státní podpora.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Roman Kozma Petra Voborníková Lucie Vomlelová. Obsah prezentace: 1. Stavební spoření – fáze spoření 2. Historie stavebního spoření 3. Stavební spoření.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Finanční gramotnost: Zajištění na stáří, renta. 09 Zajištění na stáří DŮCHODY V ČESKU … „Co mají společnýho pařížský a ostravský důchodce? Oba si můžou.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_CENTRALNI.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část VI: Podmínka rovnováhy a SKLV.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R17_Stavební spoření TEMA: Matematika.
Banky, vklady, úvěry, půjčky z hlediska občana 2 – Půjčky apod.
Seminář o stavebním spoření
Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD.
Propagace zemědělských produktů spolufinancovaná EU v novém režimu Mgr
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Digitální učební materiál
Kód vzdělávacího materiálu:
FINANČNÍ ŘÍZENÍ Z HLEDISKA ÚČETNÍ EVIDENCE
Příjmy z kapitálového majetku
Chování spotřebitele: užitečnost, poptávka
Cvičení 4 Právní formy podniku.
standardní alternativní teorie firmy
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Občanské soudní řízení I.
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Financování přímých NIV
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
RIZIKO.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Zákon o spotřebitelském úvěru –
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
RIZIKO.
Část XI: Stavební spoření očima klienta
Část VIII: Úvod do stavebního spoření
1.
Část IX: Zákon o stavebním spoření a státní podpora
HYPOTEČNÍ NOVINKY NA ŘÍJEN 2015
Občanské soudní řízení I.
Lomené výrazy (2) Podmínky řešitelnost
Občanské soudní řízení I.
Seminář o stavebním spoření
Vklady, stavební spoření
NOVINKY OD BUŘINKY – DUBEN 2016
Sociální a dostupné byty
Seminář o stavebním spoření
Seminář o stavebním spoření
Seminář o stavebním spoření
Seminář o stavebním spoření
ÚVĚRY Buřinka pro produkt Úvěr od Buřinky - kromě pevné úrokové sazby - dává klientovi nově možnost výběru i fixace úrokové sazby na 3 roky. Podmínky.
Transkript prezentace:

Část X: Finanční řízení stavební spořitelny Financování bydlení Část X: Finanční řízení stavební spořitelny Petr Kielar http://petr.kielar.cz/download

Rovnováha mezi vklady a úvěry

Proč přidělení? Úroková sazba úvěru ze stavebního spoření je neměnná a sjednaná dlouho před jeho poskytnutím Nelze použít postupy řízení likvidity jako u klasických bank Úvěry ze stavebního spoření jsou poskytovány zásadně z primárních zdrojů (vklady klientů) Stavební spořitelna potřebuje mechanismus, jak efektivně, ale férově, oddálit poskytnutí úvěru → přidělení

Co přidělení zajišťuje? Podmínky pro přidělení jsou nastaveny tak, aby objem úvěrů ze stavebního spoření nebyl vyšší, než objem vkladů To je možno zajistit pouze za určitých předpokladů (stabilní podmínky) Pokud neočekávaně hrozí, že je požadováno více úvěrů, než činí objem vkladů, mohou stavební spořitelny podmínky pro přidělení zpřísnit (zvýšením hodnotícího čísla)

Přidělení Obvyklé podmínky pro přidělení Naspořit stanovenou částku (např. 40 % CČ) Spořit alespoň dva roky Dosáhnout předepsaného hodnotícího čísla (HČ) Poslední podmínka není u některých tarifů (MPSS) Různé pojmenování: hodnotící číslo, ukazatel zhodnoceni, bodové ohodnocení, ohodnocovací číslo

Fond stavebního spoření vklady klientů - úvěry ze stavebního spoření + cizí zdroje (pouze v krizi) ---------------------------------------- = fond stavebního spoření FSS vklady 2 % p.a. ÚSS 5 % p.a.

? Nedostatek zdrojů Standardní řešení Zvýšení hodnotícího čísla (bude přiděleno méně úvěrů, tím se deficit sníží nebo k němu vůbec nedojde)‏ Možné dočasné řešení Použití cizích zdrojů (úrokové riziko)‏ Obě řešení jsou špatná Ale jiná možnost není ? vklady 2 % p.a. ÚSS 5 % p.a.

