Kůrovcová situace v NPŠ v roce 2009

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Advertisements

EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Chráněná území ČR Vypracoval Mgr. Pavel Daněk. Chráněná území Chráněná území jsou místa, kde jsou přírodní složky uchovávány v co nejpřirozenějším stavu.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
KRKONOŠSKÝ NÁRODNÍ PARK Linda Kotounová Šárka Háková.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Návrh logistického zabezpečení evakuace správních budov NP Šumava
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Lesy mírného pásu.
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Ochrana přírody a krajiny
Člověk a vývoj civilizace
Současný stav HÚL v evropském kontextu
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
VY_32_INOVACE_5/12_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Přírodní památky Plzeňského kraje VY_32_INOVACE_C02
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_16_PŘV_LES
VY_32_INOVACE_12_Z_LESY MÍRNÉHO PÁSU - LES LISTNATÝ A SMÍŠENÝ
ŠTOKY - LES.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Brána Nová Paka, Přírodopis 6. – 9. třída
VÝŠKOVÁ STUPŇOVITOST V ČR
Základní společenstva - lesy
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Poznávačka - bezobratlí
OPŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
TÉMA: Národní parky a chráněné krajinné oblasti
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
19 NATURA 2000 Ochrana přírody a EU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_113_PR4 Předmět: Přírodověda.
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Katedra biologie, PdF MU, Poříčí 7, , Brno
KRAJINA VYSOKÝCH HOR. KRAJINA VYSOKÝCH HOR Ve vysokých horách mrzne a sníh zde padá po celý rok. Sněžná čára je hranice, nad níž v horách již sníh.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 04_Přírodní oblasti světa – II.
13. Růst lidské populace, demografie
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Pozemkové úpravy.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Vodní plochy jako VKP z pohledu práva
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Lesní hospodářský plán Náležitosti LHP
Předpověď živelních pohrom
Les Porost dřevin v němž je vyvinuto stromové patro a stromy dosahují výšky alespoň 5 m a zápoj korun je 25 % Složitý ekosystém tvořený: Fytocenózou =
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha,
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
DRUHOVÁ ROZMANITOST …neboli biodiverzita. Vztahy mezi druhy jsou důležité viz. potravní řetězec. Vyhynutím některého druhu se přeruší. Červená kniha ohrožených.
TEORIE OCEŇOVÁNÍ LESNÍHO POROSTU A LESA
SPRÁVNÍ PRÁVO.
OP ŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Transkript prezentace:

Kůrovcová situace v NPŠ v roce 2009 3.12.2018 Ing. Petr Kahuda

Celkové aktuální množství evidovaných „holin“ v lesních porostech Správy NPŠ je 550 ha, z toho je však cca 220 ha v bezzásahových lesních porostech II. zón (plochy s ponechaným polomem). Plocha holin určených pro práci s přirozenou a umělou obnovou tedy aktuálně (konec 2008) činí cca 330 ha. Holiny vzniklé v roce 2009 budou předmětem evidence po ukončení těžebních prací. 3.12.2018 Ing. Petr Kahuda

    Celkové plocha porostů se soušemi je 1859 ha (stav z léta 2008), z toho je však cca 800 ha již s přirozenou obnovou. 3.12.2018 Ing. Petr Kahuda

NPŠ – KŮROVEC A OCHRANA PŘÍRODY 3.12.2018 Ing. Petr Kahuda

3.12.2018 Ing. Petr Kahuda

Žlutá barva - režim C(A0) – území jsou „ponechána samovolnému vývoji“ Modrá barva - režim A: usměrňující zásahy jsou výjimečné a časově omezené Režim B – (bílá barva) území s dlouhodobě uplatňovaným managementem režim C (žlutá barva) 15 382 ha 22,6 % režim A (modrá barva) 6 440 ha 9,5 % režim B (bílá barva) 46 242 ha 67,9 % 3.12.2018 Ing. Petr Kahuda

NPŠ – KŮROVEC A OCHRANA PŘÍRODY PROČ SAMOVOLNÝ VÝVOJ ? Zřizovací právní předpis NPŠ: Nařízení vlády České republiky č. 163/1991 Sb., kterým se zřizuje Národní park Šumava a stanoví podmínky jeho ochrany, ze dne 20. 3. 1991 Poslání národního parku dle zřizovacího předpisu: Posláním národního parku je uchování a zlepšení jeho přírodního prostředí, zejména ochrana či obnova samořídících funkcí přírodních systémů, přísná ochrana volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, zachování typického vzhledu krajiny, naplňování vědeckých a výchovných cílů, jakož i využití území národního parku k turistice a rekreaci nezhoršující přírodní prostředí. 3.12.2018 Ing. Petr Kahuda

NPŠ – KŮROVEC A OCHRANA PŘÍRODY PROČ SAMOVOLNÝ VÝVOJ ? - zařazeny jsou nejcennější části území NP, lesní porosty kde se vyskytují zonální smrčiny především 8. a 7. LVS, azonální lesní porosty rašelinných, oglejených a podmáčených stanovišť; - charakteristickým fenoménem území jsou rašeliniště ( zařazena většina šumavských lokalit chráněných v rámci Ramsarské úmluvy) - rozsáhlé a nejdůležitější lokality přírodních stanovišť NATURY 2000, včetně prioritních typů. Významný je především podíl 91D0* – rašelinných lesů, 7110 – aktivní vrchoviště, 7140 - přechodových rašelinišť a třasovišť, v území s režimem C se také nachází část 9410 horských acidofilních smrčin (zejm. nejvýznamnější „pralesovité“ zbytky horských smrčin) 3.12.2018 Ing. Petr Kahuda

Rašelinný les (91D0) – příklad chráněného šumavského fenoménu Nezapojené porosty břízy, borovice a smrku na rašelinných půdách. Bylinné patro je nezapojené, tvoří ho zejména keříčky kyhanky, vřesu a rojovníku. Významnou úlohu hrají mechorosty, které pokrývají 50-100% půdního povrchu. Dominantním mechem jsou rašeliníky. Rašelinné lesy se vyskytují ve srážkově bohatších oblastech, v podmáčených rovinatých polohách nebo v mírných terénních sníženinách, kde hladina podzemní vody alespoň po část roku stagnuje těsně při povrchu půdy. 3.12.2018 Ing. Petr Kahuda

  Péče o lesní ekosystémy v NPŠ probíhá diferencovaně. V zásahových územích jsou realizována pěstební opatření nebo opatření ochrany lesa proti lýkožroutu smrkovému. V těchto územích převažují  lesy výrazněji ovlivněné předchozím lidským hospodařením (změna druhové skladby – převažující zastoupení smrku na úkor jedle a buku, stejnověkost lesních porostů, ochuzená prostorová výstavba lesa). Krátkodobým cílem aktivních opatření je zabránit velkoplošným rozpadům lesa vlivem přemnožení lýkožrouta smrkového s ochranou lesa sousedních vlastníků a postupná přeměna kulturních lesů na lesy přírodě blízké s pestrou druhovou skladbou a prostorovou strukturou odpovídající původním společenstvům. Bezzásahová území jsou v přesně plošně vymezených částech národního parku (cca čtvrtina území) ponechávaná bez aktivního lidského obhospodařování. 3.12.2018 Ing. Petr Kahuda