Nedostatek zdrojů - důsledky Nedostatek zdrojů může nastat v situaci, kdy jsou na trhu vysoké sazby (protože jsou úrokové sazby úvěrů ze stavebního spoření nízké, stanou se více atraktivní)‏ Při použití cizích zdrojů (výpůjčka na finančním trhu) je pravděpodobné, že jejich cena (úroková sazba) bude vysoká – to může znamenat finanční ztrátu Použití cizích zdrojů může být pouze dočasné Zvýšení hodnotícího čísla je negativním signálem pro nové klienty Zvýšení hodnotícího čísla tedy může snížit počet nových účastníků a tím snížit přísun nových zdrojů (a zvýšit deficit)‏

Zpřísnění podmínek pro přidělení Část požadavků není naplněna – musí počkat Původní a zpřísněné podmínky pro přidělení Vklady klientů Požadavky na nové úvěry ze stavebního spoření Poskytnuté úvěry ze stavebního spoření (bilanční hodnota)

Finanční řízení v praxi

Praktická opatření Pro případ nedostatku zdrojů stavební spořitelna potřebuje nástroje, jak omezit finanční toky plynoucí ze spořitelny. Konkrétně je nutné: Oddálit přidělení Oddálit výplatu uspořené částky přátelským klientům

Zvýšení hodnotícího čísla Pokud je ve FSS jen 3 ml. Kč, je možno přidělit smlouvy s HČ nejvýše 1,651 ostatní musí počkat

Oddálení vyplacení vkladů V případě nedostatku zdrojů může být nutné pozastavit i výplatu přátelských klientů Příklad VOP: Pokud požadavky účastníků na vyplacení peněžních prostředků u ukončených smluv o stavebním spoření převýší třetinu prostředků určených pro přidělení cílové částky, budou tyto prostředky vyplaceny v pořadí ukončení smluv o stavebním spoření a podle volných prostředků ve Fondu stavebního spoření (Čl. 13).

Netradiční řešení Modrá pyramida stavební spořitelna má od dubna 2017 VOP, kde podmínkou pro přidělení již není hodnotící číslo Podmínky pro přidělení jsou spořit alespoň dva roky naspořit alespoň 25 % CČ akceptovat nabídku úvěru do 4 týdnů do 3 měsíců předložit podklady k úvěru Tím pravděpodobně většině klientů nárok na úvěr ze stavebního spoření rychle zanikne

Příklady vývoje kolektivu účastníků stavebního spoření

Profil klienta

Modelujeme spoření Rok 1. účastník 2. účastník 3. účastník 4. účastník Celkem 1 100 2 200 300 3 600 4 400 1000 5 500 1500 6 7 8

Modelujeme úvěr Rok 1. účastník 2. účastník 3. účastník 4. účastník Celkem 1 2 3 4 5 6 -500 7 -400 -900 8 -300 -1200 9 -200 -1400 10 -100 -1500 11 12 13

Výsledek

Výsledek Po určité době se ustálí stacionární stav Doba potřebná pro ustálení je dána „délkou profilu“ (dobou života jednoho účastníka) Měli jsme štěstí, FSS je stále nezáporný → stavební spořitelna má dostatek zdrojů pro poskytování úvěrů

Příklad č. 2

Výsledek č. 2

Výsledek č. 2 Opět se ustálil stacionární stav, ale tentokrát je nepřijatelný (FSS < 0) Proč je nepřijatelný? Za této situace nemá stavební spořitelna prostředky pro poskytování úvěrů Musela by hledat zdroje na peněžním trhu → úrokové riziko!

Příklad č. 3 Zadání je podobné jako u příkladu 2, ale ne každý klient čerpá úvěr. Každý rok přijde 21 nových klientů, ale pouze 10 z nich čerpá úvěr. Ostatní klienti jsou klienti "přátelští".

Příklad č. 3 Každý rok přijde 21 nových účastníků Rok VZOR 21 x Celkem   Celkem 1 100 2100 2 200 4200 6300 3 300 12600 4 400 8400 21000 5 6 7

Příklad č. 3 ...úvěr čerpá pouze 10 účastníků Rok VZOR 10x Celkem 1 2   2 3 4 5 -600 -6000 6 -500 -5000 -11000 7 -400 -4000 -15000 8 -300 -3000 -18000 9 -200 -2000 -20000 10 -100 -1000 -21000 11 12

Příklad č. 3

Příklad č. 3 - poučení Pokud se část účastníků vzdá nároku na úvěr, může se dříve nestabilní systém (viz příklad č. 2) dostat do rovnováhy → proto přátelští účastníci Aby měla stavební spořitelna dostatek zdrojů pro poskytování úvěrů ze stavebního spoření, musí být vhodně nastaveny podmínky pro přidělení. Tyto podmínky musí zohlednit předpokládaný zájem o úvěry ze stavebního spoření.

Řízení likvidity a hodnotící číslo

Spořicí a úvěrový výkon Spořicí výkon = plocha zůstatku ve fázi spoření Úvěrový výkon = plocha zůstatku úvěru Spořicí výkon = 1000 Kč × rok Úvěrový výkon = 2100 Kč × rok

Zůstatek ve stacionárním stavu objem vkladů = spořicí výkon × počet nových smluv objem úvěrů = úvěrový výkon × počet nových úvěrů viz příklad č. 3: Vklady = 1000 × 21 = 21 000 Kč Úvěry = 2100 × 10 = 21 000 Kč

Celkový zůstatek je úměrný výkonu Viz příklad č. 3 Rok VZOR 21 x   Celkem 1 100 2100 2 200 4200 6300 3 300 12600 4 400 8400 21000 5 6 7

Jak docílit rovnováhy Vklady ≥ Úvěry nV PV ≥ nU PU PV ≥ nU / nV PU Průměrný úvěrový výkon Počet nových smluv Počet nových úvěrů Průměrný spořicí výkon Podíl klientů, kteří budou čerpat úvěr

Splnění podmínky rovnováhy Jak dosáhnout splnění PV ≥ nU / nV PU Odhadnu nU / nV = podíl klientů, kteří čerpají úvěr (ze statistiky) Spočítám průměrný úvěrový výkon PU Před poskytnutím úvěru musí klient odvést alespoň výkon PV Podmínkou pro získání úvěru je dosažení předepsaného hodnotícího čísla, které je úměrné spořicímu výkonu PV

Hodnotící číslo

Hodnotící číslo Hodnotící číslo je úměrné spořicímu výkonu P, což je plocha pod grafem zůstatku P = výkon

Hodnotící číslo Každá stavební spořitelna má pro hodnotící číslo vlastní název i vlastní vzorec. úroky / sazba = P Součet zůstatků v jednotlivých měsících ≈P P = výkon

Jak ovlivnit hodnotící číslo? POZOR! Po změně smlouvy má stavební spořitelna právo pozdržet přidělení až o jeden rok! (toto právo se uplatňuje jen někdy) Změna tarifu (fR) Mimořádná úložka Změna cílové částky

Jak ovlivnit hodnotící číslo? Změna tarifu – skoková změna HČ možné pouze pokud spořitelna nabízí různé tarify Změna CČ – skoková změna HČ změní se výše nároku na úvěr Mimořádný vklad – HČ začne růst rychleji (nezmění se skokem)

Úrokové sazby a státní podpora

Úrokové sazby Úrokové sazby stavebních spořitelen jsou stabilní, mění se pouze sazby překlenovacích úvěrů Úroková sazba úvěrů ze stavebního spoření by měla ležet pod dlouhodobým průměrem trhu (hypotéční úvěry) Úroková sazba vkladů se tím může dostat také pod průměr trhu (spořicí účty) Ale efektivní zhodnocení vkladů by mělo ležet nad průměrem trhu (alespoň pro klienty s optimální měsíční úložkou).

Úrokové sazby Stavební spořitelna může nabízet nízké úročení vkladů Díky státní podpoře je zhodnocení pro klienta (IRR) konkurence-schopné Nízké úročení vkladů však znamená také nízké úročení úvěrů ze stavebního spoření (rozdíl max. 3 p. b.). Hypotéky Úvěry ze stavebního spoření maxx 3 p.b. Stavební spoření IRR Spořicí účty Státní podpora Stavební spoření nominální sazba

Funkce státní podpory Díky státní podpoře je zhodnocení vkladů na účtu stavebního spoření pro klienty zajímavé i při nízkých nominálních úrokových sazbách Tím jsou zajištěny levné stabilní zdroje pro poskytování úvěrů ze stavebního spoření ...a to i za podmínek, kdy je úroková sazba těchto úvěrů omezená zákonem